Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΤΟ 2015

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τουρισμός αποτελεί για το νησί μας βασικό πυλώνα στήριξης και μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Επειδή διακρίνω μια ολιγωρία γύρω από τα θέματα Τουρισμού,  θεωρώ υποχρέωσή μου την παρέμβαση για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της Πάρου.
·       Μόλις ολοκληρώθηκε η Παγκόσμια έκθεση Τουρισμού WTM, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο, όπου επικράτησε θετικό κλίμα , οι προβλέψεις για την επόμενη τουριστική περίοδο 2015 είναι θετικές για την Ελλάδα και βεβαίως η Ρόδος πρωτοστάτησε αφού όπως πάντα, με συντονισμένες δράσεις της Περιφέρειας , του Δήμου και των επαγγελματικών φορέων έδωσε το παράδειγμα με την  Έκθεση στο μουσείο του Λούβρου. Στο μουσείο όπου βρίσκεται το άγαλμα της «Απτέρου Νίκης» που είναι φιλοτεχνημένο από Παριανό μάρμαρο και έτσι μας δίνεται μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να προβληθεί η Πάρος!  

-Ποιες ήταν οι ενέργειες του Δήμου Πάρου καθώς και της Περιφερειακής ενότητας  Πάρου  σε αυτή την κατεύθυνση , κατά την διάρκεια της Έκθεσης στο Λονδίνο και όχι μόνο; Δεν θα έπρεπε να αδράξουμε την ευκαιρία όταν το νησί μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο αφού από το μάρμαρό του φιλοτεχνήθηκαν «θησαυροί»;

-Οι σύλλογοι και οι φορείς του νησιού ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους για την συμμετοχή της Πάρου στην WTM όπως γινόταν μέχρι τώρα, έτσι ώστε να προγραμματίσουν ενδεχόμενη συμμετοχή τους στην Έκθεση πλαισιώνοντας την αποστολή;

 Η καθ΄ όλα αξιοπρεπής παρουσία της κας Τριπολιτσιώτη, η οποία είμαι σίγουρη ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί σε μια  τόσο σημαντική Έκθεση , με την, για πρώτη φορά, συμμετοχή της, ήταν αρκετή;

·        Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού πριν λίγο καιρό σε δελτίο τύπου, «ξεδίπλωσε την Τουριστική προβολή της Περιφέρειας» χωρίς καμία αναφορά στις Κυκλάδες... πράγμα που είναι ανεπίτρεπτο και δεν πρέπει να επαναληφθεί. 

Εμείς ως Δήμος Πάρου ποιές προτάσεις καταθέσαμε;

·       Ο Δήμος Πάρου έχει καθυστερήσει επικίνδυνα την σύσταση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην ανταποκρινόμαστε επαρκώς τις απαιτήσεις. Δυστυχώς, αυτό είναι δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το Θέμα του Τουρισμού στον νησί.

Πότε θα προγραμματιστεί οι συμμετοχή της Πάρου στις διεθνείς Εκθέσεις,   πότε θα προγραμματιστούν οι απαραίτητες επαγγελματικές συναντήσεις σε αυτές, όταν για κάθε μια από τις  δράσεις αυτές χρειάζονται τουλάχιστον 3-5 μήνες συντονισμένης προσπάθειας;

Πότε θα κατατεθεί  προς ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την τουριστική προβολή του 2015 , έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την οργάνωση;

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου»…

Τελικά, ποια θα είναι η Τουριστική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δήμος Πάρου για το 2015; Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και οι επαγγελματίες του νησιού ανησυχούν. Αισθάνονται μόνοι τους … δρουν χωρίς συντονισμό κοινής πολιτικής όπως γινόταν μέχρι τώρα,  χωρίς πρόγραμμα, ο καθένας μόνος του, όταν τα υπόλοιπα νησιά προχωρούν ήδη στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς.

Τέλος, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της BLUE STAR FERRIES για το 2015. Τα νέα είναι θετικά, τα δρομολόγια αρκετά και παρατηρούμε ότι ενόψει μιας πολλά υποσχόμενης τουριστικής περιόδου, όλοι προετοιμάζονται εγκαίρως.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολογίζεται αύξηση των θέσεων για την Πάρο κατά 35% σε σχέση με το 2014.
 Όμως, ο Δήμος Πάρου πρέπει  να ασκήσει πίεση και στις υπόλοιπες εταιρείες έτσι ώστε να «ανεβάσουν» τα δρομολόγια με σκοπό τον καλύτερο προγραμματισμό και την διευκόλυνση των εν δυνάμει επισκεπτών του νησιού μας.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι στον τομέα του Τουρισμού πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι  και με κλίμα συναίνεσης να εργαζόμαστε προς όφελος του νησιού μας.                                          
Ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας!

Μαρία Χανιώτη,
Δημοτική Σύμβουλος
με τη δημοτική παράταξη
"Ενιαία Κίνηση Πολιτών Ενότητα για το Μέλλον"