Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί δυσφημείτε τη Πάρο και τους κατοίκους της;


Τη Δευτέρα 23/09, λάβαμε μία επιστολή από την κυρία Μαρία Σιφναίου, κάτοικο Πάρου. Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή παρακάτω, άνευ δικού μας σχολιασμού:

ΘΕΜΑ: Γιατί δυσφημείτε τη Πάρο και τους κατοίκους της;

Αναφορικά με κάποια δημοσιεύματα που έγιναν πρόσφατα στο Τοπικό τύπο με τα οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Πάρος περιγράφεται ως ένας προορισμός φτωχών τουριστών, χωρίς υποδομές, γεμάτος σκουπίδια, με ανίκανο Δήμαρχο και υπηρεσίες θέλω να εκφράσω τις παρακάτω απορίες μου:

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η ενορχηστρωμένη δυσμενής αρθρογραφία για τον τουρισμό με εμφανή κοινό στόχο την υποβάθμιση της εικόνας του Δήμου Πάρου και των υπηρεσιών του.

Βέβαια δεν ξεφεύγει από το μάτι του έξυπνου αναγνώστη το γεγονός ότι και οι δυο αρθρογράφοι έχουν ιστορία στην συστηματική πολεμική τέτοιου είδους. Επίσης, κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές, στις οποίες και οι δυο αρθρογράφοι κατέρχονται δυναμικά. Ο μεν ένας φημολογείται ότι κατεβαίνει ως υποψήφιος Δήμαρχος (ο Θεός να βάλει το χέρι του…) και ο άλλος ως πρωτοκλασάτο στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Ως γνωστό η κριτική είναι απαραίτητη, όταν όμως γίνεται καλοπροαίρετα και με γνώμονα το καλό του τόπου. Σε καμία περίπτωση  όμως, να αμαυρώνεται η εικόνα του νησιού για να πετύχουν μερικοί πολιτικά οφέλη. Επιτηδευμένα δηλαδή να αμαυρώνουν κάποιοι την εικόνα της Πάρου, για ιδίων όφελος. Η ιδιοτέλεια λοιπόν, σε όλο της το μεγαλείο!!

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα όσα αναφέρονται στα άρθρα της εφημερίδας Τα Νέα της Πάρου Αντιπάρου της 7ης Σεπτεμβρίου, σχηματίζει την εικόνα ότι σε αυτό το νησί κυκλοφορούν τουρίστες με σακίδια στον ώμο, ντυμένοι φτωχικά, που τρώνε μόνο σουβλάκια και πίτσες γιατί δεν έχουν χρήματα και κυκλοφορούν σε ένα τόπο όπου δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει τάξη , είναι βρώμικος  και οι  κάτοικοι του παρανομούν. Ο δε Δήμαρχος και οι υπηρεσίες του είναι άθλιες. 

Χρησιμοποιήθηκαν φράσεις όπως:
«Έκνομες καταστάσεις, ασυδοσία, κανένας έλεγχος στις παραλίες, παράνομες σταθμεύσεις και η έλλειψη διάθεσης για να βελτιωθεί η κατάσταση»
Στο συγκεκριμένο φύλλο της εν λόγω εφημερίδας αφιερώνονται συνολικά τρεις ολόκληρες σελίδες με πηχυαίους τίτλους :
ΠΑΡΟΣ, Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΠΑΙΖΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΣ 2013:  ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

Αναλογίστηκαν οι κύριοι αρθρογράφοι την εικόνα που θα σχηματίσουν όσοι προγραμματίζουν να επισκεφτούν τη Πάρο όταν διαβάσουν αυτά τα δημοσιεύματα, αυτούσια στα ελληνικά ή μεταφρασμένα σε ξένη εφημερίδα; 

Ποιος αφελής τουρίστας Έλληνας ή ξένος θα επισκεφτεί ένα προορισμό όπου σύμφωνα με τα γραφόμενα των δύο κυρίων, τίποτα δεν λειτουργεί ενώ κυριαρχεί η βρωμιά και η ασυδοσία;

Πως είναι δυνατόν να επιθυμείτε την ενίσχυση και επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου, όταν σαφέστατε υπονοείτε, διαφημίζετε και διατυμπανίζετε πως η Πάρος είναι ένας επικίνδυνος προορισμός;;

Βέβαια οι αρθρογράφοι που απαξιώνουν τα πάντα, παρέλειψαν κάτι σημαντικό που δεν τους συνέφερε να επισημάνουν: Το γεγονός πως οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας φεύγουν όλοι ανεξαιρέτως καταγοητευμένοι τόσο από τη Πάρο όσο και από τους κατοίκους της. Όλοι οι επισκέπτες του νησιού μας, ομολογούν ανεξαιρέτως ότι η Πάρος είναι πεντακάθαρη - διατηρώντας μάλιστα ακέραιες τις κύριες αρχές που διέπουν το νησί μας, την φιλοξενία και την καθαριότητα..

Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφέρω τίποτα παραπάνω. Ο νοήμων αναγνώστης καταλαβαίνει ποια είναι τα κίνητρα των αρθρογράφων, οι οποίοι στη μανία τους να βλάψουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους (πολιτικό όφελος δηλαδή), δυσφημούν όχι μόνο τη Πάρο ως προορισμό αλλά και τους κατοίκους της, οι οποίοι είναι και αυτοί μέρος της κατάστασης που περιγράφεται, γιατί ζουν σε ένα τόπο όπου κυριαρχεί η  «ασυδοσία και οι έκνομες καταστάσεις», σύμφωνα με τα γραφόμενα των δύο κυρίων.

Όσο για τα στοιχεία που αναφέρουν σχετικά με τις αφίξεις τουριστών και τα συγκρίνουν με άλλες χρονιές, θα τους συμβούλευα να κάνουν λίγο "φροντιστήριο" στα θέματα του τουρισμού. Παράλληλα φαίνεται πως δεν γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν, τι συμβαίνει στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο με την κρίση και συγκρίνουν την κίνηση που είχε η Πάρος φέτος με αυτήν που είχε προ πενταετίας τότε που ο κόσμος ζούσε μέσα στην ψεύτικη οικονομική ευημερία.

Κύριοι αρθρογράφοι: Αντί να συμβάλλετε στον καθαρισμό κάποιων αγριόχορτων στο αμπέλι, εσείς συστηματικά ξεριζώνετε τα κλήματα.


Με εκτίμηση και αγωνία για ένα καλύτερο αύριο,

Μαρία Σιφναίου,
κάτοικος Πάρου