Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ στη Πάρο με θέμα: "Αλιεία στις Κυκλάδες - Παρόν και Μέλλον"


Χαιρετισμός Δημάρχου Πάρου κ. Χρήστου Βλαχογιάννη


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα του Αρχιλόχου, Διημερίδα με θέμα "το Παρόν και το Μέλλον της Αλιείας στις Κυκλάδες". Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι από σχεδόν όλα τα Κυκλαδονήσια ενώ παρευρέθησαν η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Δαμανάκη, ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγελος, ο βουλευτής κ. Συρμαλένιος και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηιωάννου. 

Κατά την εκδήλωση έγινε μία εκτενής συζήτηση σε σχέση με το Μέλλον της Αλιείας στις Κυκλάδες, συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και τέλος κατατέθηκαν σχετικές προτάσεις από τους παρευρισκομένους.


Διαβάστε παρακάτω το σύντομο χαιρετισμό 
που απηύθυνε ο Δήμαρχος Πάρου κ. Βλαχογιάννης:

«Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω εκ μέρους του Δήμου να σας καλωσορίσω στο νησί μας και να σας ευχαριστήσω πολύ που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας και μπήκατε στον κόπο, πολλοί από σας να κάνετε μακρύ ταξίδι για να έρθετε εδώ, προκειμένου να καταθέσετε τις πολύ χρήσιμες και ωφέλιμες γνώσεις σας και να συμβάλλετε με την παρουσία σας στην επιτυχία αυτής της διημερίδας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους τους εισηγητές οι οποίοι με προθυμία αποδέχθηκαν την πρόσκληση και είναι σήμερα μαζί μας για να μας διαφωτίσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας σ’ ένα ζήτημα πολύ σοβαρό το οποίο μας απασχολεί και μας προβληματίζει για χρόνια.

Θέλω να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή που για ένα περίπου χρόνο δούλεψε συστηματικά για να προετοιμάσει και να οργανώσει αυτή τη διημερίδα, όπως επίσης τους συλλόγους, φορείς και ιδιαίτερα τους αλιείς για τη συμμετοχή τους και την πολύ καλή συνεργασία σ’ όλο το στάδιο της προετοιμασίας.

Να ευχαριστήσω και όλους εσάς που είστε απόψε εδώ δείχνοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον σας για το παρόν και το μέλλον της αλιείας στις Κυκλάδες.


Αυτή η διημερίδα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχο», ο οποίος διακρίνεται για την ευαισθησία του και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, όχι μόνο σε ζητήματα που έχουν σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιεία, αλλά και σε πολλά άλλα ζητήματα σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Αποφασίστηκε η πραγματοποίησή της με την υπ’ αρίθμ. 102/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Μαρτίου του 2012 και συγκροτήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό αρμόδια επιτροπή, με πρωτοβουλία της οποίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 30 Απριλίου του 2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχε η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων της Ευρώπης κα Μαρία Δαμανάκη, η οποία είναι και σήμερα μαζί μας και την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον της.

Ακολούθησε επιστολή μας σε όλους τους Δήμους των Κυκλάδων προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις-συζητήσεις με τους ψαράδες των νησιών τους ώστε να επισημανθούν οι ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων με τα πολλά νησιά, τη μεγάλη έκταση των ακτών και το ποικίλο ανάγλυφο του βυθού. Οι προτάσεις να παρουσιαστούν σήμερα εδώ και στη συνέχεια να τεθούν υπόψη αυτών οι οποίοι νομοθετούν ώστε να μην απουσιάζει από τα νομοθετήματα και τους κανονισμούς η ιδιαιτερότητα του δικού μας θαλάσσιου χώρου, με αποτέλεσμα να αδικείται και η θάλασσα και οι άνθρωποι που ζουν από τη ζωή της.


Κυρίες και Κύριοι,

Στόχος της διημερίδας αναμφίβολα είναι η διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που είναι υπαρκτά και γνωστά στον τομέα της αλιείας.

Στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ο Δήμος πρέπει και επιβάλλεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ανεξάρτητα απ’ το εάν ο τομέας της αλιείας ανήκει στην αρμοδιότητά του. Εξάλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το νησί μας έχει σημαντική αλιευτική παράδοση. Η αλιεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητάς μας και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει είναι ορατός ο κίνδυνος να αφανιστεί μια σημαντική οικονομική και κοινωνικοπολιτιστική δραστηριότητα.

Όλοι μας, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλουμε και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να μη μένουμε απαθείς και αδρανείς την στιγμή που καθημερινά διαπιστώνουμε ότι ένας κλάδος οδεύει προς εξαφάνιση.


Η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων γίνεται διαρκώς περισσότερο αισθητή και βεβαίως οφείλεται σε πολλούς λόγους όπως π.χ. δεν είναι δυνατόν το 2013 να εξακολουθεί να ανθεί η παράνομη αλιεία (δυναμίτης, νυχτερινό υποβρύχιο ψάρεμα  κ.ά.).

Ως χώρα οφείλουμε να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην ενημέρωση και επιμόρφωση και των αλιέων έτσι ώστε όλοι να αποκτήσουμε αλιευτική συνείδηση αφ’ ενός και αφ’ ετέρου να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να έχουμε έγκαιρη πρόσβαση στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας. Δεν πρέπει να είμαστε όπως συνήθως συμβαίνει μέχρι σήμερα εκπρόθεσμοι, πρέπει να καταθέτουμε τις προτάσεις μας τεκμηριωμένα στον χρόνο που απαιτούν τα Κέντρα λήψης αποφάσεων και όχι κατόπιν εορτής.

Έπρεπε να είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες, να είχε γίνει προγραμματισμένη δουλειά και μελέτες, έτσι ώστε τα αλιεύματα να αυξηθούν και η ανεργία των αλιέων να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση προστασίας των αλιέων χωρίς να εξασφαλιστεί η ζωή των κοπαδιών των ψαριών. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση καταφυγίων αλιευμάτων παντού.


Η εμπειρία μας λέει ότι όπου υπάρχουν ζώνες προστασίας και βεβαίως αυστηροί έλεγχοι έχουμε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό και το μέγεθος των ψαριών και εισρέουν στα ταμεία του Κράτους αρκετά χρήματα από τη θαλάσσια αλιεία και τον εναλλακτικό τουρισμό. Και ενώ αυτή η προοπτική φαίνεται ως μονόδρομος δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει περπατήσει και οι ψαράδες δικαιολογημένα είναι επιφυλακτικοί. Και είναι δικαιολογημένα επιφυλακτικοί γιατί στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι εμείς «άλλα λέμε και άλλα κάνουμε», έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Έτσι φοβούνται μήπως οι προστατευόμενες ζώνες θα γίνουν μόνο για τις σχολές δυτών και το παράνομο ψαροντούφεκο και οι ψαράδες θα παρακολουθούν από μακριά χωρίς κανένα όφελος. Επιβάλλεται αυτός ο φόβος να εξαλειφθεί και πρέπει να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, Πολιτεία, Επιστημονική Κοινότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σίγουρο είναι ότι η δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών πρέπει να υπάρξει και μάλιστα άμεσα, για το καλό της αλιείας αλλά και του εναλλακτικού και κυρίως του ποιοτικού τουρισμού, υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση να συμφωνήσουν στην επιλογή τους τοπική κοινωνία και ψαράδες.

Κλείνω αυτό το σύντομο χαιρετισμό με τη βεβαιότητα ότι η διημερίδα θα πετύχει τον στόχο της, θα κατατεθούν σημαντικές προτάσεις από τους εισηγητές και τους παρευρισκόμενους που γνωρίζουν πολύ καλύτερα το θέμα. Θεωρώ όμως απαραίτητο να επισημάνω ότι οι νομοθετούντες και οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις θα πρέπει πάνω απ’ όλα να φροντίσουν να θέσουν όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε η αλιεία να μην περάσει στα χέρια ξένων και ντόπιων μεικτών αλιευτικών εταιρειών αλλά να παραμείνει στα χέρια των απλών ψαράδων των Κυκλάδων».