Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ, ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΩΝ, ΑΡΤΟΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

«ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…»
από 3 έως και 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά, 
Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους


Με τα εγκαίνια των δύο ανεμόμυλων στο λόφο της Αγίας Άννας που έχουν αναπαλαιωθεί μετά από προσπάθειες του Δήμου Πάρου, τους υπαίθριους φούρνους να ψήνουν αρτολιχουδιές του παραδοσιακού Φούρνου της Αγκαιριάς και τα εργαστήρια ζυμαριού να δουλεύουν στο… φουλ εκπαιδεύοντας τους «μικρούς φουρνάρηδες» αρχίζουν σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου το απόγευμα στην Παροικιά οι τετραήμερες εκδηλώσεις του «1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013» που έχει φέτος επίκεντρο φέτος το ψωμί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα.


Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει στις 19.00 στο λόφο της Αγίας Άννας (δημαρχείο) όπου θα τελεστεί αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο στους χώρους των δύο ανεμόμυλων που έχουν αναπαλαιωθεί και στη συνέχεια με την αφορμή των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Άννα Κάγκανη- Κορτιάνου. Θα ακολουθήσει «Μουσική βραδιά στους Μύλους» από τη χορωδία του ΚΑΠΗ.

Στο μεταξύ, στην Πλατεία Μαντώς Μαυρογένους στην Παροικιά, από τις 19.30 οι υπαίθριοι φούρνοι με αρχιμάστορα τον Γιώργο Χανιώτη από τον Παραδοσιακό Φούρνο Αγκαιριάς, θα αρχίσουν να ψήνουν πλημμυρίζοντας με γαστρονομικά αρώματα την ατμόσφαιρα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του άρτου: τα διάφορα στάδια επεξεργασίας του με παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπο, τα μυστικά και τις τεχνικές του, την ώρα που οι αρτοτεχνίτες θα ζυμώνουν και θα ψήνουν τους διάφορους τύπους του παριανού παραδοσιακού ψωμιού.


Την ίδια ώρα οι μικροί επισκέπτες της πλατείας θα μπορούν να «πλάσουν και να διασκεδάσουν» στα εργαστήρια Ζυμαριού όπου η Ηρώ Βαβανού θα τους βοηθήσει να κάνουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες, να ζωγραφίσουν και να παίξουν με το ζυμάρι και την αλευρόσκονη.

Επίσης στο κεντρικό stand της πλατείας με θέμα «ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…» οι αρτοποιοί του νησιού θα εκθέτουν και θα παρουσιάζουν την ταυτότητα των παριανών αρτοποιημάτων, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζεται το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο της Πάρου «Από αλεύρι… όχι μόνο ψωμί» όπου θα εκτίθεται όλη η γκάμα των παριανών προϊόντων που γίνονται από αλεύρι (πίτες, αρτοποιήματα, ζυμαρικά).

Επιπλέον σε ειδικό stand με θέμα “Made in Paros…” θα παρουσιάζεται έκθεση όλων των τοπικών προϊόντων του νησιού (κρασί, λάδι, τυριά κλπ), ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εκτίθενται οι ιστορίες/εκθέσεις μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ψωμί. Από την οργανωτική επιτροπή στο κλείσιμο των εκδηλώσεων θα δοθούν βραβεία στα τρία πρώτα έργα και έπαινοι σε όλους τους συμμετέχοντες

Ακολούθως στις 20.00 θα προβληθεί το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κοινωνική Οικονομία – εναλλακτική λύση» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Παπάζογλου με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και του Ινστιτούτου Χάϊνριχ Μπελ και θα ακολουθήσει ομιλία και διάλογος με το κοινό.


‘Ένα πρωτότυπο μουσικό πάρτι θα αρχίσει στις 21.30 σε όλη την Παροικιά με μουσικές παραδοσιακές ομάδες που θα ξεκινήσουν από τις πλατείες και τα σοκάκια της πόλης με σκοπό να παρασύρουν με τη μουσική τους τον κόσμο μέχρι την πλατεία Μαντώ Μαυρογένους. Εκεί θα συναντηθούν με το συγκρότημα de la Paro όπου η γιορτή θα συνεχιστεί με ήχους από λαούτο, βιολί και τουμπάκι να ανακατεύονται στον αέρα και να παρασέρνουν επισκέπτες, κατοίκους και διοργανωτές σε ένα μαγικό γλέντι….

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:
  • 2284360167 (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.)
  • 6937 421822 (Παρθένα Παστραφίδου - Gruppofl)
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο παρακάτω link: