Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Χαιρετισμός Δημάρχου Πάρου στο "2ο Διεθνές Ερευνητικό Εργαστήρι"


Εκλεκτοί σύνεδροι, κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους του Δήμου Πάρου, της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου σας καλωσορίζω στο νησί μας και στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήρι Τριλογίας «Μεταμορφώσεις του Βυζαντίου» ή “Byzantium in Transition”!

Αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για τον τόπο μας η πραγματοποίηση της παρούσας Επιστημονικής Συνάντησης διεθνώς αναγνωρισμένων Βυζαντινολόγων, Ιστορικών και Αρχαιολόγων στη Πάρο, και η συνεργασία μεταξύ της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. του Δήμου Πάρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όταν λάβαμε πρόσκληση πριν από ένα χρόνο για την παρούσα συνδιοργάνωση από τον κ. Πρύτανη και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Θανάση Βιώνη και κα Μαρία Παρανή από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η ανταπόκρισή μας ήταν άμεση και η θετική μας απόφαση ομόφωνη, για τρεις κυρίως λόγους:

1.  Αρχικά, θεωρούμε ότι η ιδέα της Τριλογίας των Επιστημονικών Συναντήσεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας - οι οποίες στοχεύουν στη διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό εποχών κρίσης και αλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την Βυζαντινή περίοδο – αποτελεί μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση.  Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση όχι μόνο για την επίλυση αρχαιολογικών προβλημάτων των Βυζαντινών χρόνων, αλλά και αντίστοιχων αναπάντητων ερωτημάτων της ιστορίας του πολιτισμού μας διαχρονικά. Άλλη μία περίοδο μεταβάσεων και προσαρμογών, τόσο οικονομικών όσο και κοινωνικών ή πολιτισμικών, διανύουμε κι εμείς σήμερα! Είναι βέβαιο ότι θα μάθουμε πολλά για την περίοδο προσαρμογών και αλλαγών στο Βυζάντιο από το 12ο στο 13ο αιώνα, περίοδος που παραδοσιακά σηματοδοτεί το πέρασμα από μια πολιτικό-κοινωνική κατάσταση σε μια νέα, δηλαδή στη περίοδο της Λατινοκρατίας και Φραγκοκρατίας. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα διδαχθούμε πολλά σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων και αλλαγών από τον ντόπιο πληθυσμό του Βυζαντίου, τα οποία ενδεχομένως να μας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα για την κατανόηση των αλλαγών που βιώνουμε σήμερα.

2.  Δεύτερον, η παρούσα συνεργασία αποτελεί άλλη μια πρόκληση για το Δήμο Πάρου και το νησί μας. Ο Δήμος Πάρου εκτιμά και προωθεί τέτοιου είδους Επιστημονικά Συνέδρια όπως κι άλλα πολιτιστικά δρώμενα, καθώς πιστεύουμε ότι η επένδυση στο πολιτισμό μας, στο πνεύμα μας και στην ψυχή μας, στις μέρες μας είναι το ίδιο σημαντικές με τις επενδύσεις οικονομικού χαρακτήρα, αν όχι σημαντικότερες. Θεωρώ ότι η τελική δημοσίευση των εργασιών του Συνεδρίου και των πορισμάτων του σε ειδικό τόμο, από τον διεθνώς αναγνωρισμένο Εκδοτικό Οίκο του Πανεπιστημίου του «Κέμπριτζ» της Μεγάλης Βρετανίας, όπως πληροφορήθηκα από την Επιστημονική Επιτροπή, αποτελεί σπουδαία διάκριση για κάθε ακαδημαϊκό. Θεωρώ ότι αποτελεί επίσης ξεχωριστή τιμή για εμάς, τον λαό της Πάρου, μία τόσο σημαντική έκδοση να φέρει τη σφραγίδα του Δήμου μας, ως συνδιοργανωτή.

3.  Τρίτον, είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς η συγκεκριμένη συνάντηση να πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας μεταξύ δύο νησιωτικών κοινοτήτων, των Παριανών και των αδελφών μας Κυπρίων. Πιστεύουμε ότι στην κρίσιμη εποχή που ζούμε, η μεταξύ μας συνεργασία, κατανόηση και βοήθεια συμβάλλουν τα μέγιστα όχι μόνο στη μελέτη και κατανόηση του πολιτισμού μας αλλά και στη προώθησή του τόσο στις νεότερες γενιές όσο και στους συνανθρώπους μας στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι βέβαιο πως η παρούσα συνάντηση, μέσα από την προβολή της στο διαδίκτυο και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της υπόλοιπης Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, όπου δηλαδή υπάρχει ενδιαφέρον για τη μελέτη και τη προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Αρχαιολογίας, προωθεί ταυτόχρονα και την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στο νησί μας. Ο ποιοτικότερος τουρισμός για τη Πάρο, ως τόπος κατεξοχήν τουριστικός, είναι ιδιαιτέρως αναγκαίος για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού μας.


Κλείνοντας, στο σημείο αυτό, θα ήθελα εκ μέρους του Δήμου Πάρου να συγχαρώ  και ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν σκληρά για την ενδιαφέρουσα Επιστημονική μας Συνάντηση, και ιδιαιτέρως τους Ακαδημαϊκούς κα Μαρία Παρανή, τον συντοπίτη μας κ. Θανάση Βιώνη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και το προσωπικό της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. για την άριστη συνεργασία τους.

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους ομιλητές αλλά και εκείνους που ταξίδεψαν μέχρι τη Πάρο με σκοπό να παρακολουθήσουν το Συνέδριο και να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Εύχομαι καλή επιτυχία, ελπίζοντας ότι η προσπάθεια και το ενδιαφέρον για την προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας, δεν θα σταματήσει εδώ.


Σας ευχαριστώ πολύ!