Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

"Ο Κωστακάκης και η Διονυσία" - Ένα ευφάνταστο παραμύθι

Από σήμερα επιστρέφει το blog μας στη συνηθισμένη ροή ειδήσεων. Έχοντας μόλις βγει από ένα όμορφο καλοκαίρι, είπαμε να ξεκινήσουμε κάπως πιο χαλαρά την επαναλειτουργεία του. Σκεφτήκαμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε ένα ευφάνταστο παραμύθι. Τίτλος του παραμυθιού μας: "Ο Κωστακάκης και η Διονυσία".


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ιστορία του παραμυθιού μας εξελίσσεται στην εποχή της "Αρχαίας Πάρου". Εκείνη την περίοδο ζούσαν στη Πάρο δύο δραστήριοι επαγγελματίες, ο Κωστακάκης και η Διονυσία. Και οι δύο ήταν γνωστοί πολίτες της Πάρου, κυρίως λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητος. Επάγγελμά τους, η δημοσιογραφία. Δημοσιογραφία όμως, σύμφωνα με τα πρότυπα εκείνης της εποχής, δηλαδή δεκάδων αιώνων νωρίτερα σε σχέση με σήμερα.

Η δημοσιογραφία εκείνη την εποχή, δεν είχε στην διάθεσή της ούτε τα σημερινά μηχανήματα ούτε το internet, αντιθέτως γινόταν σε υπαίθριους χώρους, κατόπιν μάζωξης των πολιτών σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδος, με μοναδικό μέσο επικοινωνίας την περίφημη τότε "ντουντούκα".

Ο Κωστακάκης και η Διονυσία ναι μεν ήταν ανταγωνιστές, αλλά διατηρούσαν σχετικά καλές μεταξύ τους σχέσεις. Ο Κωστακάκης χρησιμοποιούσε κάθε Σάββατο σαν σημείο μάζωξης των πολιτών, για την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωσή τους, έναν υπαίθριο χώρο δίπλα από το κοινοτικό καφενείο του νησιού. Η Διονυσία από την μεριά της, χρησιμοποιούσε κάθε Δευτέρα μία πλατεία, μερικά μόνο μέτρα δίπλα από το σημείο μάζωξης του Κωστακάκη.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές της "Αρχαίας Πάρου" και οι προεκλογικές ζυμώσεις με το πολιτικό παρασκήνιο, έχουν πάρει φωτιά. Την περίοδο εκείνη μάλιστα, βρισκόταν σε τελικό στάδιο μία πρωτότυπη για την εποχή κίνηση του Δήμου, ένα πακέτο για την Διαφήμιση της "Αρχαίας Πάρου" σε όλη την Ελλάδα. Προϋπολογισμός του διαφημιστικού πακέτου ήταν 2,30 χιλιάδες Ελληνικά φράγκα. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν αναλογιστεί κανείς πως με αυτά τα χρήματα επιζούσαν αρκετές οικογένειες.

Ο Κωστακάκης και η Διονυσία, μόλις έμαθαν το συγκεκριμένο νέο θορυβήθηκαν και αμέσως κινητοποιήθηκαν μιας και αφορούσε άμεσα την ιδιότητά τους, ως δημοσιογράφοι. Σκοπός τους να αναλάβουν εκείνοι τη δημιουργία του διαφημιστικού πακέτου της "Αρχαίας Πάρου" και κατά συνέπεια βέβαια να καρπωθούν εκείνοι τα 2,30 χιλιάδες Ελληνικά φράγκα.

Στο πλαίσιο της κοινής επιθυμίας και του κοινού τους σκοπού (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα άλλωστε), αποφάσισαν να συνεργαστούν, κάτω όμως από απόλυτη μυστικοπάθεια. Ποτέ κανένας μάλιστα δεν έμαθε για την συγκεκριμένη μυστική τους συνεργασία. Για να μην φαίνονται αυτοί λοιπόν, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα τρίτο πρόσωπο ως "μπροστάρη" (να φαίνεται ότι δήθεν εκείνος διεκδικεί το διαφημιστικό πακέτο).

Υπήρξε όμως μία εμπλοκή στα σχέδια τους. Ο Δήμαρχος της "Αρχαίας Πάρου", ο οποίος έως τότε δεν είχε αντιπαλότητες με τους Κωστακάκη και Διονυσία, δεν ικανοποίησε το αίτημα τους να στήσει το διαγωνισμό προς όφελος αυτών. Αντιθέτως, ο δήμαρχος προχώρησε σε αξιοκρατικό δημόσιο διαγωνισμό.

Τελικώς, ο Κωστακάκης και η Διονυσία έχασαν την δουλειά, με συνέπεια να στεναχωρηθούν πολύ. Η Διονυσία, σαν πιο ώριμος άνθρωπος ναι μεν το πήρε βαρέως αλλά ως εκεί. Ο Κωστακάκης όμως ήταν πολύ εγωιστής, συμφεροντολόγος και οξύθυμος. Χαρακτηριστικό της εγωπάθειάς του: πίστευε πως ήταν ο καλύτερος σε όλα, από δημοσιογράφος, πολιτικός μέχρι και χρυσοχόος.

Κατακυριευμένος από το μένος του για εκδίκηση, ο Κωστακάκης αποφάσισε να "πολεμήσεί" τον Δήμαρχο της "Αρχαίας Πάρου". ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΙΤΙΑ, το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της "Αρχαίας Πάρου" δεν δέχτηκε να στήσει το διαγωνισμό, ώστε να καρπωθεί η ομάδα του Κωστακάκη τα 2,30 χιλιάδες Ελληνικά φράγκα.

Ο Κωστακάκης λοιπόν, ξεκίνησε να εκβιάζει παρασκηνιακά τον Δήμαρχο, λέγοντας του ότι θα τον καταστρέψει πολιτικά διότι δεν θα τον στηρίξει επικοινωνιακά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Επιπροσθέτως, ο Κωστακάκης μέσω των εβδομαδιαίων ενημερωτικών του μαζώξεων κάθε Σάββατο, συκοφαντούσε το δήμαρχο της "Αρχαίας Πάρου" ενημερώνοντας εσκεμμένα "ψευδώς" και "διαστρεβλωμένα" τους πολίτες. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ τα έκανε όλα αυτά;; Αποκλειστικά και μόνο επειδή ο Δήμαρχος της "Αρχαίας Πάρου" δεν δέχτηκε να στήσει το διαγωνισμό, ώστε να καρπωθεί η ομάδα του Κωστακάκη τα 2,30 χιλιάδες Ελληνικά φράγκα.

Παρόλ’ αυτά, ο δήμαρχος επανεξελέγει. Ο «πόλεμος» όμως από την πλευρά του Κωστακάκη είχε κορυφωθεί. Ο Κωστακάκης, βλέπετε, συκοφαντούσε ακόμη περισσότερο τον δήμαρχο στις Σαββατιάτικες μαζώξεις του, με στημένα σκάνδαλα, ψευδή γεγονότα, κατηγορώντας κάθε σχεδόν έργο του και γενικότερα κάνοντας σημαία του τη μικροπολιτική και την μικροψυχία.

Να φανταστείτε, ο Κωστακάκης έφτασε στο σημείο να κατηγορεί το εξαιρετικά καινοτόμο για την εποχή αναπτυξιακό έργο του Δημάρχου, ένα δηλαδή χώρο αποπροσγείωσης ατμοπλάνων. Συγκεκριμένα, παρομοίαζε το έργο με «λακκούβα» και το χαρακτήριζε ως «ψεύτικο έργο». Αποτέλεσμα όλων αυτών, να γελάει όλη η Πάρος με τον Κωστακάκη.

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ τα έκανε όλα αυτά;; Αποκλειστικά και μόνο επειδή ο Δήμαρχος της "Αρχαίας Πάρου" δεν δέχτηκε να στήσει το διαγωνισμό, ώστε να καρπωθεί η ομάδα του Κωστακάκη τα 2,30 χιλιάδες Ελληνικά φράγκα.

Το καλύτερο όμως το αφήνουμε για το τέλος του πρώτου μέρους του παραμυθιού μας. Ο Κωστακάκης αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία. Για ποιο λόγο όμως; Ήταν τόσο εγωπαθής και χαζούλης, που αποφάσισε να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές της "Αρχαίας Πάρου".


to be continued... εναλλακτικώς,
η ιστορία μας συνεχίζεται έχοντας και δεύτερο μέρος !


ΥΓ (για αυτούς που έχουν την μύγα):
Ξεκαθαρίζουμε πως το παραμύθι αναφέρεται σε τυχαία πρόσωπα, ονόματα και γεγονότα που ουδεμία σχέση έχουν με πρόσωπα και καταστάσεις της σημερινής Πάρου. Οποιαδήποτε ομοιότητα ή αντιστοιχία με τη σήμερον ημέρα είναι τυχαία ή προϊόν σύμπτωσης. Το παραμυθάκι μας άλλωστε είναι μία ωραία ιστορία για να χαλαρώσουμε μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές.