Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Μαθήματα Φιλοζωίας στους μαθητές της Πάρου!

O Δήμος Πάρου σε συνεργασία με τους φιλοζωικούς συλλόγους του νησιού μας, PAWS και «Φιλόζωοι εθελοντές Πάρου» συνδιοργανώνει πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Πάρου.

Πιο συγκεκριμένα, όλα τα παιδιά των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Πάρου θα παρακολουθήσουν μαθήματα, που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου» της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

  • Για τα Νηπιαγωγεία, τις Α' και Β' τάξεις Δημοτικού:
Εικοσάλεπτη διαδραστική παρουσίαση για τα ζώα συντροφιάς. Τα παιδιά καλούνται να πουν τι σημαίνει «να είμαστε φίλοι» και πως μπορούμε να έχουμε μια τέτοια σχέση με κάποια ζώα. Μέσα από εικόνες και αφήγηση μαθαίνουμε πως να τα φροντίζουμε με βάση τις δικές τους ανάγκες, πως να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος, και πως να τα προσεγγίζουμε. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένοι. Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων.

  • Για τις Γ' έως ΣΤ' τάξεις Δημοτικού:
Διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας κυρίως των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε με βάση τις δικές τους ανάγκες, και αφιερώνεται χρόνος στο θέμα των κακοποιήσεων και στο πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που γίνονται αντικείμενο έκθεσης σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να προχωρήσουν σε δικές τους δράσεις για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Κα Μελίτα Λαζαράτου από τις 19 έως το τέλος Μαΐου . Τα έξοδα της συγκεκριμένης δράσης θα καλυφθούν από ευγενικούς χορηγούς που αγκάλιασαν την προσπάθεια.

Ο Δήμαρχος Πάρου, κος Χρήστος Βλαχογιάννης, επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση της ενέργειας αυτής και ιδιαίτερα τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο νησί για την πολύ καλή συνεργασία.