Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Aπάντηση σε άρθρο του Ηλία Κουντρομιχάλη

Αγαπητέ  Ηλία,
Καταρχήν χαίρομαι που τώρα πια πέρασες από την ανωνυμία στην επωνυμία και πλέον ότι γράφεις το υπογράφεις! Ελπίζω να αισθάνεσαι καλύτερα γιατί αλήθεια είναι, ότι στην σημερινή εποχή είναι δύσκολο να κρυφτείς, επομένως ποιος ο λόγος να
φοράς το μανδύα της ανωνυμίας; 
Είναι  πιστεύω προφανές , ότι αφορμή για την σημερινή μας «συνάντηση» αποτελεί το άρθρο που έγραψες στις 12/6/18 στο «Parospress» με τίτλο  “Τα κοινωνικά και δημοσιογραφικά απόβλητα της Πάρου». Επειδή πιστεύω  ότι  όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο θα πρέπει πρωτίστως να αγωνίζονται για να συμβάλουν στην αναβάθμιση της κοινωνίας κι όχι στην υποβάθμισή της, θα ήθελα να  τονίσω με τον ποιο εμφατικό τρόπο, ότι στο νησί μας κοινωνικά και δημοσιογραφικά απόβλητα, για μένα, δεν υπάρχουν.  Υπάρχουν άνθρωποι –πολίτες που ο καθένας έχει το δικό του «ειδικό βάρος» και με τον οποίο μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί. Μπορεί να είναι φίλος ή και αντίπαλος.
Αν  δεχτεί κανείς την άποψη σου περί κοινωνικών και δημοσιογραφικών αποβλήτων,  θα σου έλεγε, ότι κι εσύ δεν αποτελείς εξαίρεση και δεν είσαι στο απυρόβλητο. Πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι λίγοι και πιθανόν να  γίνουν στο μέλλον πολύ περισσότεροι ,που θα  θεωρούν κι εσένα ως ένα δημοσιογραφικό απόβλητο. Και οδηγούνται στο συμπέρασμα αυτό, διότι  η δημοσιογραφική σου στάση ως τώρα, οδηγεί σε αυτή την σκέψη.  Δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς την συνεχή, σταθερή και άκριτη στήριξη σου στο σημερινό δήμαρχο τον οποίο σε πάμπολλες συζητήσεις, κατά το παρελθόν, «στόλιζες» με διάφορα  κοσμητικά επίθετα. Μήπως τελικά ισχύει αυτό που κατά κόρον κυκλοφορεί στην πιάτσα, την οποία γνωρίζεις καλύτερα από μένα, ότι η αυτή σου η στήριξη είναι αποτέλεσμα συνδιαλλαγής με αντάλλαγμα στο μέλλον όχι την ενασχόληση σου με την ανακύκλωση και τα απόβλητα,  αλλά με άλλο τομέα ευθύνης ,τον οποίο γνωρίζεις καλά αφού έχει σχέση με την πρώην επαγγελματική σου ιδιότητα και αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς …
Όσο γι αυτούς που είναι ομοτράπεζοι μου , διαπιστώνω ότι σ αρέσει να παίζεις το ρόλο του «μεγάλου αδερφού». Βέβαια δε δύνασαι να έχεις εικόνα για όλες τις συναντήσεις μου και μάλλον χρειάζεται να προσπαθήσεις περισσότερο.                                                                Πρέπει όμως να ξέρεις, ότι στα 28 χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά συζητάω με τον οποιονδήποτε πολίτη, χωρίς να εξετάζω αν είναι πολιτικός μου φίλος ή αντίπαλος. Το αντικείμενο συζήτησης είναι αυτό που  με ενδιαφέρει.  Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση στην οποία αναφέρεσαι και μάλιστα μέρα μεσημέρι κάτω από το λαμπερό ήλιο του Καλοκαιριού ! Εγώ βλέπεις, αποφεύγω τις κλειστές αίθουσες και τους σκοτεινούς διαδρόμους.  Μ’ αρέσει το φώς και η διαφάνεια.
Θέμα αυτής της συνάντησης ; ToΕμπορικό λιμάνι Παροικίας. Γνωρίζεις  καλά εξ επαγγέλματος,  ότι τα προβλήματα γύρω από το θέμα  αυτό είναι πολλά και σοβαρά. Πέραν τούτου στην συγκεκριμένη  συνάντηση, ουδέν. Τα περί υποψήφιων δημάρχων ανήκουν στη σφαίρα των ευφαντάστων σεναρίων.  Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρομαι για το ζήτημα αυτό. Αλλά αυτό, λογικό είναι, να το συζητάω, κατ αρχήν, με τους συνεργάτες μου. Όμως, εσύ γιατί άραγε αγωνιάς τόσο πολύ και κάθε εβδομάδα φωτογραφίζεις μέσα από τα άρθρα σου  κι ένα υποψήφιο Δήμαρχο;  Δεν χρειάζεται ,αγαπητέ Ηλία,  βιασύνη όλα θα γίνουν στην ώρα τους!
Όσον αφορά τα περί εμπνευστών, εκτελεστών και άνωθεν εντολών, αυτά προσφέρονται ως υλικό για δημιουργία φανταστικών  ιστοριών .
Θα ήθελα όμως να γνωρίζεις δύο πράγματα :
Πρώτον,  τους συνεργάτες μου , πρώην και  νυν τους σέβομαι και τους εκτιμώ ,όπως επίσης, εκτιμώ και σέβομαι την γνώμη όλων όσων κατά το παρελθόν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινά του νησιού, ασχέτως  αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί τους.  Θεωρώ, ότι όχι μόνο έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους αλλά αυτό επιβάλλεται , διότι η εμπειρία τους είναι χρήσιμη και σε πολλές περιπτώσεις  είναι απαραίτητη.
και  δεύτερον , στην ζωή μου προσπαθώ και αγωνίζομαι  για να χαράσσω κι όχι να ακολουθώ γραμμές. 
Σου εύχομαι καλή συνέχεια και σε προτρέπω να προσπαθήσεις να βγάλεις τα έγχρωμα γυαλιά για να δεις τα πράγματα πιο καθαρά.   

Χρήστος Βλαχογιάννης 
Επικεφαλής του συνδυασμού,
ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ