Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012


28-06-2013


            Kυρίες και Κύριοι,

Το 2012 ήταν αναμφίβολα χρονιά κατά την οποία συνειδητοποιήσαμε οι πάντες ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βιώνει κρίσιμες ώρες σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Το κλίμα ήταν και είναι πολύ δυσάρεστο για όλους εμάς τους αιρετούς οι οποίοι κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες καλούμαστε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και να ανταποκριθούμε επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών μας.

Η κατάρρευση του κεντρικού κράτους σε συνδυασμό με τις σκληρές και απαξιωτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα σ’ όλους τους αιρετούς και προδιαγράφουν ένα δυσμενές περιβάλλον εν όψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών του Μάη του 2014.

Είναι απαραίτητο έστω και τώρα οι συγκυβερνώντες να κατανοήσουν ότι η ανασυγκρότηση της χώρας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο. Η ψήφιση του Νέου Μεσοπρόθεσμου και η μετέπειτα έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δημιούργησαν αφ’ ενός σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων και αφ’ ετέρου έπαψε να  ισχύει η συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.

Με τη συνεχή ψήφιση νέων νόμων και τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους οι οποίες πολλές φορές έρχονται μεταξύ τους σε αντίθεση, έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι μεν Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών ζουν με το φόβο της υπογραφής, εμείς δε οι αιρετοί αναρωτιόμαστε συχνά για το ποιος είναι ο ρόλος μας. Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται είναι πολύ ασφυκτικό και ο ρόλος των αιρετών περιορίζεται καθημερινά.

Νομίζω ότι τώρα επιβάλλεται εμείς οι αιρετοί να δώσουμε στην Κυβέρνηση να καταλάβει ότι με πρόσχημα την οικονομική κρίση δεν μπορεί να καταπατά θεμελιώδη θεσμικά δικαιώματα, δεν μπορεί  εξαιτίας μεμονωμένων περιπτώσεων, τις οποίες όλοι μας καταδικάζουμε, να απαξιώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της. Πρέπει να σταθεί δίπλα μας και να συνεργαστεί μαζί μας για το καλό της χώρας μας.

Για τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η υπεράσπιση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας αποτελεί όχι μόνο δημοκρατικό καθήκον αλλά και υποχρέωση.

Επειδή το θέμα της συκοφάντησης του θεσμού που υπηρετούμε είναι ίσως το μείζον, πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε τα εξής:
-      Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας ανέρχεται στο 0,9%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27.
-        Από 1-1-2011 μέχρι σήμερα οι Δήμοι μειώθηκαν κατά 709, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις τους κατά 4.500, οι Ειδικοί Σύμβουλοι και οι Συνεργάτες κατά 1.300, ενώ από το 2009 έως το 2012 οι περικοπές στις επιχορηγήσεις από τον Κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνούν το 60%.

Πως είναι λοιπόν δυνατόν μ’ αυτά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία να χαρακτηρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση «σπάταλη» και «διεφθαρμένη»; Έχει τονιστεί πολλές φορές ότι εάν η Κυβέρνηση εφάρμοζε σ’ όλους τους φορείς όσα έχει υλοποιήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η χώρα θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι εμείς οι νησιώτικοι Δήμοι πέραν των παραπάνω έχουμε επιπλέον προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Η νησιωτικότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη όμως  στην πράξη ουδείς τη λαμβάνει υπόψη του.

Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης των δήμων τα προβλέπεται να ενταθούν, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας και της συγκοινωνίας. Η Πολιτεία στους νησιωτικούς δήμους πρέπει να δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες πρόσληψης χωρίς χρονοβόρες παρεμβολές διαδικασιών.

Με δεδομένη την τραγική κατάσταση των υποδομών υγείας στο νησιωτικό χώρο και στο νησί μας λόγω της υποστελέχωσης σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, απαιτείται άμεσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη στελέχωση βάσει των Ο.Ε.Υ. των Κέντρων Υγείας.

Τονίζουμε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα της άμεσης διευθέτησης της λειτουργίας του υγειονομικού αεροσκάφους με τη συνεργασία Βελεντζείου Ιδρύματος-Δήμου-Πολιτείας. Είναι απαραίτητο στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να κατοχυρωθεί νομικά και να προβλεφθεί ξεκάθαρα το μεταφορικό ισοδύναμο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι νησιωτικοί δήμοι διαρκώς θα δέχονται μεγαλύτερο όγκο αρμοδιοτήτων και ευθυνών γι’ αυτό ζητάμε από την Πολιτεία να υπολογίσει τις ιδιαιτερότητες των νησιών και άμεσα να αναθεωρήσει τον υπολογισμό κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Κυρίες και Κύριοι,

προκειμένου ο Δήμος μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, λαμβάνουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, προσπαθούμε αδιάκοπα αιρετοί και μόνιμο προσωπικό να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα του πολίτη μας. Είμαστε δίπλα του να τον βοηθάμε. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να έχουμε ένα δήμο σωστά οργανωμένο, επαρκώς στελεχωμένο και οικονομικά υγιή. Την χρονιά που πέρασε πετύχαμε όσα στη συνέχεια παραθέτουμε.

Διοικητική οργάνωση του Δήμου

Θέλω ευθύς εξ αρχής να τονίσω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του είναι κατά της κατάργησης δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Ήδη τα νομικά πρόσωπα με τον «Καλλικράτη» μειώθηκαν κατά 80%. Τα δημοτικά νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις επιτελούν σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο μέσω της λειτουργίας κοινωνικών δομών, στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε ένα τομέα που το κράτος παρουσιάζει σοβαρότατες αδυναμίες. Προχωρήσαμε στην ψήφιση νέου οργανισμού που εγκρίθηκε στον οποίο συμπεριλάβαμε τις διευρυμένες αρμοδιότητες και με τη διάρθρωσή του στοχεύσαμε στην τοπική ανάπτυξη και στην οργάνωση παροχής υπηρεσιών.

Οι νέοι δήμοι προκειμένου να αναλάβουν το ευρύ φάσμα των αρμοδιοτήτων τους θα έπρεπε να ενισχυθούν με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, πράγμα ακατόρθωτο στη σημερινή συγκυρία, γι’ αυτό και εμείς για να ανταποκριθούμε στις απαραίτητες λειτουργίες υπηρεσιών όπως πολεοδομίας, κοινωνικής πρόνοιας, προγραμματισμού και οργάνωσης, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, προβήκαμε στην κατανομή του προσωπικού του δήμου στις οργανικές μονάδες του νέου Ο.Ε.Υ. και ορίσαμε αναπληρωτές προϊσταμένους των οργανικών μονάδων.

Αναθέσαμε νέες αρμοδιότητες σε υφιστάμενες δημοτικές υπηρεσίες και δημιουργήσαμε νέες. Είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των ήδη υφιστάμενων και η στελέχωση νέων υπηρεσιών, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου απασχόλησης και με μίσθωση έργου. Στο επόμενο στάδιο θα προκηρύξουμε θέσεις μετατάξεων και διορισμών σε κενές οργανικές θέσεις.

Εφαρμόζουμε την κάρτα εισόδου για τους υπαλλήλους δίνοντας απάντηση σ’ εκείνους οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι ο δήμος είναι ξέφραγο αμπέλι και ο καθένας εργαζόμενος έρχεται και φεύγει όποτε θέλει.

Κοινωφελής εργασία

Ο δήμος με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εργασίας-Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Γ.Σ.Ε.Ε. υπέβαλε την χρονιά που πέρασε φάκελο και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στο πλαίσιο υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» ο δήμος απασχόλησε για το 2012 σαράντα νέους άνεργους συμπολίτες μας στους τομείς περιβάλλοντος, τουρισμού και πολιτισμού.

Αναμένουμε και για το 2013-2014 την ενεργοποίηση του προγράμματος για την στήριξη ανέργων και για την άμεση υλοποίηση δράσεων κατά της ανεργίας.

Ένταξη στο έργο «Κέντρο Δια Βίου Μάθησης των Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου»

  Ο Δήμος Πάρου προκειμένου να ανταποκριθεί στη πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας με στόχο τη δημιουργία ενός δημόσιου ποιοτικού και αποτελεσματικού συστήματος εκπαίδευσης ενηλίκων, ίδρυσε  τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Δήμου στην Παροικία, τη Νάουσα και τις Λεύκες.

Ήδη μετά τις σχετικές διαδικασίες υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση η διάρκεια της οποίας ισχύει έως το τέλος του 2015.

Τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι χρηματοδοτούμενα και θα παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες,  άνεργους και εργαζόμενους, σε πεδία όπως οικονομία, επιχειρηματικότητα, πράσινη ανάπτυξη-περιβάλλον, νέες τεχνολογίες, ξένες γλώσσες, πολιτισμός κ.ά.

Ένταξη του Δήμου στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ)

 Τα τοπικά σχέδια για την απασχόληση, αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, αξιοποιούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου και επιδιώκουν τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης καθώς και την ανάδειξη νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι ωφελούμενοι μπορεί να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, νέοι επιστήμονες και αγρότες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα που περιλαμβάνουν δράσεις όπως κατάρτιση, επιμόρφωση και πρακτική άσκηση με στόχο να είναι σε θέση να ιδρύουν επιχειρήσεις ή να αναπτύξουν δεξιότητες για να καλύψουν διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων.

Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση Εθνικών και Κοινοτικών πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο Δήμος Πάρου προκειμένου να αξιοποιήσει τα προγράμματα αυτά προέβη στη συγκρότηση αναπτυξιακής σύμπραξης με εταίρους τον Εμπορικό Σύλλογο, τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου καθώς και εξειδικευμένη εταιρεία η οποία βοήθησε για τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου και την υποβολή πλήρες φακέλου.

Τελικά η πρόταση του δήμου αξιολογήθηκε θετικά με προτεινόμενο προϋπολογισμό συνολικής δημόσιας δαπάνης ποσού 240.000 € και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2014.

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)

Το φάσμα των αρμοδιοτήτων της είναι ευρύτατο, η στελέχωσή της ανεπαρκής, οι υπηρεσίες που προσφέρει σημαντικότατες.
Α. Υπαίθριο Εμπόριο
     1. Έλεγχοι                                                                   41
     2. Κατασχέσεις προϊόντων                                         24
     3. Καταστροφή παράνομων προϊόντων                      24
     4. Υπαίθρια κατασκήνωση (απομάκρυνση)                 8
Β. Υπαίθρια Διαφήμιση
     1. Αφισορύπανση
                                      Πρόστιμα                                     8
     2. Αφισοκόλληση
Γ. Έλεγχος-Ρύθμιση Κυκλοφορίας
     1. Σε εκδηλώσεις                                                        12
     2. Ρύθμιση κυκλοφορίας-στάθμευση-
         Βεβαίωση παραβάσεων                                          23
     3. Έλεγχοι-Μεταφορά εγκαταλελειμμένων
          οχημάτων                                                               49
Δ. Επιδόσεις εγγράφων
     1. Από Γραφείο έκδοσης αδειών                               347
     2. Από Οικονομική Υπηρεσία                                     66
Ε. Έλεγχος-Οριοθέτηση κοινοχρήστων χώρων
     1. Έλεγχοι οριοθέτησης                                              263
     2. Έλεγχοι αυθαίρετης κατάληψης                               25
ΣΤ. Έλεγχοι ενοικιαζομένων οχημάτων                              9
Η. Εκθέσεις ελέγχου αυθαίρετης κατάληψης                    25
Θ. Σφραγίσεις-Αποσφραγίσεις καταστημάτων                   5
Ι.   Βεβαιώσεις του γνήσιου υπογραφής (μετάβαση
     σε άτομα με κινητικά προβλήματα)                              24
Κ. Θυροκολλήσεις εγγράφων                                            24

Το Γραφείο Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων εξέδωσε:
Α.  Νέες άδειες και αντικαταστάσεις αδειών               81
Β.  Άδειες χρήσης μουσικών οργάνων με
     αντίστοιχο αριθμό αδειών παράτασης
     ωραρίου χρήσης μουσικών οργάνων                     122
  

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους αναμφίβολα δημιουργούν και στο δήμο μας ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όμως πρέπει να επισημάνω το εξής: ο Δήμος Πάρου παρά τις οικονομικές δυσκολίες ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους προμηθευτές  και τους αναδόχους εργασιών. Πληρώνει τις δόσεις των δανείων, δεν έχει συνάψει κανένα νέο δάνειο και αυτή την χρονιά που πέρασε, δεν αύξησε τα δημοτικά τέλη, δεν επιβάλαμε κανένα νέο φόρο. Τα χρήματα της ΣΑΤΑ χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις και δεν κάλυψαν λειτουργικές ανάγκες. Συνεχίζουμε να αποδίδουμε κάθε μήνα τις κρατήσεις στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και υπέρ τρίτων χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει οφειλή από προηγούμενα οικονομικά έτη.
Έτσι για μια ακόμη χρονιά φαίνεται και από τους παρακάτω πίνακες ότι ο Δήμος πλέον αντέχει και ξεπερνά τις δυσκολίες. Τα στοιχεία που δείχνουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι η εξής:

                                           ΔΑΝΕΙΑ
                                      ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ 2012
ΕΤΟΣ ΣΥΝΑΨΗΣ
ΑΡΧΙΚΟ ΠΟΣΟ
ΔΟΣΗ
ΥΠΟΛΟΙΠΟ
ΕΤΟΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ
1997
77.000
7.267,48
25.240,33
2016
1999
17.200
1.581,90
7.803,22
2018
2001
715.779
64.756,67
403.721,96
2020






                   ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΝΑΡΞΗΣ 2012
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ 2012
ΠΛΗΡΩΜΕΣ
ΤΕΛΟΣ 2012 ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 31-12-12
ΤΑΚΤΙΚΑ
652.252,73
6.543.719,18
6.353.169,14
842.802,77
ΕΚΤΑΚΤΑ
921.865,33
4.200.191,44
2.817.981,56
2.304.075,21
ΣΥΝΟΛΟ
1.574.118,06
10.743.910,62
9.171.150,07
3.146.877,98

Τα στοιχεία που δείχνουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι η εξής:

Για να έχουμε πληρέστερη εικόνα παρατίθενται οι παρακάτω πίνακες:
Κ.Α.
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΠΟΡΟΙ
2009
2010
2011
2012
0611
Κ.Α.Π. για λειτουργικές ανάγκες
3.212.531,10
2.326.338,26
2.285.765,24
1.506.530,80
0614
Κ.Α.Π. για λειτουργικές δαπάνες σχολείων
194.165,66
104.348,82
109.840,86
65.904,51
1311
Κ.Α.Π. επενδυτικές δαπάνες ΣΑΤΑ
1.526.862,32
1.006.586
366.706
659.770,00






Κ.Α.

2009
2010
2011
2012
0451
Τέλη διαμονής παρεπιδημούντων
101.668,32
85.730,75
87.438,92
73.480,85
0452
Τέλη επί ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων
125.228,69
140.699,82
114.618,90
87.869,94


2009
2010
2011

2012
ΕΣΟΔΑ
2.337.784,49
2.541.646,85
2.501.832,38
2.485.283,17
ΕΞΟΔΑ
3.356.864,86
3.281.604,98
2.925.125,69

2.365.934,55
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ
-43,59
-29,11
-16,92


Στους παραπάνω πίνακες φαίνεται καθαρά η πτωτική πορεία των χρηματοδοτήσεων από τους Κ.Α.Π. αλλά και των εσόδων από τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και τα τέλη επί ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων.

Όμως αξίζει να επισημάνουμε ότι τα έσοδα-έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών είναι σχεδόν ισοσκελισμένα. Η προσπάθεια όλων αυτών των ετών είχε αποτέλεσμα. Βεβαίως για το 2012 το γεγονός ότι τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα οφείλεται στη μείωση της δαπάνης στις αποδοχές των εκτάκτων υπαλλήλων κατά 184.000 € διότι ενταχθήκαμε στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και προσλάβαμε εργάτες Ι.Δ.Ο.Χ. μέσω του προγράμματος χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος.

Η προσπάθεια όμως πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Η είσπραξη των οφειλών αποτελεί στόχο που δε θα εγκαταλείψουμε και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία. Η προσπάθεια περιορισμού των δαπανών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός και γενικά η εικόνα που παρουσιάζει το νησί μας είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για μας. Η Υπηρεσία Καθαριότητας σε συνεργασία με τους αιρετούς καταβάλλει τεράστια προσπάθεια ώστε σ’ αυτόν τον τομέα να διακριθούμε και παρά τις αντίξοες συνθήκες(καθυστέρηση εκ μέρους των αρμοδίων της Κυβέρνησης στην παροχή των σχετικών εγκρίσεων για την πρόσληψη των εποχικών εργατών), τα καταφέρνουμε μέχρι σήμερα και συχνά ακούμε κολακευτικά σχόλια από πολλούς επισκέπτες.

Ο Χ.Υ.Τ.Α. λειτουργεί άψογα, τηρεί όλους τους κανόνες που επιβάλλει η νομοθεσία. Ο όγκος των απορριμμάτων που δέχθηκε από απορριμματοφόρα και φορτηγά του Δήμου και από ιδιώτες για το 2010 ήταν 11.512.505 κιλά, για το 2011 10.938.810 κιλά και για το 2012 8.990.741 κιλά.

  
1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
2010
2011
ΕΙΔΟΣ
ΕΥΡΩ
ΕΙΔΟΣ
ΕΥΡΩ
ΗΛ. ΡΕΥΜΑ
7.400,00
ΗΛ. ΡΕΥΜΑ
9.590,00
ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ
13.440,00
ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ
14.025,35
ΚΑΥΣΙΜΑ
36.493,77
ΚΑΥΣΙΜΑ
25.643,74
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
5.000,00
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
7.399,39
ΧΩΜΑΤΟΚΑΛΥΨΗ
210.000,00
ΧΩΜΑΤΟΚΑΛΥΨΗ
267.802,91
ΠΕΡΙΒ. ΠΑΡΑΚΟΛ.
ΠΕΡΙΒ. ΠΑΡΑΚΟΛ.


ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΟΣ


ΕΡΓΑ
7.499,40


ΜΕΛΕΤΕΣ
14.950,00
ΣΥΝΟΛΟ
271.933,77
ΣΥΝΟΛΟ
346.910,79

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
2012
ΕΙΔΟΣ
ΕΥΡΩ
ΗΛ. ΡΕΥΜΑ
8.478,57
ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ
13.379,66
ΚΑΥΣΙΜΑ
9.333,74
ΧΩΜΑΤΟΚΑΛΥΨΗ
204.218,02
ΠΕΡΙΒ. ΠΑΡΑΚΟΛ.
ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑ
2.500,00
ΜΕΛΕΤΕΣ
3.987,21
ΣΥΝΟΛΟ
263.582,83
Από 21-5-2012 τα καύσιμα περιλαμβάνονται στη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α.

2. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΕΤΩΝ 2011-2012

Οι σημαντικότερες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2012 στον τομέα της καθαριότητας είναι οι παρακάτω:

1
2
3
4
5
6
ΕΙΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
ΧΑΡΤΙ
ΓΥΑΛΙ
ΑΝΑΜΙΚΤΟ (ΠΛΑΣΤΙΚΟ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΛΕΥΚΟΣΙΔΕ
ΡΟΣ, TETRAPACK)
Α.Η.Η.Ε.
ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΜΕΤΑΛΛΑ (ΣΙΔΕΡΟΣ, ΜΠΟΥΓΕΡΟ, ΟΤΚΖ)
ΠΟΣΟΤΗΤΑ (ΚΙΛΑ)
600.400
173.140
309.210
40.450
67.170
202.810
ΕΤΟΣ 2011
ΣΥΝΟΛΟ ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ: 1.086.050








ΠΟΣΟΤΗΤΑ (ΚΙΛΑ)
359.650
117.240
360.410
28.970
61.980
122.430
ΕΤΟΣ 2012
ΣΥΝΟΛΟ ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ: 837.300




Παρατηρήσεις: Στήλες 1,2,3: Αφορούν τους μπλε κάδους ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.)
Στήλη 4: Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Ηλεκτρονικών Συσκευών σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2012 στον τομέα της καθαριότητας είναι οι παρακάτω:
1.            -20-6277.001-Καθαριότητα οικισμών (Εργολαβία)                                        113.500,00 €
2.            -20-6277.003-Καθαρισμός (Αποψίλωση) οδικού δικτύου                                19.998,40 €
3.            -20-6277.003-Άσπρισμα πλακόστρωτων                                                          19.992,60 €
4.            -20-6277.029-Καθαρισμός παραλιών                                                               21.800,00 €
5.            -20-6277.031-Καθαρισμός αλσυλλίων                                                             19.952,00 €
6.            -20-6277.034-Φόρτωση και μεταφορά φυτικών υπολειμμάτων-μπαζών κ.λ.π.
                                                                                                                                       43.596,28 €
7.      -20-6634.002-Προμήθεια βιοδιασπώμενων σάκκων απορριμμάτων                14.982,10 €
8.       -20-6673.001-Ανταλλακτικά κάδων απορριμμάτων                                          5.000,00 €
9.       -20-6263.001 και -20-6263.002 -Επισκευές-συντηρήσεις οχημάτων καθαριότητας
                                                                                                                                       41.817,07 €
10.        -20-6641.001-Προμήθεια καυσίμων για οχήματα καθαριότητας                   131.034,35 €

            Στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος μεταξύ των άλλων πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω:
§         Γήπεδο Νάουσας                                                                                    120.000 €
§         Συντηρήσεις δρόμων                                                                                72.000 €
§         Προμήθεια σκυροδέματος για επούλωση λακκουβών                             50.000 €
§         Προμήθεια ασφαλτομίγματος                                                                   14.000 €
§         Προμήθεια σχιστολίθων και πλακών                                                        20.000 €
§         Διαμόρφωση χώρου γραφείων Τεχνικών Υπηρεσιών                              44.000 €
§         Προμήθεια καθρεφτών, οδικών σημάτων                                                14.000 €
§         Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης Παροικιάς, Πούντας                           20.000 €
§         Μνημείο Γάλλων                                                                                      20.000 €
§         Διαμόρφωση βελτίωση οδών                                                                   35.000 €
§         Προμήθεια οικοδομικών υλικών για
     επισκευές και συντηρήσεις                                                                        30.900 €
§         Προμήθεια κλιματιστικών                                                                          9.700 €
§         Συντήρηση κλιμακοστασίου Λευκών                                                       23.900 €

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι για μία χρονιά ακόμη ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και η Τεχνική Υπηρεσία με τους εργάτες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν σημαντικά έργα με υλικά που προμηθεύτηκε ο Δήμος.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ο Δήμος διαθέτει για μισθώματα χώρων στάθμευσης και κτιρίων το ποσό των 274.413 € και για δημοτική συγκοινωνία που παρέχεται δωρεάν στους πολίτες το ποσό των 75.327,98 €.

ΣΦΑΓΕΙΑ

   Ο Δήμος διαθέτει από τα πιο σύγχρονα σφαγεία στα οποία είναι απαραίτητο να σφάζονται όλα τα ζώα που στη συνέχεια διατίθενται  στην αγορά πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δε γίνεται.
Λειτουργούμε σύγχρονα σφαγεία τα οποία δεν καλύπτουν την ανταποδοτικότητα όπως φαίνεται από τα παρακάτω ανακεφαλαιωτικά στοιχεία:
  

ΕΤΟΣ 2011
ΕΣΟΔΑ
43.412,88
ΕΞΟΔΑ
103.831,27




ΕΤΟΣ 2012
ΕΣΟΔΑ
44.624,92
ΕΞΟΔΑ
117.866,50





1.      Στα έσοδα περιλαμβάνονται έσοδα και χονδρικής και λιανικής
2.      Στα έξοδα περιλαμβάνονται αναλώσιμα, καύσιμα, εργολάβοι, μισθοδοσία, Δ.Ε.Η., αγορές παγίων κ.λ.π.

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Στον τομέα της πληροφορικής ο Δήμος μας πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο. Η υποστελέχωση της υπηρεσίας αν δεν καλυφθεί με μόνιμο προσωπικό θα πρέπει να καλυφθεί με εξωτερικούς συνεργάτες. Το 2012 προβήκαμε στις παρακάτω δαπάνες:

κωδικός - τίτλος
δεσμευμένο ποσό

10-6142.003 Υπηρεσίες υποστήριξης (Εκπαίδευση χρηστών-απομακρυσμένη υποστήριξη-ώρες-επιτόπου επίσκεψη τεχνικών)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ALFAWARE ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ
ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ .
5000

10-6142.004 Εγκατάσταση του intermapper στο δίκτυο και δημιουργία χαρτών για δίκτυο MAN (οπτικών ινών)

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ – ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ . ΘΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΕΚΟΨΕ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ .
1740

00-6434.003 Ανάπτυξη εφαρμογών προβολής Δήμου Πάρου για Smart Phone 


ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ
0,00

10-6265.001 Εργασίες επισκευής-συντήρησης εκτυπωτών

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ ΣΕ ΔΔ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ – ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
1.500,00

10-6265.002 Εργασίες επισκευής-συντήρησης φωτοαντιγραφικών
ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
1.500,00






10-6265.003 Εργασίες επισκευής εξοπλισμού ασύρματου δικτύου
ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ
6.000,00

10-6265.004 Ανταλλακτικά αναβάθμισης υπολογιστών
200

10-6265.005 Ανταλλακτικά εκτυπωτών
1.000,00

10-6265.006 Ανταλλακτικά φωτοαντιγραφικών
1.500,00




10-6265.013 Προμήθεια συσσωρευτών σε μονάδες UPS
600,00

10-6266.001 Συμβόλαιο συντήρησης εφαρμογών λογισμικού
ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ALFAWARE
15.000,00

10-6266.003 Συμβόλαιο συντήρησης ιστοσελίδας Δήμου - ενημέρωση περιεχομένου 
12.000,00

10-6266.004 Συμβόλαιο λειτουργίας-συντήρησης ασύρματου δικτύου PAROS WIFI#
ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ
15.000,00

10-6266.008 Σύμβαση αναβάθμισης λογισμικού και υποστήριξης εφαρμογών ecm και προκοστολόγηση- ΚΑΙ ISOSOFT ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
10.000,00

10-6266.009 Συμβόλαιο συντήρησης mail-server
4.000,00

10-6614.005 Αναλώσιμα εκτυπωτών 
15.000,00

10-6614.006 Αναλώσιμα φωτοαντιγραφικών
10.000,00

10-6614.007 Προμήθεια εντύπων αποδείξεων είσπραξης ταμείου Οικον.Υπηρεσίας 
800,00


10-7133.001 Προμήθεια φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων
2.000,00

10-7134.001 Προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού 
8.000,00

10-7134.002 Προμήθεια λογισμικού και αδειών χρήσης 
10.000,00


10-7134.003 Προμήθεια μονάδων αδιάλειπτης παροχής ηλ. Ρεύματος
1.900,00

10-7134.006 Προμήθεια τεχνολ. Εξοπλισμού για προβολή δήμου μέσω ιστότοπου Paros.gr
10.000,00

10-7134.008 Προμήθεια λογισμικού για ανάγκες αναφορών γενικής Κυβέρνησης & δημοσιονομικών αναφορών
8.765,00

10-7134.014 Προμήθεια εκτυπωτών & συσκευών ΦΑΞ
2.000,00


10-7134.016 Προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού 
2.000,00



10-7134.018 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑ/ΣΗ ΕΞΟΠΛ. ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΥ  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΡΑΜΜΩΝ PAROSWIFI ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΣΙΜΟΣ ΑΠΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΛΕΥΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
5.500,00


10-7135.017 Κεραίες ζεύξεων υψηλής διαθεσιμότητας – LINK ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ – ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ – ΚΕΡΑΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΣ
2.000,00

10-7135.018 Προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων ηχογράφησης συμβουλίων
300,00



ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Πρωταρχικό κριτήριο που ελήφθη υπόψη ήταν ο σχεδιασμός προγράμματος που να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στις ανάγκες του επαγγελματία του τουρισμού στην Πάρο. Για το λόγο αυτό, στοχεύσαμε στην προσέγγιση σημαντικών αγορών ενδιαφέροντος μέσω συμμετοχών σε εκθέσεις τουρισμού και παράλληλες πρωτότυπες και σύγχρονες  ενέργειες - δράσεις για την ενδυνάμωση της παρουσίας μας σε αυτές πάντα σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού του νησιού.

Οι αγορές στις οποίες η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να στοχεύσει είναι οι εξής:
Σκανδιναβικές χώρες, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία, Αυστρία για το 2012 και στη συνέχεια άνοιγμα και στην αγορά του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Η φιλοξενία δημοσιογραφικών αποστολών και η οργάνωση press trips με σκοπό την γνωριμία τους με τον προορισμό, (τα ήθη τα έθιμα και τις ομορφιές του), ήταν και είναι ένας από τους στόχους που επίσης είχαμε θέσει. Η επιτόπου παρουσία των δημοσιογράφων είναι ο καλύτερος τρόπος  διασφάλισης της δημοσιότητας σε ΜΜΕ του εξωτερικού αλλά και σε Ελληνικά ΜΜΕ χωρίς μεγάλο κόστος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Συμμετοχή στις εκθέσεις:
1)      WTM (Λονδίνο)
2)      ITB (Bερολίνο)
3)   ΜΙΤΤ (Μόσχα)

4)   BIT (Μιλάνο)
·         Εντυποδιανομή   στις Εκθέσεις:  
1)Salon se Vacances (Βρυξέλλες), 2)ΜΑΤΚΑ (Φινλανδία), 3)FERIE FOR ALLE (Δανία), 4)REISELIV* (Νορβηγία), 5)TUR (Σουηδία)

·         Καταχωρήσεις σε Έντυπα (2σέλιδο σαλόνι): 1) Kalimera Hellas: έκδοση Νορβηγίας, 2)Kalimera Grekland έκδοση Σουηδίας, 3) Kalimera Graekenland: έκδοση Δανίας, 4)Kalimera Kreikka: έκδοση Φινλανδίας

·         Eνέργειες δημοσίων σχέσεων:
Φιλοξενίες ομάδων δημοσιογράφων από:
1.      Μεγάλη Βρετανία (2 αποστολές),
2.      Ολλανδία (2 αποστολές),
3.      Ισπανία,  2 δημοσιογράφοι από το περιοδικό LING VUELING
4.      Ουκρανία (20 μελής αποστολή δημοσιογράφων και τουρ. Πρακτόρων),
5.      Ρωσία (20 μελής αποστολή δημοσιογράφων και τουρ. πρακτόρων),
6.      Γερμανία (5 μελής αποστολή)
7.      Ρωσία (10 μελής αποστολή σε συνεργασία με το Πατριαρχείο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) με σκοπό την κάλυψη των εορτασμών του 15 Αύγουστου στην Παροικιά.
8.      Ισπανία, δύο δημοσιογράφοι από τον μεγαλύτερο Ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό οι οποίοι εργάζονται και σε εταιρεία παραγωγής και συνέλεξαν υλικό το οποίο θα διανεμηθεί και σε άλλα μέσα έμειναν από 14/8- 17/8/2012

Προωθητικές ενέργειες:
1.      Παρουσίαση του προορισμού σε τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους και κοινό στην Ολλανδία και το Βέλγιο ως «ιδανικός προορισμός διακοπών» μετά από πρόσκληση του ΕΟΤ Ολλανδίας και του Δημάρχου του ΒEVEREN αντίστοιχα
2.      Εμφάνιση της Πάρου ως υποστηρικτή - χορηγού σε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στην Παβία της Ιταλίας, για το Μίκη Θεοδωράκη στο Μιλάνο, με ερμηνευτή τον κ. Καλογιάννη  όπου μοιράστηκαν  έντυπα και έγινε κλήρωση δωρεάν διαμονής σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Πάρο.
3.      Παρουσία της Πάρου μέσα σε  κιόσκι «Πάρος», διακοσμημένο  ανάλογα και κλήρωση 5 δωρεάν 4ήμερων διαμονών σε θαλάσσιο πάρκο στην  Ν. Ιταλία σε εκδήλωση που έγινε με σκοπό την προβολή της Πάρου ως «ιδανικό οικογενειακό προορισμό» που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης. Στην εκδήλωση συμμετείχε μόνο η Πάρος από τις Κυκλάδες ενώ, η συμμετοχή από χώρες της Ευρώπης ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Η ενέργεια αυτή έγινε σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Μιλάνου. 
4.      Διανομή προωθητικού υλικού σε εμπορικά καταστήματα της συνοικίας Brera Ιταλίας παράλληλα με την έκθεση του Μιλάνου.
5.      Φιλοξενία του Ρωσικού τηλεοπτικού συνεργείου από το μεγαλύτερο κρατικό κανάλι της Ρωσίας «Μy Planet» με σκοπό την παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα τα Ορλωφικά για 14 ημέρες. Η ενέργεια αυτή έγινε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ρωσία.
6.      Συμμετοχή της Πάρου ως υποστηρικτής των Διεθνών Ιστιοπλοϊκών αγώνων  που έγιναν στην Μαδέρα και το Cadiz με διανομή  προωθητικού υλικού που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό. Στόχος η ανάδειξη της Πάρου ως ιδανικός προορισμός για θαλάσσια σπορ. Το λογότυπο της Πάρου «ΙMAGINE PAROS» υπήρχε σε πάρα πολλά σημεία  με σημαίες, αφίσες  κτλ. Από την ενέργεια αυτή δημιουργήθηκε ένα promo video στο οποίο μιλούν μερικοί από τους διασημότερους surfers για την Πάρο και την εμπειρία τους όταν την επισκέφτηκαν, το οποίο προβάλλεται σε όλα τα social media, το site του Δήμου καθώς και στα sites του ΕΟΤ, της Μεγ. Βρετανίας και άλλων αγγλόφωνων χωρών.
Η προσπάθεια της Πάρου αυτή, ταξίδεψε σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου και παρουσιάστηκε από πολλά blogs και μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πάρα πολύ καλά σχόλια.
7.      Συμμετοχή σε εκδήλωση (Νοέμβριος 2012) για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία της Αργεντινής. Προσκεκλημένοι ήταν οι σημαντικότεροι πράκτορες της Αργεντινής.
8.      Συμμετοχή σε μία από τις 10 μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες υπαίθριες  αγορές του κόσμου στην Αμβέρσα του Βελγίου (8-12 Δεκεμβρίου) με σκοπό την προβολή του προορισμού και των τοπικών προϊόντων  στην καρδιά την πόλης ακριβώς κάτω από το Δημαρχείο.

ΕΛΛΑΔΑ
Εξειδικεύοντας το θέμα στην Ελληνική αγορά σχεδιάστηκε  ένα πρόγραμμα με προσοχή και σύνεση, δεδομένων των εξαιρετικά περιορισμένων οικονομικών πόρων του Δήμου. Στόχος μας ήταν  να «αγγίξουμε» το κοινό με μία δέσμη από διαφορετικές ενέργειες όπως συμμετοχή σε προωθητικές ενέργειες όπως  ραδιοφωνικοί διαγωνισμοί, συνεντεύξεις δημάρχου και μελών της επιτροπής σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, προβολή μέσω αλυσίδων καταστημάτων,  υπαίθρια διαφήμιση σε  πλάτες λεωφορείων κ.α. πρωτότυπες ενέργειες.
Ειδικότερα:

Προωθητικές ενέργειες
1.      Στα καταστήματα “Metropolis” που άρχισε στις 15 Μαΐου και έληξε  στις 31 Μαΐου  και η οποία υποστηρίχθηκε με διαφημιστικά spots από τους μουσικούς σταθμούς MAD Radio και MAD TV. Κληρώθηκαν 4 δωρεάν διαμονές σε καταλύματα του νησιού.
2.      Από την 1η Ιουνίου έως της 30 Ιουνίου έγινε  η διαφήμιση του νησιού σε λεωφορεία της Αθήνας. Καλύφθηκαν οι «πλάτες» σε 6 λεωφορειακές γραμμές της πρωτεύουσας με έμφαση στις 6  μεγαλύτερες διαδρομές (σε ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός μηνός).

3.      Από το Πάσχα και έως τον Σεπτέμβριο «έτρεξαν»  13 συνολικά ραδιοφωνικοί  διαγωνισμοί σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της Πάρου,  προσφέροντας δωρεάν διαμονές με ταυτόχρονη προβολή του προορισμού, με επιλεγμένα, από εμάς, κείμενα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ,  Sport-Fm, EPA, Energy, Dirty , Flash και Nitro,  που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ακροατών όλων των ηλικιών και προτιμήσεων σε σχέση με την κοινωνικοοικονομική τους διαστρωμάτωση. Τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δικής μας επιλογής.
4.      Δισέλιδη διαφημιστική καταχώρηση (σαλόνι) στο ένθετο TRAVEL BOOK της Εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ»
5.      Ολοσέλιδη καταχώρηση στο ένθετο «Ταχυδρόμος» της Εφημερίδας  «ΤΑ ΝΕΑ»
6.      3 σέλιδο αφιέρωμα στην Πάρο από το περιοδικό που διανεμήθηκε στα πλοία SEA JET καθώς και στις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει η εταιρεία Sea jet.
7.      Φιλοξενία κατά την περίοδο του Πάσχα τηλεοπτικού συνεργείου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων  για την  δημιουργία ντοκιμαντέρ για το Πάσχα στην Πάρο και αναφορές γενικότερα για την άνοιξη στην Πάρο.
8.      Φιλοξενία του σκηνοθέτη - παραγωγού, Βασίλη Κατερινόπουλου και των  συνεργατών του (Ιούλιος 2012)  οι οποίοι "χτένισαν" από άκρη σε άκρη την Πάρο συλλέγοντας υλικό για τη 2η σειρά της εκπομπής «Ταξιδεύοντας στο φως».
9.      Φιλοξενήθηκαν δημοσιογράφοι από τον sport fm, Travel  Daily News, εφημερίδα ΕxpressAvopolis με σκοπό την πρόκληση δημοσιευμάτων.
10.  Δόθηκαν συνεντεύξεις  σε ραδιοφωνικούς σταθμούς από τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο και από μέλη της Επιτροπής Τουρ. Προβολής σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικές εφημερίδες καθώς και έντυπες εφημερίδες

Διασφαλίσαμε την επίσκεψη  του τηλεοπτικού συνεργείου που αποτελείται από 2 άτομα και ονομάζεται «NOSOLOMÚSICA» και σημαίνει «όχι μόνο μουσική». Είναι ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται πάνω από 8 χρόνια στον «αέρα» από  τον κορυφαίο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Ισπανίας «Tele5» που έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των Ισπανών τηλεθεατών  σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ιδιωτικά κανάλια.  Επισκέφτηκαν το νησί μας στις 14- 17/8/2012 . Θεωρούμε πως ήταν μία σημαντική ευκαιρία να δοθεί έμφαση στα πανηγύρια και τους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς του 15Αύγουστου, στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως kite & wind surf, αλλά και την Πάρο κατά την υψηλή περίοδο του Αυγούστου.
ü       Φιλοξενία  (σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Μιλάνου)  Ιταλικής Τηλεοπτικής παραγωγής “ Μiss Sailing obiettivo vela alle Cicladi “   8-9/2012
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δέκα επεισοδίων των 25-30 λεπτών  έκαστο όπου το πάθος για την ιστιοπλοΐα συνδυάζεται με την επιθυμία της πολύπλευρης γνωριμίας των νησιών των Κυκλάδων, μιας ξεχωριστής σε φυσικό τοπίο και ομορφιάς γωνιάς του πλανήτη μας, πλούσιας σε ιστορία και πολιτισμό, ήθη και έθιμα. Παρουσιάστηκε σε 33 τηλεοπτικούς σταθμούς σε διάφορα κράτη όπως Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Φινλανδία, Κροατία, Κύπρο, Βέλγιο, Αυστρία με μεγάλη θεαματικότητα.

 Eξασφαλίσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την ένταξη της Πάρου στην επίσκεψη του 8μελούς τηλεοπτικού συνεργείου της εκπομπής Αυστραλιανή Παραγωγής  Classical destinations  οι οποίοι επισκέφτηκαν το νησί μας στις 4- 5/9.

ü      Εξασφαλίσαμε την συμμετοχή μας σε press trip 10 Ολλανδών δημοσιογράφων που έγινε στις 14- 16/9 το οποίο διοργανώθηκε  από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, μετά από εισήγησή μας (στην Περιφέρεια) και το γραφείο ΕΟΤ της Ολλανδίας με το οποίο διατηρούμε άριστες σχέσεις μετά και την 3ήμερη  παρουσίαση της Πάρου στο γραφείο ΕΟΤ Ολλανδίας τον περασμένο χειμώνα.  (Επισκέφτηκαν την Πάρο και τη Νάξο).

Από τις φιλοξενίες των δημοσιογράφων προέκυψαν δεκάδες δημοσιεύματα για το νησί μας με πολύ θετικά σχόλια για τις ομορφιές του.
Επίσης, γυρίστηκαν 2 ελληνικά και  3 ξένα ντοκιμαντέρ (1 Ιταλικής, 1 Ισπανικής και 1 Αυστραλιανής παραγωγής) τα οποία είτε προβλήθηκαν ήδη είτε πρόκειται να προβληθούν.

Σε όλα αυτά που έγιναν υπήρξε άψογη συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πάρου, τους Συλλόγους Ενοικιαζομένων Δωματίων και Καταλυμάτων, τον Σύλλογο Καφεζυθεστιατόρων, τους τουριστικούς πράκτορες, τους επαγγελματίες του νησιού  και τους εθελοντές πολίτες του νησιού μας καθώς και με άλλους φορείς του νησιού μας. 

Στόχος μας πάντα είναι κάθε ευρώ που δαπανάται για προβολή να μεγιστοποιεί την αξία του προγράμματος μας.

Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το Ν.Π.Δ.Δ.-Κ.Π.Π.Α. δημιουργήθηκε με το ΦΕΚ 1317/16-6-2011 με τη συγχώνευση των Ν.Π.Δ.Δ. Παιδικού Σταθμού Παροικίας, Παιδικού Σταθμού Νάουσας και Κ.Α.Π.Η.
Το Ν.Π.Δ.Δ. – Κ.Π.Π.Α. στηρίζεται οικονομικά από το Δήμο Πάρου και για το 2012 χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 330.000,00 € (Κ.Α. 00-6712.).

Α. Στους δύο Παιδικούς Σταθμούς της Παροικίας και της Νάουσας κατά το 2012, φιλοξενήθηκαν 100 παιδιά, εξασφαλίζοντάς τους ασφαλή διαβίωση στους χώρους των Σταθμών, προσχολική αγωγή και εκπαίδευση από το άριστα καταρτισμένο προσωπικό αυτών.

  1. Παιδικός Σταθμός Παροικίας
Ο Παιδικός Σταθμός φιλοξενεί 50 παιδιά. Στελεχώνεται από το εξής προσωπικό: Βρεφονηπιοκόμοι (2) , Βοηθό Βρεφονηπιοκόμου (1) , Μάγειρα (1), Καθαρίστρια (1). Σύνολο 5 εργαζόμενοι . Οι ανάγκες των παιδιών εξυπηρετούνται από 3 τμήματα, δύο τμήματα των 17 παιδιών και ένα τμήμα των 16 παιδιών.  

  1. Παιδικός Σταθμός Νάουσας
Εξυπηρετήθηκαν  συνολικά 50 νήπια εργαζομένων γονέων με πλήρη ή και εποχιακή απασχόληση, καθώς και νήπια με προβλήματα συμπεριφοράς ή με επιβαρυμένο  οικογενειακό περιβάλλον, με την λειτουργία τριών (3) Τμημάτων.
Εργάστηκαν συνολικά επτά (6) υπάλληλοι, εκ των οποίων τέσσερις (4) μόνιμοι και  δύο (2) ΙΔΟΧ

Β. 1. Στα ΚΑΠΗ Παροικίας, Μάρπησσας – Αρχιλόχου και Αγκαιριάς κατά το 2012:
ü     Πραγματοποιήθηκαν 13.150 παρουσίες των μελών.
ü     Πραγματοποιήθηκαν από τη νοσηλεύτρια 1.270 μετρήσεις χοληστερίνης, σακχάρου, πίεσης ως εξής:                    Παροικία   520
                                                               Αγκαιριά      260
                                                               Μάρπησσα   490                             
  1. -     Στην ετήσια επιχορηγούμενη εκδρομή, στην Κεντρική και Ανατολική   Μακεδονία συμμετείχαν 52 άτομα. Διοργανώθηκαν:
-         Αποκριάτικος χορός.
-         Γεύμα Αγάπης.
-         Γιορτή της Μητέρας (ΚΑΠΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ).
-         Στις κοπές της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας συμμετείχαν ανά ΚΑΠΗ:
§         Αλυκή
§         Μάρπησσα
§         Παροικία
-         Από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι το Πάσχα τα μέλη των ΚΑΠΗ ασχολήθηκαν με μία νέα δραστηριότητα τα «ΚΑΠΗ – ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ». Μέσω αυτής της δραστηριότητας καταγράφηκαν και παρασκευάστηκαν τοπικές παραδοσιακές συνταγές του νησιού μας.
-         Η χορωδία των ΚΑΠΗ ξεκίνησε την δραστηριότητά της τον Μάιο του 2012. Αριθμεί 25 μέλη. Την χορωδία διευθύνει ο κ. Μένεγος Μαύρης και υποστηρίζεται από τους μουσικούς Γιάννη και Γιώτα Κατσαρού οι οποίοι συνοδεύουν με μπουζούκι και κιθάρα και τον κ. Λουκά Μοστράτο στη φυσαρμόνικα. Η χορωδία συναντιέται κάθε Πέμπτη για τις πρόβες της στο ΚΑΠΗ – Παροικίας.
Κατά το 2012 πραγματοποίησε τις παρακάτω εμφανίσεις:
α) Στο πανηγύρι της Αγίας Άννας (Προστάτιδας του ΚΑΠΗ)
β) Στην Μπλε Πανσέληνο του Αυγούστου έξω από το ΚΑΠΗ.
γ) Στην «Πλατεία του Χριστού» στη Μάρπησσα.
δ) Στην Αλυκή στο ΚΑΠΗ.
ε) Στην Πίτα του ΚΑΠΗ Παροικίας.
στ) 2 φορές στο Γηροκομείο Πάρου.
ζ) Στο γεύμα Αγάπης στην Αλυκή.
η) Στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού λειτουργούν τμήματα Γυμναστικής      και στα τρία ΚΑΠΗ. 
θ) Η εξυπηρέτηση των μελών γίνεται από τις τρεις εργολάβους καθαριότητας   μία σε κάθε ΚΑΠΗ και μία ακόμη εργολάβο καθαριότητας – τραπεζοκόμου       για το ΚΑΠΗ  Παροικίας.

Γ. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου με την απόφαση του με αρ. 137/2012 αποφάσισε τη «Δημιουργία Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» του Δήμου Πάρου». Με την ίδια απόφαση η λειτουργία του Δικτύου ανατέθηκε στο Ν.Π.Δ.Δ. – Κ.Π.Π.Α.

Το «Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2012 και προέβη στις παρακάτω ενέργειες:
α) Με έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο Πάρου προς το Ν.Π.Δ.Δ. – Κ.Π.Π.Α., ενισχύονται πλέον σε μόνιμη βάση τα συσσίτια του Ι. Προσκυνήματος Παναγία Εκατονταπυλιανή, κατά το δεύτερο εξάμηνο 2012 με το ποσό των 10.000,00 €, σε ετήσια δε βάση με το ποσό των 20.000,00 €. Από τα συσσίτια εξυπηρετούνται 45 συμπολίτες μας άποροι.
β) Με τη βοήθεια του Επιστημονικού Συμβούλου του Δήμου & του Ν.Π.Δ.Δ. – Κ.Π.Π.Α., Κοινωνικού Λειτουργού του Ε.Ε.Σ. κ. Δραγάτη Παναγιώτη, σε συνεργασία με τους Προέδρους των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων, τους Ιερείς των Ενοριών, τους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην «Αλληλεγγύη» έγινε η καταγραφή των συμπολιτών μας που χρειάζονται βοήθεια.
γ) Μετά από συνεννόηση με τον αλιευτικό στόλο του νησιού παραλάβαμε κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 90 κιλά φρέσκων ψαριών και γαρίδας, από το αλιευτικό «ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ» και τα προωθήσαμε στα συσσίτια του Ιερού Προσκυνήματος και το Γηροκομείο Πάρου.
δ)  Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε από Ν.Π.Δ.Δ. και το «Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» έρανος τροφίμων και ειδών καθαριότητας στα Σούπερ – Μάρκετ, τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Από την ενέργεια αυτή ωφελήθηκαν 102 οικογένειες που είχαν ανάγκη, με μεγάλη ποσότητα και ποικιλία τροφίμων.
ε) Σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και τα 2 Σούπερ – Μάρκετ Βασιλόπουλος του νησιού, εξασφαλίστηκε το Χριστουγεννιάτικο γεύμα σε 20 άπορες οικογένειες.

Η προσπάθεια στην αλληλεγγύη θα είναι συνεχής για όσο υφίσταται η ανάγκη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Εξακολουθεί και παραμένει μεγάλο το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, η ανεπαρκής στελέχωσή του αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη σημαντικού έργου.
  1. Έργο «Βελτίωση Λιμενικής Ζώνης Παροικίας Πάρου».             Π/Υ   125.000,00 €
  2. Προμήθεια εξοπλισμού πρόληψης και καταστολής
      θαλάσσιας ρύπανσης                                                                    Π/Υ      50,236,00 €
3.  Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων                                                 Π/Υ       69.000,00 €
4.  Ανάθεση Μελετών  περιβαλλοντικών επιπτώσεων
      για όλα τα λιμάνια ευθύνης Λιμ. Ταμείου.
    (Παροικίας Νάουσας Αμπελά ,Πίσω Λιβάδι, Αλυκής Αντιπάρου) Π/Υ     64,700,00 €
5.  Μελέτη θωράκισης α.κ. Πίσω Λιβάδι                                             Π/Υ       9.225,00 €
6.  Μελέτη ανάπλασης χερσαίου χώρου Αμπελά                                 Π/Υ       9.225,00 €
7.  Μελέτες προστασίας Α.Κ Νάουσας                                                Π/Υ     44.000,00 €
 8. ΠΠΠΑ και προσδιορισμός κυματικής διαταραχής έργου
    «Κατασκευή περιμετρικής κρηπίδωσης μώλου Αντιπάρου»            Π/Υ       9.000,00 €

Οι ως άνω μελέτες έχουν εκπονηθεί και βρίσκονται στο γραφείο του Λ.Τ
και με τον έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας (Επιβλέποντες).
Και σε πολλές μικροεπισκευές καθημερινότητας.

ΔΡΑΣΕΙΣ Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

Μέσα στο έτος 2012 η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου με χρηματοδότηση από το Δήμο Πάρου 550.000,00 € υλοποίησε τα ακόλουθα:

ΔΡΑΣΕΙΣ Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.
Το 2012 διοργανώθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-  Βραδιές με φως   ΕΞΟΔΑ 4.617,81 €:

§   Εκδήλωση βράβευσης μαθητών επιτυχόντων σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 09 /01
§   Μαζί με τους Γονείς «Η Κοινωνική Δράση Απάντηση στη Σημερινή Πραγματικότητα» αίθουσα ΝΗΡΕΑΣ 18/02 – ΕΞΟΔΑ 390,43
§   Μαθητική Συναυλία Σχολής Μουσικής Δήμου Πάρου στην Αγκαιριά 10/02
§   Συναυλία μουσικής δωματίου «Ανοιξιάτικη Σονάτα» 21/03
§   Αναβίωση του εθίμου Λαμπαδηφορίας 25/03
§   Έκθεση βιβλίων  του Χρήστου Γεωργούση 24-25/03
§   Παρουσίαση του Βιβλίου «Ισλα Μπόα» του Χρήστου Αστερίου 31/03 – ΕΞΟΔΑ 146,80
§   Ετήσια Έκθεση Εικαστικού Εργαστηρίου Δήμου Πάρου 23-27/04
§   Εκδήλωση «Η Ελλάδα! Πάντα ανάσταση μέσα από το κρύο χώμα….» Παροικία  28/10
§   Θεατρική Παράσταση «The Sky Above» αίθουσα ΝΗΡΕΑ 3/11
§   Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου 9/12
§   Εκδήλωση «Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη» 15-16/12
§   Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση «Καλήν Εσπέραν ΄Αρχοντες» 22/12 – ΕΞΟΔΑ 690,70
§   Θεατρική Παράσταση «Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας» 29/12 – ΕΞΟΔΑ 1.107,00
§   Κινηματογραφικές προβολές    ΕΞΟΔΑ 2.282,88

- Στιγμές Πολιτισμού – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Καλοκαίρι 2012.  ΕΞΟΔΑ  39.993,77 €

§   Ημερίδα «bsafeonline: Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια το διαδίκτυο» στο πολυγωνικό κτίριο 07/06
§   Παρουσίαση του βιβλίου «Το Φεγγάρι Έσβησε στην Αλεξάνδρεια» του Α. Πολυζωΐδη  στον αύλειο χώρο Ι.Π. Εκατονταπυλιανής 08/06
§   Τελική μαθητική συναυλία της Σχολής Μουσικής Δήμου Πάρου στον αύλειο χώρο Ι.Π. Εκατονταπυλιανής 14/06
§   Συναυλία της Ορχήστρας Κυκλάδων υπό την διεύθυνση του Ν. Κυπουργού με μουσική και τραγούδια από τον κινηματογράφο στην πλατεία Εκατονταπυλιανής 15/06 
§   Τελική Παράσταση Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Δήμου Πάρου 27/06- ΕΞΟΔΑ 3.408,13€
§   Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ιστορία μιας Σταγόνας» της Μελίνας Τζιμοπούλου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου 24/06
§   Έκθεση φωτογραφίας «ΠΑΡΟΣ – Γήινη και Θεϊκή» του Γ. Ιακωβίδη στον Δημοτικό Χώρο Τέχνης – Παλαιά Αγορά Παροικίας 30/6 – 12/7
§   Εκδήλωση για τα παιδιά «Διαδρομές στην Πόλη μας» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου 30/6
§   Πολιτιστικό Πανηγύρι «Γεώργιος Κονιτόπουλος» στην Αλυκή 6-8/7 ΕΞΟΔΑ 2.499,80 €
§   Διοργάνωση συνεδρίου «Η Ελλάδα Μπορεί – Διαφυγή από την Κρίση»  στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας» - 6/07-19/08 - Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου στο πλαίσιο του συνεδρίου 28/07 ΕΞΟΔΑ 204,00 €
§   Καλλιτεχνικό Οδοιπορικό επισκέψεις στα ατελιέ των καλλιτεχνών της Πάρου 7-15/07
   – ΕΞΟΔΑ 638,00
§   Έκθεση ζωγραφικής «Άνθη – Μόνο» του Α. Γιαγιάννου στον Δημοτικό Χώρο Τέχνης – Παλαιά Αγορά Παροικίας 14-25/7
§   Εκδήλωση για τα παιδιά «Ο Χρόνος και Εγώ» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου 15/7
§   Παρουσίαση του βιβλίου «Σκοτεινές Επιγραφές» του Αλέξη Πανσέληνου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου 16/07
§   2ο Φεστιβάλ κλασικής Μουσικής στο Πάρκο Πάρου με την Εθνική Ορχήστρα Τυράννων υπό την Διεύθυνση του Peter Tiboris και την συμμετοχή του New Zealand  Trio ΕΞΟΔΑ 8.843,10 €
§   Σεμινάρια γλυπτικής στο Εργαστήριο Γλυπτικής «Νικόλαος Περαντινός» 21/07
§   Πανηγύρι Αγίας Άννας 24/7 στην Παροικία
§   Παιδική παράσταση «Χάνσελ και Γκρέτελ» στην πλατεία «Μαντώ Μαυρογένους» 9/8 ΕΞΟΔΑ 1.065,00 €
§   Εκδήλωση με την Ιωάννα Καρυστιάνη στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας» 19/08
§   Παρουσίαση του cd του Γιάννη Μπαλίκου 21/08 ΕΞΟΔΑ 1.008,01 €
§   Τριήμερο Βιωματικό Φεστιβάλ «Διαδρομές στην Μάρπησσα» 24-26/08 ΕΞΟΔΑ 870,00 €
§   Παιδικές Παραστάσεις θεάτρου Σκιών   σε όλη την Πάρο ΕΞΟΔΑ 1.000,00 €
§   Θεατρική παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι»  30/08
§   Συναυλία «Του Φεγγαριού και του Έρωτα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου 31/08
§   Εκδήλωση προς τιμήν της κ. Κυριακή Ραγκούση - Κοντογιώργου στον αύλειο χώρο Ι.Π. Εκατονταπυλιανής 2/09  ΕΞΟΔΑ 530,00 €
§   Ημερίδα στα Αρχαία Λατομεία στο Μαράθι «Πάρος νησί της γλυπτικής» 04/09
§   ΜΠΑΝΕΡ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ. ΕΞΟΔΑ  3.133,00 €
§   ΓΛΥΠΤΟ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ Ν. ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΥ. ΕΞΟΔΑ 15.080,00 €

        Αθλητικές Δραστηριότητες

2ος Ποδηλατικός Γύρος Πάρου 10/06 – ΕΞΟΔΑ 442,49
Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου Πάρου ΕΞΟΔΑ 224,11
§   Aqua Fan Φεστιβάλ Θαλάσσιων Δραστηριοτήτων για παιδιά στην παραλία της Αλυκής 1/7 ΕΞΟΔΑ 998,48 € 
§   Ποδηλατική Βόλτα Νάουσα – Μάρπησσα 4/11
§   1ος Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας Λευκών Πάρου 2/12
§   Ποδηλατικός Αγώνας MTB Μαράθι  12/02

ΚΥΠΕΛΛΑ & ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Κάλυψη των εξόδων, ποσού ύψους 49,65 €, για την αγορά μεταλλίων στους αγώνες δρόμου «Αγώνες Ελευθέριας» που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Αγκαιριάς στις 17 Νοεμβρίου.

Στήριξε οικονομικά και υλικοτεχνικά πλήθος εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν σ’ όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 29.385,92 €
§   ΠΑΡΟΥ ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 6.759,28 €
§   ΝΑΟΥΣΑ  ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 11.001,11 €
§   ΜΑΡΠΗΣΣΑ ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 3.981,28 €
§   ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ  ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2.582,74 €
§   ΛΕΥΚΕΣ  ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 1.500,00 €
§   ΚΩΣΤΟΣ ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 963,62 €
§   ΑΓΚΑΙΡΙΑ  ΕΞΟΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2.597,89 €

Επίσης η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. λειτουργεί:

        Την Σχολή Μουσικής στην οποία  το 2012 φοίτησαν 85 μαθητές. ΕΞΟΔΑ 76.305,25 €  ΕΣΟΔΑ 45.870,00 €

        Τη Φιλαρμονική ορχήστρα που αριθμεί 30 μαθητές και λάμπρυνε με την παρουσία της πολλές εκδηλώσεις έως τον Ιούνιο του 2012 ΕΞΟΔΑ 12.506,28 € . Όσον αφορά τη νέα σχολική χρονιά η Φιλαρμονική ορχήστρα δεν λειτούργησε  αφού δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόσληψη του Αρχιμουσικού.

        Το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα λειτούργησε  έως τον Ιούνιο του 2012, όπου παρακολούθησαν μαθήματα 150 παιδιά και 50 ενήλικες με συμβολική οικονομική συνεισφορά 30,00 € . ΕΞΟΔΑ 6.400,30 €  - ΕΣΟΔΑ 390,00 € Όσον αφορά την νέα σχολική χρονιά το Μουσικοχορευτικό συγκρότημα δεν λειτούργησε  αφού δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόσληψη του Χοροδιδασκάλου.

        Το Εικαστικό Εργαστήριο έως τον Ιούνιο του 2012 λειτούργησε  τμήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίου (ελεύθερο και γραμμικό). Παρακολούθησαν 115 παιδιά και 30 ενήλικες ΕΞΟΔΑ 26.096,32€ -  ΕΣΟΔΑ 17.667,00 €.  Όσον αφορά την νέα σχολική χρονιά το Εικαστικό Εργαστήριο δεν λειτούργησε  αφού δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η πρόσληψη  των καθηγητών.

        Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ΕΞΟΔΑ 26.751,84 € - ΕΣΟΔΑ 420,00 €
        4.305 δανεισμοί υλικού                                           
        1.085 ερωτήσεις που απαντήθηκαν (πληροφοριακή εργασία) 
        7.992 χρήστες                                                          
        12 εκδηλώσεις                       
        8 διαδανεισμοί υλικού           
        12 επισκέψεις σχολείων
         4 συνεργασίες :                                

α. συμμετοχή στο δίκτυο Future Library που εκτός των άλλων, προσέφερε στη βιβλιοθήκη μας περίπου 200 παιδικά βιβλία και 1 υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας
β. συμμετοχή στο δίκτυο Πρωτοπόρων του Future Library, με ειδική εκπαίδευση ηγετικών στελεχών και ανάθεση υπευθυνότητας τον τομέα του Ν. Αιγαίου
γ. συμμετοχή στο 78ο Διεθνές Συνέδριο της IFLA (International Federation of Library Associations) ως Πρωτοπόρος του Future Library
δ. δημιουργία δικτύου 12 βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την παροχή σημαντικής έκπτωσης στο κόστος υποστήριξης ηλεκτρονικού βιβλιοθηκονομικού προγράμματος.

        Το «Σπίτι της Λογοτεχνίας» ΕΞΟΔΑ 24.492,83 €

Κατά το έτος 2012 φιλοξενήθηκαν πάνω από 200 συγγραφείς, ποιητές  και καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο γνωστά ονόματα : Αστερίου Χρήστος, Μαντόγλου Αργυρώ, Σωτηροπούλου Έρση, Οικονομίδης Νίκος, Σαμπατακάκη Μαρία, Στέφανος Μικρόπουλος, Νίκος Αλιφέρης, Γιώτα Αργυροπούλου, Μάκης Τσίτας, Πάολα Μινούτσι, Μαουρίτσιο ντε Ρόζα, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Σακελλαροπούλου Αλεξάνδρα, Μαριλίζα Μητσού, Διαμαντόπουλος Φίλλιπος, Διαμαντόπουλος Λάμπρος, Ιωάννα Καρυστιάνη, Μαρία Στασινοπούλου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και πολλοί ξένοι μεταφραστές και συγγραφείς.

Επίσης φιλοξενήθηκαν: τα Πανεπιστήμια Μονάχου, Αμβούργου, Βερολίνου για το μεταφραστικό τους σεμινάριο,  το τμήμα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστήμιου της Ρώμης,  το Κέντρο Ελληνικής Τέχνης από την Σύρο, και το Συνέδριο «Η Ελλάδα Μπορεί».

        Μαζικός Αθλητισμός ΕΞΟΔΑ 8.766,45 € - ΕΣΟΔΑ 6.365,21 €

Κατά το 2012 η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. πραγματοποίησε, εξασφαλίζοντας την ένταξη της στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους της  Ειδικής Γραμματείας Διατροφής και Άθλησης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 8 «γενικά» και «ειδικά» προγράμματα άθλησης 23 τμημάτων συνολικά, σε όλο το νησί, σε συνεργασία με τέσσερεις γυμναστές όπως περιγράφονται παρακάτω:
o       Άσκηση στην προσχολική ηλικία  (4 τμήματα)
o       Παιδί και αθλητισμός    (4 τμήματα)
o       Άσκηση στην εφηβική ηλικία    (4 τμήματα)
o       Άσκηση ενηλίκων  (3 τμήματα)
o       Άθληση και γυναίκα   (2 τμήματα)
o       Άσκηση στην τρίτη ηλικία   (3 τμήματα)
o       Άσκηση ατόμων με αναπηρία  (1 τμήμα)
o       Άσκηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις  (2 τμήματα)
  
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΥ ΕΞΟΔΑ 6.435,96 € -  ΕΣΟΔΑ 400,00 €

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΑΡΗ ΕΣΟΔΑ 200,00 €

 Στον Τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. λειτουργεί τα παρακάτω:

  Το Βρεφονηπιακό Σταθμό Παροικίας «Τα Μελισσάκια» με δυναμικότητα 45 παιδιών (15 βρεφών και 30 νηπίων) Τον Παιδικό Σταθμό Αρχιλόχου «Τα Δελφινάκια» δυναμικότητας 25 νηπίων
Και στους δύο σταθμούς η επιλογή των ωφελουμένων βρεφών και νηπίων γίνεται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Στόχος των δομών αυτών και για το 2012, εκτός από την φιλοξενία και την ατομική περιποίηση των παιδιών, ήταν και το να συμπεριλάβουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους δραστηριότητες  που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαφόρους τομείς της προσωπικότητάς τους όπως τον ψυχοκινητικό, κοινωνικό-συναισθηματικό, νοητικό, αισθητικό και τον τομέα των δεξιοτήτων τους.

  Το Κ.Η.Φ.Η. έχει δυναμικότητα 30 ηλικιωμένων. Συνολικά το 2012 πραγματοποιήθηκαν, 3.710 επισκέψεις από άμεσα ωφελούμενους εγγεγραμμένους με τις νέες προϋποθέσεις. Έγιναν 485 μετρήσεις σακχάρου, 698 μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, 99 μετρήσεις χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Προσφέρθηκε επίσης στους ωφελουμένους φιλοξενία, νοσηλευτική και κοινωνική  φροντίδα και δημιουργική απασχόληση. Τέλος πραγματοποιήθηκαν πλήθος ομιλιών και εκδηλώσεων, ενώ σπουδαία ήταν και η συμβολή του στις τοπικές εκδηλώσεις συμμετέχοντας ποικιλοτρόπως.

  Το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Από το 2002 μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει σχεδόν 500 άτομα. Το 2012 οι τακτικοί επωφελούμενοι με προγραμματισμένη παρακολούθηση και επισκέψεις σε μηνιαία βάση ανέρχονται σε 50 άτομα.
Εκτός από τη νοσηλευτική φροντίδα των ωφελουμένων, κατά το έτος 2012 ασχολήθηκε με την φροντίδα της  ατομικής τους υγιεινής, την ψυχολογική και συναισθηματική τους στήριξη, την καθαριότητα των οικιών τους, το μοίρασμα του φαγητού σε συνεργασία με την «Στέγη Αγάπης»,  αλλά και πλήθος άλλων υποστηρικτικών δράσεων για την διευκόλυνση των ωφελουμένων.  


Δ.Ε.Υ.Α.Π.

Η Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης παρά την αυξανόμενη ένταση των δυσκολιών την χρονιά αυτή, όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που πέρασε, ανταποκρίθηκε απολύτως στις απαιτήσεις των συνδρομητών. Για να συνεχιστεί αυτό όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Π. θα μπορεί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις εφ’ όσον κι εμείς είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντί της. Οι οφειλές χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και εάν αυτό συνεχιστεί η λειτουργία της θα γίνεται όλο και πιο προβληματική.
  
Έργα Δ.Ε.Υ.Α.Π. που υλοποιήθηκαν το 2012
1.      Διεύρυνση 4 γεωτρήσεων αφαλάτωσης (Κουτράκης)                            78.861,46 €
2.      Αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης (αυτεπιστασία)                              11.738,02 €
§         Υστέρνι Φ63
§         Χρυσή Ακτή Φ63
§         Προτώρια Φ63
§         Μάρπησσα Φ110
§         Πίσω Λιβάδι Φ90
§         Μάρμαρα Φ63
3.      Αντικατάσταση δικτύου Καμαρών 1.800 μ. Φ110 (αυτεπιστασία)         12.891,82 €
4.      Κατασκευή δεξαμενής Έλητα 100 κ.μ. (αυτεπιστασία)                             9.984,90 €
5.      Κατασκευή δικτύου αφαλάτωσης Β΄ Φάση (αυτεπιστασία) συνεχίζεται το 2013                                                                  58.681,84 €
6.      Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Σάντα Μαρία 700 μ. Φ90                   3.916,92 €
7.      Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Μακρωνα (αυτεπιστασία) από 2012                                                                           59.921,61 €
8.      Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Κακάπετρα (αυτεπιστασία)                       745,07 €
9.      Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου από Κυριαζάνου έως κτίριο Δημητρακόπουλου                                                 2.900,61 €
ΣΥΝΟΛΟ                                                                                                     239.642,25 €
Το 2012 έγινα οι παρακάτω προμήθειες:
1.      Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης-αποχέτευσης αξίας                               41.202,60 €
2.      Προμήθεια υλικών ύδρευσης-αποχέτευσης αξίας                                   43.600,39 €
3.      Προμήθεια υδρομετρητών αξίας                                                                9.000,70 €
4.      Προμήθεια αντλιών ύδρευσης-αποχέτευσης αξίας                                  55.589,46 €
5.      Προμήθεια αδρανών υλικών αξίας                                                          13.256,60 €
6.      Προμήθεια έτοιμου σκυροδέματος αξίας                                                13.629,45 €
7.      Αγορά υλικών ΒΙΟΚΑ και αφαλάτωσης αξίας                                       22.548,61 €
ΣΥΝΟΛΟ                                                                                                    198.827,81 €

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Παρά τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο Παιδείας και την αδυναμία του Δήμου να χρηματοδοτήσει με ισόποσα χρήματα με αυτά του Υπουργείου όπως γινόταν στο παρελθόν, οι Σχολικές Επιτροπές σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, το Δήμο και τους Συλλόγους Γονέων καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων και τα καταφέρνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.
  
Την χρονιά που μας πέρασε σ’ όλα σχεδόν τα σχολεία της Πάρου, έγιναν εργασίες συντήρησης, βαψίματα κτιρίων, κουφωμάτων κ.λ.π., αντικαταστάθηκαν μπασκέτες, αγοράστηκαν νέα κλιματιστικά και θερμοπομποί, τοποθετήθηκαν νέα σώματα καλοριφέρ και καυστήρες, δάπεδα ασφαλείας σε νηπιαγωγεία, έγιναν παρεμβάσεις και δόθηκαν λύσεις σε προβλήματα στέγασης και δημιουργήθηκαν νέες αίθουσες διδασκαλίας σε ορισμένα σχολεία.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και με τη συνεργασία όλων πιστεύουμε ότι θα δοθούν οι απαραίτητες λύσεις και στο μέλλον.

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

ΤΟ 2012 έγινε πλέον αισθητό στους πάντες ότι η αθόρυβη, μεθοδική και συντονισμένη προσπάθεια που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια λαμβάνει τώρα «σάρκα και οστά». Μία σειρά από μεγάλα έργα υποδομής για το νησί μας υλοποιούνται με ταχείς και γρήγορους ρυθμούς. Και αυτό μάλιστα το επιτυγχάνουμε σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη. Καταφέραμε να εντάξουμε σημαντικά έργα τα οποία ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Δήμος μας εν μέσω κρίσης είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Έργα πολλών εκατομμυρίων είναι σε εξέλιξη και το νησί μας συνεχώς αναβαθμίζεται.

Πιο συγκεκριμένα:
Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς αντικατοπτρίζονται στα παρακάτω έργα που εντάξαμε και υλοποιούνται ή σύντομα θα υλοποιηθούν:

1.      Νηπιαγωγείο Μάρπησσας (προϋπολ. 465.000 €)
Το έργο ολοκληρώθηκε. Τα νήπια της Μάρπησσας στεγάζονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο σ’ ένα σύγχρονο και πανέμορφο κτίριο και ο Δήμος απαλλάχτηκε από το ενοίκιο που πλήρωνε μέχρι τότε.
Συνολικά για το έργο δαπανήθηκαν 399.225,38 €. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε αίτημα στη Διαχειριστική Αρχή για την προμήθεια οργάνων παιδικής χαράς από τα υπόλοιπα του έργου.

2. Ανεμόμυλοι Αγίας Άννας και Δημαρχείου (350.000 €)
Ως προς το φυσικό αντικείμενο το έργο ολοκληρώθηκε. Δύο μύλοι στολίδια, σημείο κατατεθέν της παραδοσιακότητας των Κυκλάδων.
Τονίζουμε ότι δεν αποκαταστάθηκαν μόνο αισθητικά αλλά είναι και λειτουργικοί.

3. Αφαλάτωση (προϋπ. 1.700.000 €)
Το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί το Δήμο με 1.700.000 €. 
Το 2011 έγινε η προμήθεια των δύο φορητών μονάδων (1.218.000 €) καθώς και του εμπορευματοκιβωτίου (11.368 €). Πέρυσι έγιναν οι εργασίες εγκατάστασης των μονάδων (εκσκαφές, μπετόν 122.000  €). Μένει υπόλοιπο 347.000 €, ποσό το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2013 και συγκεκριμένα για τα παρακάτω:

§         Υδραυλική μελέτη για την άντληση θαλασσινού νερού και επιστροφή της άλμης στη θάλασσα 10.455 €
§         Μελέτη υποσταθμού μέσης τάσης μονάδων αφαλάτωσης 4.000 €
§         Σύνδεση μονάδων αφαλάτωσης με το δίκτυο μέσης τάσης της Δ.Ε.Η. 65.000 €
§         Κατασκευή δικτύων σωληνώσεων, αντλιοστασίων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων μονάδων 268.392 €

Όμως για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το έργο θα πρέπει να κατασκευαστούν τα αντλιοστάσια (200.000 €), ο υποθαλάσσιος αγωγός (100.000 €) και ο αγωγός από τα κοντέηνερ μέχρι τη θάλασσα (70.000 €). Με άλλα λόγια το έργο για να τελειώσει θέλει περίπου 300-350.000 € τα οποία πρέπει να εξασφαλίσει η Δ.Ε.Υ.Α.Π. η οποία μέχρι τώρα έχει δαπανήσει άλλα  551.417,93 € για τις γεωτρήσεις, το δίκτυο και τη δεξαμενή νερού στον Αγ. Αρσένιο.

4. Νηπιαγωγείο Νάουσας (προϋπολ. 800.000 €)
Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεπεράσαμε τα γενικά προβλήματα με την πλάκα οροφής και τώρα συνεχίζονται οι εργασίες με κανονικούς ρυθμούς. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί, αν όλα πάνε καλά, προς το τέλος του 2013.

5. Νηπιαγωγείο Αγκαιριάς (προϋπολ. 1.544.288 €)
Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2014.

6. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νάουσας στη θέση Καντηνελιές-Σαρακήνικο (450.000 €)
Το έργο εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς και όλα δείχνουν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

7.    Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών του δικτύου ύδρευσης ( €)
Στις 19-11-2012 υπεγράφη η σύμβαση ύψους 2.610.348 € εκ των οποίων τα 2.250.300 € είναι χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και Εθνικούς Πόρους και 360.048 € Φ.Π.Α. 16% από πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Π. Η προθεσμία ολοκλήρωσης είναι 20 μήνες. Το έργο εκτελείται κανονικά. 

8.      Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση «Χωριουδάκι-Λάκκοι» (1.099.000 €)
Υπογράφτηκε η σύμβαση πρόσφατα. Ο ανάδοχος έχει ήδη εγκατασταθεί και ξεκίνησε τις εργασίες. Το έργο σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να ολοκληρωθεί σ’ ένα χρόνο.

9.      Προμήθεια εξοπλισμού ΧΥΤΑ Πάρου-Αντιπάρου (προϋπολ. 911.760 €)
Έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη. Το έργο δημοπρατείται στις 27 Ιουλίου.

 10.  Ιατρεία Νάουσας – Μάρπησσας (300.000 €)
162.000 € είναι για τα κτιριολογικά τα οποία έχει αναλάβει ο Δήμος. Το έργο προχωράει. Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για την αγορά επίπλων.

11. Ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης Παροικίας Πάρου (3.000.000 €)
Είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης των απαιτούμενων μελετών. Κάποιες είναι έτοιμες για δημοπράτηση και περιμένουμε την έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή (προμήθεια ποδηλάτων, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου ΚΑΠΗ).

Για την ανάπλαση της παραλιακής υποβάλαμε φάκελο οριστικής μελέτης στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες:
Εφορεία Κλασικών και Προκλασικών Αρχαιοτήτων
2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων 
1η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων
και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, οι οποίες από κοινού παρέπεμψαν το θέμα για γνωμάτευση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο μέχρι τέλους Ιουλίου θα αποφασίσει.
Αμέσως μετά θα προβούμε στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.
Για το Αγροκήπιο είναι έτοιμη η αρχιτεκτονική μελέτη η οποία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και στην Πολεοδομία και έπεται η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

12. Επισκευή, ενίσχυση, βελτίωση και επέκταση υπάρχοντος κτηρίου για Δημαρχείο Δήμου Πάρου (1.000.000 €)
Η Τεχνική Υπηρεσία ετοίμασε την αρχιτεκτονική αποτύπωση. Βάσει αυτής θα προχωρήσουμε στην οριστική μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου. 

13.        Αλιευτικό Καταφύγιο Αλυκής
Η μελέτη συζητήθηκε στην ΕΣΑΛ και εγκρίθηκε με ορισμένες διορθώσεις. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα αναθέσει άμεσα την οριστικοποίηση και επικαιροποίηση της μελέτης σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΣΑΛ.

14. Επέκταση 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας
Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την έγκριση της παρέκκλισης των όρων δόμησης.

15. Μελέτη 2ου Γυμνασίου Παροικίας (400.000 €)
Έγινε η επικαιροποίηση των τευχών προκήρυξης για τη μελέτη. Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και υποβλήθηκε για την σχετική έγκριση στο Περιφερειακό Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων. Ακολούθως θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση της μελέτης.

16. Αποχετευτικό δίκτυο Νοτιοανατολικής Πάρου και επεξεργασία λυμάτων Κώστου-Λευκών
Ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη των δικτύων αποχέτευσης Αγκαιριάς και μεταφοράς τους στο ΒΙΟΚΑ Μάρπησσας καθώς και η προμελέτη της επέκτασης του ΒΙΟΚΑ Μάρπησσας και τα τεύχη δημοπράτησης.

Η προμελέτη του έργου μεταφοράς λυμάτων Λευκών-Κώστου στο ΒΙΟΚΑ Μάρπησσας μαζί με την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Επειδή οι εγκαταστάσεις του ΒΙΟΚΑ Μάρπησσας βρίσκονται σε περιοχή NATURA, για τις παραπάνω μελέτες έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία επ’ αυτών τα οποία πρόκειται σύντομα να κατατεθούν.

17. Αθλητικά Έργα
Είναι γνωστό ότι τα αθλητικά έργα δεν χρηματοδοτούνται από το  ΕΣΠΑ ή κάποιο άλλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Ως εκ τούτου δεν απομένει παρά να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαπιστώθηκε και πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπάρχει εντονότατη και απολύτως δικαιολογημένη απαίτηση των κατοίκων της Πάρου για την κατασκευή τουλάχιστον τριών αθλητικών έργων για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες.

Α. Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου Τ11 στο Ζευλάκι στην Παροικιά 
Β. Γήπεδο Νάουσας
Γ. Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων-Κλειστό Γυμναστήριο Μάρπησσας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ
Η ECOS Μελετητική Α.Ε. (ανάδοχος εταιρεία) έχει καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές και άμεσα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης η οποία περιέχει δύο στάδια.

1ο στάδιο που έχει προθεσμία 3 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης περιλαμβάνει:
§         Προβλέψεις κίνησης και
§         Σχεδιασμό προτεινόμενης διάνοιξης λιμένα.

             2ο  στάδιο που έχει προθεσμία 4 μήνες περιλαμβάνει
§         Την κυματική μελέτη
§         Την ακτομηχανική θεώρηση
§         Το ίδιο προγραμματικό σχέδιο (Master plan)
§         Το φάκελο προκαταρκτικού προσδιορισμού περιβαλλοντικών απαιτήσεων (ΠΠΠΑ)
§         Βεβαίως τα παραπάνω αφορούν τη θέση Καμινάκι που αποτελούσε εναλλακτική πρόταση μετά το Μώλο.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ (600.000 €)
Ένα έργο 600.000 € βρίσκεται σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του θα βελτιωθεί το οδικό δίκτυο σημαντικά. Η ολοκλήρωσή του θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο διότι καθυστέρησε η έναρξή του.

Γ. ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΕΛΙΓΜΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥ (προϋπολογισμού 23.500.000 €)
Η ολοκλήρωση αυτού του έργου ανοίγει άλλες προοπτικές για το νησί μας. Ένα αίτημα πολλών ετών, σχεδόν όλων των Παριανών μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Η Εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ εγκαταστάθηκε απ’ τον περασμένο Σεπτέμβριο και πρέπει σύμφωνα με τη συμβατική της υποχρέωση σε 700 ημέρες να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της.
  
Το έργο προχωράει κανονικά και οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και θα διαψευστούν. Στόχος μας είναι το Δεκέμβριο να πραγματοποιηθεί και η δημοπράτηση των κτιρίων έτσι ώστε η Πάρος να έχει ένα σύγχρονο και ασφαλές αεροδρόμιο που δικαιούται. 

Στόχος μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να είναι έτοιμα προς δημοπράτηση:
§         Νέο κτίριο αεροσταθμού, νέος πύργος ελέγχου αεροσκαφών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
§         Νέος πυροσβεστικός σταθμός και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
§         Οδός πρόσβασης στο νέο αερολιμένα και εσωτερικό δίκτυο πρόσβασης στις λοιπές εγκαταστάσεις αερολιμένα.

Κυρίες και Κύριοι,

από τα παραπάνω και ο πλέον δύσπιστος μπορεί να διαπιστώσει ότι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που θα ξεκινήσουν προσεχώς είναι πολλά και σημαντικά και ο φόρτος δουλειάς για όλους μας αλλά ιδιαίτερα για την Τεχνική Υπηρεσία είναι βαρύς και γι’ αυτό πρέπει όλοι να δείξουμε κατανόηση και να αντιληφθούμε γιατί πολλές φορές δουλειές καθημερινότητας δεν προχωράνε με τους ρυθμούς που θα θέλαμε.

Στα παραπάνω βεβαίως να προσθέσω την επιβάρυνση που έχει προκύψει με τις προμήθειες του Δήμου, των Νομικών Προσώπων και των επιχειρήσεων που επίσης έχει αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία.

Όμως σε καμία περίπτωση δε θέλω να υποβαθμίσω τη δουλειά που προσφέρουν οι εργαζόμενοι και στις άλλες υπηρεσίες του Δήμου, Οικονομική, Διοικητική και Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

Υπάρχουν υπάλληλοι που υπερβάλλουν εαυτόν, δουλεύουν πέραν από το ωράριο και αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους. Χαίρομαι ειλικρινά για το κλίμα συνεργασίας που υπάρχει στο Δήμο και ελπίζω να συνεχιστεί και στο μέλλον διότι αυτή τη δύσκολη περίοδο η συνεργασία και η συνοχή που υπάρχει αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω πολύ όλους τους αιρετούς, άνδρες και γυναίκες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, για την προσφορά τους πολλές φορές σε βάρος των οικογενειών τους και των οικονομικών τους.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι ο δικός μας λόγος και οι ενέργειές μας δεν πρέπει να είναι μόνο απορριπτικοί, καταγγελτικοί και αφοριστικοί. Ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ο καθένας από εμάς κρίνεται για την ικανότητά του να επιτυγχάνει στόχους και αποτελέσματα που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων του νησιού μας.
  
Κυρίως όμως πρέπει να είναι έντονη η παρουσία και η συμμετοχή όλων μας στη μεγάλη προσπάθεια να βγει η χώρα μας από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που διέρχεται.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του εθελοντές που δηλώνουν παρόντες κάθε φορά που τους καλούμε.  


                                                      Ο Δήμαρχος Πάρου

                                                  Χρήστος Βλαχογιάννης