Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Πρόγραμμα Πέμπτης 4/07 - ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΙΗΣΗ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ… ΜΕΡΜΙΤΖΕΛΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

«ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…»
από 3 έως και 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά, 
Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους

Εκατοντάδες ξένους τουρίστες και Έλληνες επισκέπτες, μικρούς, μεγάλους και… μεγαλύτερους υποδέχεται καθημερινά το 1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων Πάρου με επίκεντρο φέτος τον «Άρτο της Πάρου τον επιούσιο…» που άνοιξε από χθες Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 τις πύλες του στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους της Παροικιάς και θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013.

Κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων που διοργανώνουν ο Δήμος της Πάρου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και τους αρτοποιούς του νησιού εγκαινιάστηκαν - παρουσία του Δημάρχου Πάρου Χρήστου Βλαχογιάννη και της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Άννας Κάγκανη- Κορτιάνου - οι δύο ανεμόμυλοι που αναπαλαιώθηκαν μετά από προσπάθειες του Δήμου Πάρου στο λόφο της Αγίας Άννας (δημαρχείο) όπου με την αφορμή των εγκαινίων τελέστηκε αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο.

Η χθεσινή ημέρα έκλεισε με τη μουσική συναυλία του συγκροτήματος De la Paro που με τις μαγικές του νότες από λαούτο, βιολί και τουμπάκι τσαμπούνα σε ένα ιδιαίτερο πάντρεμα με τις γαστρονομικές μυρωδιές από τα ξεφουρνισμένα ψωμιά και αρτοποιήματα, ξεσήκωσαν τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πλατείας που χόρεψαν στους παραδοσιακούς κυκλαδίτικους ρυθμούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.



Πρόγραμμα εκδηλώσεων Πέμπτης

Σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013, ο υπαίθριος φούρνος δούλεψε από τις 9.00 το πρωί με αρχιμάστορα τον Χρήστο Ζουμή (αρτοποιία, ζαχαροπλαστική) ο οποίος παρουσίασε τις δικές του γαστρονομικές προτάσεις για το «Πρωινό στο Φούρνο της Πάρου». Για δύο ώρες ο φούρνος έψηνε γευστικά αρτοσκευάσματα και τυρόψωμο δίνοντας την ευκαιρία στους τουρίστες, αλλά και στα δεκάδες παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού Παροικιάς «τα Μελισσάκια» που επισκέφθηκαν την πλατεία, να δοκιμάσουν τις παριανές συνταγές.

Στα εργαστήρια ζυμαριού όλο το πρωί τα παιδιά έπαιξαν «έπλασαν και διασκέδασαν» με την εποπτεία και την καθοδήγηση της Γκαμπριέλα Πανιόρα η οποία τους βοήθησε να φτιάξουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες, χειροποίητους ανεμόμυλος

Στο στρογγυλό τραπέζι που στήθηκε στην πλατεία, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους και να ενημερωθούν από την διατροφολόγο Νικολίνα Κάπαρη για την θρεπτική αξία του άρτου.

Το απόγευμα στις 19.00 με αρχιμάστορα τον Στέλιο Αλιπράντη (φούρνος, ζαχαροπλαστεία, catering) ο υπαίθριος φούρνος θα ξεφουρνίσει νέους τύπους παραδοσιακού ψωμιού και αρτοποιημάτων από την Πάρο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του άρτου: τα διάφορα στάδια επεξεργασίας του με παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπο, τα μυστικά και τις τεχνικές του, την ώρα που οι αρτοτεχνίτες θα ζυμώνουν και θα ψήνουν τους διάφορους τύπους του παριανού παραδοσιακού ψωμιού.

Την ίδια ώρα οι μικροί επισκέπτες της πλατείας θα μπορούν να «πλάσουν και να διασκεδάσουν» στα εργαστήρια Ζυμαριού όπου η Ηρώ Βαβανού θα τους βοηθήσει να κάνουν τις δικές τους δημιουργίες, να ζωγραφίσουν και να παίξουν με το ζυμάρι και την αλευρόσκονη.

Επίσης στο κεντρικό stand της πλατείας στις 19.00 με θέμα «ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…» ο διατροφολόγος Στέφανος Ντούσης θα παρουσιάσει την ταυτότητα των παριανών αρτοποιημάτων και τη θρεπτική αξία του ψωμιού. Επιπλέον σε ειδικό stand με θέμα “Made in Paros…” παρουσιάζεται έκθεση όλων των τοπικών προϊόντων του νησιού (κρασί, λάδι, κάπαρη κλπ), ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εκτίθενται οι ιστορίες/εκθέσεις μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ψωμί.

Μια ξεχωριστή λογοτεχνική νότα θα προσφέρει στο κοινό ο Χρήστος Γεωργούσης ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα «Άρτος και Ποίηση», ενώ στις 19.30 το Στρογγυλό Τραπέζι στην πλατεία φιλοξενεί τον συγγραφέα Γιώργο Πίττα ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Γαστρονομία και τουρισμός και οι σχέσεις τους με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο».

Θα ακολουθήσει στις 20.00 η μεγάλη παρέλαση παραδοσιακού ψωμιού με πρωταγωνιστές τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού «τα Δελφινάκια» που ως μικροί ένστολοι φρουροί της παράδοσης θα παρουσιάσουν ψωμιά από διάφορες περιοχές της Πάρου.

Στις 20.30 η δημοσιογράφος, συγγραφέας και γευσιγνώστρια Νίκη Μηταρέα σε ένα οδοιπορικό οινογαστροτουρισμού θα παρουσιάσει το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο της Πάρου και θα μιλήσει για την κυκλαδίτικη κουζίνα, ενώ στις 21.00 τα μέλη του ΚΑΠΗ θα φτιάξουν μερμιτζέλι στους χώρους τους στην Παραλία Παροικιάς και θα το μοιράσουν στους επισκέπτες.