Αποκλειστική - βαρυσήµαντη συνέντευξη
του Υπουργού Γιάννη Ραγκούση
Προχωράμε ταχύτατα
τα μεγάλα έργα ανάπτυξης
«Ο Βλαχογιάννης είναι
η πιο ενδεδειγμένη λύση»
- Είσαστε Παριανός κ. Ραγκούση, διατελέσατε δήµαρχος Πάρου και η οικογένειά σας εξακολουθεί να ζει στο νησί. Ασφαλώς λοιπόν, σας ενδιαφέρει η πορεία της ιδιαίτερης πατρίδας σας. Εσείς ως υπουργός, τι εκτιµάται ότι θ’ αναβαθµίσει τη ζωή της Πάρου και πόσο µπορείτε εσείς να το ενισχύσετε αυτό, ως υπουργός, όλης της Ελλάδας;
Όπως θυµάστε, η πρώτη δηµόσια παρουσία µου στη χώρα ως Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης αποφάσισα να λάβει χώρα στο νησί µου µε την οµιλία µου στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στην Πάνδροσο στις 28 Οκτωβρίου 2009. Όλοι θυµούνται και φαντάζοµαι ότι µετά από τόσα χρόνια, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν λέω τίποτε τυχαία. Άρα δεν ήταν τυχαίο ότι επέλεξα να έρθω ως Υπουργός και αντί να αρχίσω τις υποσχέσεις, αποφάσισα να αναδείξω την τεράστια σηµασία που έχει για το παρόν και πολύ περισσότερο για το µέλλον του νησιού ο ρόλος, όχι του Υπουργού ή του ∆ηµάρχου, αλλά ο ρόλος του κάθε Παριανού και κάθε Παριανής ξεχωριστά. Θυµάµαι ότι τότε πολλοί ξαφνιάστηκαν. Όµως αγανακτώ µε τον λαϊκισµό και τη δηµαγωγία που κατακρίνει αποκλειστικά το ∆ήµο για κάθε µια σακούλα σκουπιδιών που αφήνεται έξω από τον κάδο, για κάθε αυτοκίνητο που παρκάρει πάνω στα πεζοδρόµια, ακόµη και δίπλα σε ιερούς χώρους και µνηµεία, για κάθε αυθαίρετη πράξη που ζηµιώνει το απαράµιλλης και παγκόσµιας οµορφιάς νησί µας.
Με αυτή την συνέντευξη λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, αποφάσισα να κάνω µία πολύ σηµαντική για µένα επισήµανση: Η ευθύνη για το µέλλον της Πάρου ανήκει σε όλους τους Παριανούς όχι µόνο στον ∆ήµαρχο και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Το µεγαλύτερο ποσοστό των προβληµάτων και των κινδύνων που διατρέχει το νησί θ' αντιµετωπιστούν, όχι αν η Πάρος αλλάξει ∆ήµαρχο και ∆ηµοτικό Συμβούλιο, αλλά αν αλλάξουµε όλοι τις κακές µας νοοτροπίες και συνήθειες µε τις οποίες πληγώνουµε καθηµερινά την αγαπηµένη µας Πάρο. Παραφράζοντας µια πασίγνωστη ρήση του Τζων Κέννεντυ θέλω να πω: Οι συµπατριώτες µου Παριανοί ας µην αναρωτιούνται άλλο τι θα κάνει γι’ αυτούς η Πάρος. Ας αναρωτηθούν τι θα κάνουν αυτοί για την Πάρο.
Ευτυχώς για την τοπική µας κοινωνία δεν είναι λίγοι οι συµπολίτες µας που αποτελούν παράδειγµα προς µίµηση, παράδειγµα κοινωνικής προσφοράς. Για παράδειγμα είναι αξιοθαύµαστη η προσφορά ανθρώπων όπως: η Μ. Ναυπλιώτη, η παιδίατρος Κ. Φραγκούλη, η καθηγήτρια Μ. Αρκουλή - Βαριά, ο Χρ. Γεωργούσης, ο Σπ. Μητρογιάννης, η Ελ. Μπαρµπαρίγου, ο Ν. Τσιλιχρήστος, η Κ. Γαβαλά, η Υπ. Ρούσσου, ο Μιχάλης Θεοδωράκος, όλες αυτές οι σπουδαίες εθελόντριες και εθελοντές του συλλόγου ΑΜΕΑΙ στην Νάουσα, η δύσκολη δουλειά των παιδιών της εθελοντικής οµάδας διάσωσης ΕΟ∆, οι εκάστοτε άµισθοι πρόεδροι του Κέντρου Υγείας, η εθελοντική προσφορά εργασίας τόσων µηχανικών και αρχιτεκτόνων της Πάρου µε επικεφαλής τον Π. Μεταξά. Επίσης, είναι πολύ σηµαντική η προσφορά τόσων ανθρώπων που καταπιάνονται µε την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού µας µε προεξάρχοντα τον Ν. Αλιπράντη, Φρ. Περράκη, Γ. Τριαντάφυλλο πρώην ∆ήµαρχο, την Κ. Κοντογιώργη – Ραγκούση, τον εµπνευστή της δηµοτικής βιβλιοθήκης, τον αγαπητό Η. Παπαδηµητρακόπουλο. Επίσης τον γιατρό Α. Πολυζωίδη και βεβαίως τον αγαπηµένο µου Γιάννη Πάριο. Επίσης, σηµαντικότατο το έργο που προέρχεται από δεκάδες συµπολίτες µας που συµµετέχουν σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους προσφοράς, σε συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Πάρου, όπως οι σύλλογοι της Αθήνας, και οι Φίλοι της Πάρου, από τόσους ανθρώπους που έδωσαν χρήµατα για το υγειονοµικό αεροσκάφος. Και βεβαίως τόσοι άλλοι γνωστοί και φίλοι, που ζητώ συγγνώµη, που δεν ανέφερα παραπάνω το όνοµά τους.
- Αν και η Πάρος είναι Καποδιστριακός ∆ήµος εν τούτοις µε τον Καλλικράτη έχουµε νέα δεδοµένα. Νέες αρµοδιότητες, νέες απαιτήσεις. Εσείς ως εµπνευστής του Καλλικράτη » πως κρίνεται ότι θα πρέπει να είναι η δοµή της νέας ∆ηµοτικής αρχής, ώστε ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτές τις απαιτήσεις;
Με τον Καλλικράτη αλλάζει συθέµελα η δοµή και η λειτουργία της αυτοδιοίκησης και οριστικοποιείται η αρχιτεκτονική της µε τις επτά αποκεντρωµένες κρατικές διοικήσεις αντί για τις 13 κρατικές περιφέρειες που σήµερα υπάρχουν, τις 13 αιρετές περιφέρειες αντί για τις 76 νοµαρχίες και επαρχεία, τους 325 ∆ήµους αντί για τους 1.034 ∆ήµους και Κοινότητες που σήµερα υπάρχουν και µε τις όχι πάνω από 1.500 δηµοτικές επιχειρήσεις αντί για πάνω από 6.000 που σήµερα λειτουργούν.
Και µόνο από την έκταση και το εύρος της παρέµβασης θα µπορούσε να αποτελεί 16 διαφορετικά νοµοσχέδια, που ακολουθούν, όµως, κοινό προσανατολισµό, υπακούουν σε συνολική σύλληψη και υπηρετούν κοινούς βασικούς στόχους: τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσµατικότητα, την αποκέντρωση και την εξυπηρέτηση του πολίτη, τον εκδηµοκρατισµό και τη συµµετοχή.
Αποτελεί τη µεγαλύτερη και πιο ουσιαστική πράξη εµπιστοσύνης στις τοπικές κοινωνίες, στον πολίτη. Ο «Καλλικράτης» ενσωµατώνει µε τον πιο πλήρη και καθαρό τρόπο όλες τις αρχές και τις αξίες που εξασφαλίζουν τόσο την οικονοµική αυτάρκεια και ευρωστία των δήµων µε τους δυναµικούς πόρους που αποδίδονται πλέον στην αυτοδιοίκηση όσο και συνθήκες διαφανούς και ελεγχόµενης από ανεξάρτητα όργανα διαχείρισης µε τον έλεγχο των δαπανών, των εσόδων, αλλά και του δανεισµού των δήµων.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι: για πρώτη φορά καµία δαπάνη Περιφέρειας, ∆ήµου ή ∆ηµοτικής Επιχείρησης δεν µπορεί να πραγµατοποιηθεί εάν δεν έχει περάσει τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή της ∆ικαιοσύνης και αν δεν έχει πρώτα υποχρεωτικά αναρτηθεί στο διαδίκτυο – και µόνο έτσι µπορεί να εκτελεστεί.
Για πρώτη φορά όλες οι προσλήψεις µόνιµου, αλλά και εποχικού προσωπικού στους Ο.Τ.Α., υπάγονται στο ΑΣΕΠ., για αυτό και εύχοµαι και ελπίζω να µην υπάρχει κανένας υποψήφιος στην Πάρο που να έχει υποσχεθεί προσλήψεις στους Παριανούς, γιατί αυτό θα σηµαίνει απλά και µόνο την προσπάθειά του για υφαρπαγή ψήφων. Είναι ξεκάθαρο ότι καµία πρόσληψη δεν µπορεί να γίνει χωρίς ΑΣΕΠ.
Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράµµατος ∆ΙΑΥΓΕΙΑ από την 1η Μαρτίου 2011 καµία απόφαση των ∆ήµων ή των δηµοτικών επιχειρήσεων δεν θα µπορεί να εκτελεστεί αν πρώτα δεν αναρτηθεί στο ∆ιαδίκτυο.
Για πρώτη φορά οι νέοι συµµετέχουν όχι µόνο µε το δικαίωµα του εκλέγειν, αλλά και του εκλέγεσθαι από τα 18, αφού το ηλικιακό όριο του 21ου έτους που µέχρι σήµερα ίσχυε, καταργείται.
Συστήνεται σε κάθε ∆ήµο και περιφέρεια ο «συµπαραστάτης του δηµότη και της επιχείρησης» που θα ορίζεται και θ’ αποφασίζεται από τα 2/3 των δηµοτικών και των Περιφερειακών Συµβουλίων για να µπορεί ο πολίτης, ο επιχειρηµατίας, να βρει το δίκιο του.
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά θεσµοθετείται σε κάθε ∆ήµο και περιφέρεια Επιτροπή ∆ιαβούλευσης, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα, αλλά και το καθήκον, να εκφράζεται για κάθε κρίσιµο θέµα. Συµµετέχει όλη η κοινωνία των πολιτών, οι παραγωγικές δυνάµεις, πολίτες κάθε ∆ήµου, κάθε Περιφέρειας, ακόµη και µετά από κλήρωση, ώστε κάθε ένας να µπορεί να έχει µια ανεµπόδιστη συµµετοχή στις αποφάσεις που λαµβάνονται γι’ αυτόν. Τέλος η ανασύσταση των τοπικών και δηµοτικών κοινοτήτων, µε τις σηµαντικές αρµοδιότητες που για πρώτη φορά αποκτούν, αναζωογονεί το κύτταρο της κοινωνίας µας που δεν είναι άλλο από τη γειτονιά και το χωριό. Και µε την ευκαιρία να σας αναφέρω ότι υπάρχουν στον Καλλικράτη διατάξεις των οποίων η ιδέα γεννήθηκε στην Πάρο από τις εµπειρίες και τα βιώµατά µας στο ∆ήµο, όπως για παράδειγµα οι διατάξεις για την µεταφορά αρµοδιοτήτων αεροκοµιδής από τους νησιωτικούς ∆ήµους, η θεσµοθέτηση του τοπικού συµβουλίου Παροικιάς, η οικονοµική δυνατότητα των ∆ήµων να προχωρούν σε απαλλοτριώσεις για την αξιοποίησή τους ως κοινοχρήστων χώρων. Όπως για παράδειγµα χώροι στάθµευσης αυτοκινήτων, πλατείες, γήπεδα κ.λ.π. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι το εύρος των αρµοδιοτήτων που µεταφέρονται µε τον Καλλικράτη στους νησιωτικούς ∆ήµους υπηρετεί το στόχο µας να µετεξελιχθούν οι νησιωτικοί ∆ήµοι σε ∆ήµους – κυβερνεία.
- Κύριε υπουργέ, σας κατηγορούν ότι παρεµβαίνετε στα πολιτικά πράγµατα της Πάρου σαν φεουδάρχης πολιτικός. Μάλιστα πρόσφατα µοιράστηκε σε φέι βολάν σε όλο το νησί ένα πρωτοφανές κείµενο εναντίον σας. Τι απαντάτε;
Κατ’ αρχάς, είναι σαφές ότι δεν επρόκειτο για κριτική στο έργο µου ούτε ως δηµάρχου, ούτε ως Υπουργού. Είναι προφανές ότι επρόκειτο για µια απονεννοηµένη προσπάθεια µε σκοπό να µε αποτρέψει να πω τη γνώµη µου. Ναι, καλά διαβάσατε. Στην πραγµατικότητα επιχείρησαν να µου απαγορεύσουν να µιλήσω.
Η ηθική και πολιτική ευθύνη όσων αποφάσισαν, όσων επεδίωξαν να ωφεληθούν ψηφοθηρικά, καθώς και όσων σιώπησαν, είναι πολύ µεγάλη.
Όµως, αντιπαρέρχοµαι την απρέπεια της «δωρεάν» διανοµής ευτελών και υβριστικών αναφορών στο πρόσωπό µου µια εβδοµάδα πριν από τις εκλογές.
Θυµόσαστε άλλωστε, ότι πριν από λίγες ηµέρες κάποιοι άλλοι υπηρετώντας τις ίδιες προεκλογικές σκοπιµότητες κυκλοφορούσαν σε δηµόσιες υπηρεσίες της Πάρου συκοφαντικό κείµενο σε βάρος µου που ερευνά η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήµατος. Πρέπει να υπογραµµίσω, γιατί έχει κι αυτό την αξία του, ότι πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν υπήρξαν οµάδες ανθρώπων που επιχείρησαν να στραφούν µε αυτό τον τρόπο εναντίον µου.
Πάντως το µόνο που κατάφεραν ήταν να αποκαλύψουν τον πραγµατικό τους χαρακτήρα, το πραγµατικό τους πρόσωπο και βεβαίως να εκτεθούν ανεπανόρθωτα από την ανυπαρξία πολιτικού ήθους.
- Θεωρείτε ότι δεν πρέπει να σας ασκείτε κριτική;
Βεβαίως και δεν είµαι εκτός κριτικής και ξέρετε ότι ποτέ κάτι τέτοιο δεν διεκδίκησα για τον εαυτό µου. Αρκεί ν' ανατρέξετε στον τοπικό Τύπο του νησιού την εποχή που ήµουν δήµαρχος. Εύκολα θα διαπιστώσετε ότι µε βάσει την εικόνα που έβγαινε από την πλειοψηφία των δηµοσιευµάτων εκείνης της εποχής, µάλλον θα πρέπει να ήµουν ο χειρότερος δήµαρχος στη χώρα. Σας θυµίζω ότι µόνο για την απόκτηση του υγειονοµικού αεροσκάφους τέσσερα ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκα κόντρα στις πιο ακραίες αντιδράσεις µέσα στις πιο δύσκολες περιστάσεις.
Περιστάσεις που προκλήθηκαν από κάποιους που έφτασαν µέχρι του σηµείου να υποβάλλουν µήνυση στον εισαγγελέα και να καταγγείλουν τα µέλη του Βελέντζειου Ιδρύµατος, την Ν. Κεσκινίδη, την Μ. Ναυπλιώτη, τον παπά ∆ηµήτρη-Κυδωνιέα, το ∆. Μπογιατζή, τον Ε. Κυδωνιέα και την Κ. Τσιγώνια, καθώς βεβαίως έχοντας στο στόχαστρο κυρίως εµένα, ότι µε την αγορά του υγειονοµικού αεροσκάφους δήθεν συντελέστηκε κατάχρηση των χρηµάτων του ιδρύµατος. Και µε την ευκαιρία σας πληροφορώ ότι αν δεν υπήρχαν φωτισµένοι εισαγγελικοί λειτουργοί οι οποίοι στηριζόµενοι στα εξαιρετικά προσεκτικά βήµατα που είχαµε κάνει, να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των δικηγόρων που ασχολήθηκαν µε την υπόθεση εκείνη την εποχή, σήµερα θα υπήρχαν ελάχιστοι Παριανοί που θα αισθάνονταν δικαιωµένοι αν µας είχαν δει, για την αγορά του υγειονοµικού αεροσκάφους, να καθόµαστε στο εδώλιο του κατηγορουµένου. Και για να καταλάβετε τη βαρύτητα αυτών που σας προανέφερα, αρκεί να σας επισηµάνω ότι ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα ήταν αρκετό να καταστρέψει την επαγγελµατική καριέρα µελών του Βελέντζειου ή και στην δική µου περίπτωση να είχε καταστήσει αδύνατη τη συµµετοχή µου στη δηµόσια ζωή της χώρας. Άρα είµαι συνηθισµένος µε την κριτική.
Το µόνο που -σας εξοµολογούµαι- αναρωτιέµαι για όσους µου ασκούν κριτική, είναι αν καµιά φορά υποβάλλουν στον εαυτό τους το, κατά τη γνώµη µου, βασανιστικό ερώτηµα «τι έχουν κάνει αυτοί, τι έχουν προσφέρει αυτοί στην Πάρο»;
- Υπάρχουν παρόλα αυτά Παριανοί που θα επηρεαστούν από τη γνώµη σας;
∆εν επιθυµώ να υπάρξει έστω και ένας Παριανός, έστω και µια Παριανή που δεν θα αποφασίσει µε αποκλειστικό γνώµονα τη συνείδησή του. ∆εν επιχειρώ, δεν επιδιώκω να διαµορφώσω τη γνώµη κανενός. Άλλωστε είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι φίλοι µου βρίσκονται σε όλους τους συνδυασµούς και κανείς από αυτούς δεν µπορεί να ισχυριστεί είτε ότι του τηλεφώνησα, είτε ότι του µίλησα για ν' αλλάξω την απόφασή του.
Όµως και από κανένα και από καµία δεν πρόκειται να ζητήσω την άδεια για να διατυπώσω τις απόψεις µου για την Πάρο, για το νησί µου, όποτε εγώ κρίνω απαραίτητο. Η Πάρος είναι το σπίτι µου, η Πάρος είναι το µέλλον µου. Η σχέση µου µε την µεγάλη πλειοψηφία των Παριανών είναι σχέση αδιαµεσολάβητη, σχέση αγάπης, σχέση ζωής.
- Φορείς, κάτοικοι, συµπολίτευση και αντιπολίτευση στο ∆ήµο, στοχεύουν στην υλοποίηση µικρών και µεγάλων έργων όπως: Αεροδρόµιο, Νοσοκοµείο, Πολιτιστικό Κέντρο Παροικιάς, ∆εύτερο Γυµνάσιο Παροικίας, αξιοποίηση του Αγροκηπίου κ.λπ. Κατά πόσο είναι εφικτό, να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα µέσα σε συνθήκες µνηµονίου;
Όπως ξέρετε το Μνηµόνιο υπάρχει λόγω του µηχανισµού στήριξης που µε τη σειρά του υπάρχει µαζί µε τα 110 δις. Ευρώ, χάρη στα οποία η Ελλάδα σώθηκε τελευταία στιγµή από τη χρεοκοπία. 110 δις. ευρώ χάρη στα οποία εξακολουθεί και λειτουργεί το ελληνικό κράτος και υπό αυτή την έννοια µπορούµε να συζητούµε θετικά για όλα τα έργα ανάπτυξης της Πάρου που προαναφέρατε. Aς τα πάρουµε, όµως, ένα ένα µε τη σειρά.
1. Νέο Αεροδρόµιο
Όπως είχα την ευκαιρία να πω και στη σύσκεψη που είχα µε τους φορείς του νησιού τον Αύγουστο, µέχρι τον Οκτώβριο του 2009, αυτό δεν ήταν στις προτεραιότητες ούτε του Υπουργείου Υποδοµών ούτε της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.η πιο ενδεδειγμένη λύση»
- Είσαστε Παριανός κ. Ραγκούση, διατελέσατε δήµαρχος Πάρου και η οικογένειά σας εξακολουθεί να ζει στο νησί. Ασφαλώς λοιπόν, σας ενδιαφέρει η πορεία της ιδιαίτερης πατρίδας σας. Εσείς ως υπουργός, τι εκτιµάται ότι θ’ αναβαθµίσει τη ζωή της Πάρου και πόσο µπορείτε εσείς να το ενισχύσετε αυτό, ως υπουργός, όλης της Ελλάδας;
Όπως θυµάστε, η πρώτη δηµόσια παρουσία µου στη χώρα ως Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης αποφάσισα να λάβει χώρα στο νησί µου µε την οµιλία µου στην εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στην Πάνδροσο στις 28 Οκτωβρίου 2009. Όλοι θυµούνται και φαντάζοµαι ότι µετά από τόσα χρόνια, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν λέω τίποτε τυχαία. Άρα δεν ήταν τυχαίο ότι επέλεξα να έρθω ως Υπουργός και αντί να αρχίσω τις υποσχέσεις, αποφάσισα να αναδείξω την τεράστια σηµασία που έχει για το παρόν και πολύ περισσότερο για το µέλλον του νησιού ο ρόλος, όχι του Υπουργού ή του ∆ηµάρχου, αλλά ο ρόλος του κάθε Παριανού και κάθε Παριανής ξεχωριστά. Θυµάµαι ότι τότε πολλοί ξαφνιάστηκαν. Όµως αγανακτώ µε τον λαϊκισµό και τη δηµαγωγία που κατακρίνει αποκλειστικά το ∆ήµο για κάθε µια σακούλα σκουπιδιών που αφήνεται έξω από τον κάδο, για κάθε αυτοκίνητο που παρκάρει πάνω στα πεζοδρόµια, ακόµη και δίπλα σε ιερούς χώρους και µνηµεία, για κάθε αυθαίρετη πράξη που ζηµιώνει το απαράµιλλης και παγκόσµιας οµορφιάς νησί µας.
Με αυτή την συνέντευξη λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, αποφάσισα να κάνω µία πολύ σηµαντική για µένα επισήµανση: Η ευθύνη για το µέλλον της Πάρου ανήκει σε όλους τους Παριανούς όχι µόνο στον ∆ήµαρχο και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Το µεγαλύτερο ποσοστό των προβληµάτων και των κινδύνων που διατρέχει το νησί θ' αντιµετωπιστούν, όχι αν η Πάρος αλλάξει ∆ήµαρχο και ∆ηµοτικό Συμβούλιο, αλλά αν αλλάξουµε όλοι τις κακές µας νοοτροπίες και συνήθειες µε τις οποίες πληγώνουµε καθηµερινά την αγαπηµένη µας Πάρο. Παραφράζοντας µια πασίγνωστη ρήση του Τζων Κέννεντυ θέλω να πω: Οι συµπατριώτες µου Παριανοί ας µην αναρωτιούνται άλλο τι θα κάνει γι’ αυτούς η Πάρος. Ας αναρωτηθούν τι θα κάνουν αυτοί για την Πάρο.
Ευτυχώς για την τοπική µας κοινωνία δεν είναι λίγοι οι συµπολίτες µας που αποτελούν παράδειγµα προς µίµηση, παράδειγµα κοινωνικής προσφοράς. Για παράδειγμα είναι αξιοθαύµαστη η προσφορά ανθρώπων όπως: η Μ. Ναυπλιώτη, η παιδίατρος Κ. Φραγκούλη, η καθηγήτρια Μ. Αρκουλή - Βαριά, ο Χρ. Γεωργούσης, ο Σπ. Μητρογιάννης, η Ελ. Μπαρµπαρίγου, ο Ν. Τσιλιχρήστος, η Κ. Γαβαλά, η Υπ. Ρούσσου, ο Μιχάλης Θεοδωράκος, όλες αυτές οι σπουδαίες εθελόντριες και εθελοντές του συλλόγου ΑΜΕΑΙ στην Νάουσα, η δύσκολη δουλειά των παιδιών της εθελοντικής οµάδας διάσωσης ΕΟ∆, οι εκάστοτε άµισθοι πρόεδροι του Κέντρου Υγείας, η εθελοντική προσφορά εργασίας τόσων µηχανικών και αρχιτεκτόνων της Πάρου µε επικεφαλής τον Π. Μεταξά. Επίσης, είναι πολύ σηµαντική η προσφορά τόσων ανθρώπων που καταπιάνονται µε την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού µας µε προεξάρχοντα τον Ν. Αλιπράντη, Φρ. Περράκη, Γ. Τριαντάφυλλο πρώην ∆ήµαρχο, την Κ. Κοντογιώργη – Ραγκούση, τον εµπνευστή της δηµοτικής βιβλιοθήκης, τον αγαπητό Η. Παπαδηµητρακόπουλο. Επίσης τον γιατρό Α. Πολυζωίδη και βεβαίως τον αγαπηµένο µου Γιάννη Πάριο. Επίσης, σηµαντικότατο το έργο που προέρχεται από δεκάδες συµπολίτες µας που συµµετέχουν σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους προσφοράς, σε συλλόγους που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Πάρου, όπως οι σύλλογοι της Αθήνας, και οι Φίλοι της Πάρου, από τόσους ανθρώπους που έδωσαν χρήµατα για το υγειονοµικό αεροσκάφος. Και βεβαίως τόσοι άλλοι γνωστοί και φίλοι, που ζητώ συγγνώµη, που δεν ανέφερα παραπάνω το όνοµά τους.
- Αν και η Πάρος είναι Καποδιστριακός ∆ήµος εν τούτοις µε τον Καλλικράτη έχουµε νέα δεδοµένα. Νέες αρµοδιότητες, νέες απαιτήσεις. Εσείς ως εµπνευστής του Καλλικράτη » πως κρίνεται ότι θα πρέπει να είναι η δοµή της νέας ∆ηµοτικής αρχής, ώστε ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτές τις απαιτήσεις;
Με τον Καλλικράτη αλλάζει συθέµελα η δοµή και η λειτουργία της αυτοδιοίκησης και οριστικοποιείται η αρχιτεκτονική της µε τις επτά αποκεντρωµένες κρατικές διοικήσεις αντί για τις 13 κρατικές περιφέρειες που σήµερα υπάρχουν, τις 13 αιρετές περιφέρειες αντί για τις 76 νοµαρχίες και επαρχεία, τους 325 ∆ήµους αντί για τους 1.034 ∆ήµους και Κοινότητες που σήµερα υπάρχουν και µε τις όχι πάνω από 1.500 δηµοτικές επιχειρήσεις αντί για πάνω από 6.000 που σήµερα λειτουργούν.
Και µόνο από την έκταση και το εύρος της παρέµβασης θα µπορούσε να αποτελεί 16 διαφορετικά νοµοσχέδια, που ακολουθούν, όµως, κοινό προσανατολισµό, υπακούουν σε συνολική σύλληψη και υπηρετούν κοινούς βασικούς στόχους: τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσµατικότητα, την αποκέντρωση και την εξυπηρέτηση του πολίτη, τον εκδηµοκρατισµό και τη συµµετοχή.
Αποτελεί τη µεγαλύτερη και πιο ουσιαστική πράξη εµπιστοσύνης στις τοπικές κοινωνίες, στον πολίτη. Ο «Καλλικράτης» ενσωµατώνει µε τον πιο πλήρη και καθαρό τρόπο όλες τις αρχές και τις αξίες που εξασφαλίζουν τόσο την οικονοµική αυτάρκεια και ευρωστία των δήµων µε τους δυναµικούς πόρους που αποδίδονται πλέον στην αυτοδιοίκηση όσο και συνθήκες διαφανούς και ελεγχόµενης από ανεξάρτητα όργανα διαχείρισης µε τον έλεγχο των δαπανών, των εσόδων, αλλά και του δανεισµού των δήµων.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι: για πρώτη φορά καµία δαπάνη Περιφέρειας, ∆ήµου ή ∆ηµοτικής Επιχείρησης δεν µπορεί να πραγµατοποιηθεί εάν δεν έχει περάσει τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή της ∆ικαιοσύνης και αν δεν έχει πρώτα υποχρεωτικά αναρτηθεί στο διαδίκτυο – και µόνο έτσι µπορεί να εκτελεστεί.
Για πρώτη φορά όλες οι προσλήψεις µόνιµου, αλλά και εποχικού προσωπικού στους Ο.Τ.Α., υπάγονται στο ΑΣΕΠ., για αυτό και εύχοµαι και ελπίζω να µην υπάρχει κανένας υποψήφιος στην Πάρο που να έχει υποσχεθεί προσλήψεις στους Παριανούς, γιατί αυτό θα σηµαίνει απλά και µόνο την προσπάθειά του για υφαρπαγή ψήφων. Είναι ξεκάθαρο ότι καµία πρόσληψη δεν µπορεί να γίνει χωρίς ΑΣΕΠ.
Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράµµατος ∆ΙΑΥΓΕΙΑ από την 1η Μαρτίου 2011 καµία απόφαση των ∆ήµων ή των δηµοτικών επιχειρήσεων δεν θα µπορεί να εκτελεστεί αν πρώτα δεν αναρτηθεί στο ∆ιαδίκτυο.
Για πρώτη φορά οι νέοι συµµετέχουν όχι µόνο µε το δικαίωµα του εκλέγειν, αλλά και του εκλέγεσθαι από τα 18, αφού το ηλικιακό όριο του 21ου έτους που µέχρι σήµερα ίσχυε, καταργείται.
Συστήνεται σε κάθε ∆ήµο και περιφέρεια ο «συµπαραστάτης του δηµότη και της επιχείρησης» που θα ορίζεται και θ’ αποφασίζεται από τα 2/3 των δηµοτικών και των Περιφερειακών Συµβουλίων για να µπορεί ο πολίτης, ο επιχειρηµατίας, να βρει το δίκιο του.
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά θεσµοθετείται σε κάθε ∆ήµο και περιφέρεια Επιτροπή ∆ιαβούλευσης, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα, αλλά και το καθήκον, να εκφράζεται για κάθε κρίσιµο θέµα. Συµµετέχει όλη η κοινωνία των πολιτών, οι παραγωγικές δυνάµεις, πολίτες κάθε ∆ήµου, κάθε Περιφέρειας, ακόµη και µετά από κλήρωση, ώστε κάθε ένας να µπορεί να έχει µια ανεµπόδιστη συµµετοχή στις αποφάσεις που λαµβάνονται γι’ αυτόν. Τέλος η ανασύσταση των τοπικών και δηµοτικών κοινοτήτων, µε τις σηµαντικές αρµοδιότητες που για πρώτη φορά αποκτούν, αναζωογονεί το κύτταρο της κοινωνίας µας που δεν είναι άλλο από τη γειτονιά και το χωριό. Και µε την ευκαιρία να σας αναφέρω ότι υπάρχουν στον Καλλικράτη διατάξεις των οποίων η ιδέα γεννήθηκε στην Πάρο από τις εµπειρίες και τα βιώµατά µας στο ∆ήµο, όπως για παράδειγµα οι διατάξεις για την µεταφορά αρµοδιοτήτων αεροκοµιδής από τους νησιωτικούς ∆ήµους, η θεσµοθέτηση του τοπικού συµβουλίου Παροικιάς, η οικονοµική δυνατότητα των ∆ήµων να προχωρούν σε απαλλοτριώσεις για την αξιοποίησή τους ως κοινοχρήστων χώρων. Όπως για παράδειγµα χώροι στάθµευσης αυτοκινήτων, πλατείες, γήπεδα κ.λ.π. ∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι το εύρος των αρµοδιοτήτων που µεταφέρονται µε τον Καλλικράτη στους νησιωτικούς ∆ήµους υπηρετεί το στόχο µας να µετεξελιχθούν οι νησιωτικοί ∆ήµοι σε ∆ήµους – κυβερνεία.
- Κύριε υπουργέ, σας κατηγορούν ότι παρεµβαίνετε στα πολιτικά πράγµατα της Πάρου σαν φεουδάρχης πολιτικός. Μάλιστα πρόσφατα µοιράστηκε σε φέι βολάν σε όλο το νησί ένα πρωτοφανές κείµενο εναντίον σας. Τι απαντάτε;
Κατ’ αρχάς, είναι σαφές ότι δεν επρόκειτο για κριτική στο έργο µου ούτε ως δηµάρχου, ούτε ως Υπουργού. Είναι προφανές ότι επρόκειτο για µια απονεννοηµένη προσπάθεια µε σκοπό να µε αποτρέψει να πω τη γνώµη µου. Ναι, καλά διαβάσατε. Στην πραγµατικότητα επιχείρησαν να µου απαγορεύσουν να µιλήσω.
Η ηθική και πολιτική ευθύνη όσων αποφάσισαν, όσων επεδίωξαν να ωφεληθούν ψηφοθηρικά, καθώς και όσων σιώπησαν, είναι πολύ µεγάλη.
Όµως, αντιπαρέρχοµαι την απρέπεια της «δωρεάν» διανοµής ευτελών και υβριστικών αναφορών στο πρόσωπό µου µια εβδοµάδα πριν από τις εκλογές.
Θυµόσαστε άλλωστε, ότι πριν από λίγες ηµέρες κάποιοι άλλοι υπηρετώντας τις ίδιες προεκλογικές σκοπιµότητες κυκλοφορούσαν σε δηµόσιες υπηρεσίες της Πάρου συκοφαντικό κείµενο σε βάρος µου που ερευνά η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήµατος. Πρέπει να υπογραµµίσω, γιατί έχει κι αυτό την αξία του, ότι πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν υπήρξαν οµάδες ανθρώπων που επιχείρησαν να στραφούν µε αυτό τον τρόπο εναντίον µου.
Πάντως το µόνο που κατάφεραν ήταν να αποκαλύψουν τον πραγµατικό τους χαρακτήρα, το πραγµατικό τους πρόσωπο και βεβαίως να εκτεθούν ανεπανόρθωτα από την ανυπαρξία πολιτικού ήθους.
- Θεωρείτε ότι δεν πρέπει να σας ασκείτε κριτική;
Βεβαίως και δεν είµαι εκτός κριτικής και ξέρετε ότι ποτέ κάτι τέτοιο δεν διεκδίκησα για τον εαυτό µου. Αρκεί ν' ανατρέξετε στον τοπικό Τύπο του νησιού την εποχή που ήµουν δήµαρχος. Εύκολα θα διαπιστώσετε ότι µε βάσει την εικόνα που έβγαινε από την πλειοψηφία των δηµοσιευµάτων εκείνης της εποχής, µάλλον θα πρέπει να ήµουν ο χειρότερος δήµαρχος στη χώρα. Σας θυµίζω ότι µόνο για την απόκτηση του υγειονοµικού αεροσκάφους τέσσερα ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκα κόντρα στις πιο ακραίες αντιδράσεις µέσα στις πιο δύσκολες περιστάσεις.
Περιστάσεις που προκλήθηκαν από κάποιους που έφτασαν µέχρι του σηµείου να υποβάλλουν µήνυση στον εισαγγελέα και να καταγγείλουν τα µέλη του Βελέντζειου Ιδρύµατος, την Ν. Κεσκινίδη, την Μ. Ναυπλιώτη, τον παπά ∆ηµήτρη-Κυδωνιέα, το ∆. Μπογιατζή, τον Ε. Κυδωνιέα και την Κ. Τσιγώνια, καθώς βεβαίως έχοντας στο στόχαστρο κυρίως εµένα, ότι µε την αγορά του υγειονοµικού αεροσκάφους δήθεν συντελέστηκε κατάχρηση των χρηµάτων του ιδρύµατος. Και µε την ευκαιρία σας πληροφορώ ότι αν δεν υπήρχαν φωτισµένοι εισαγγελικοί λειτουργοί οι οποίοι στηριζόµενοι στα εξαιρετικά προσεκτικά βήµατα που είχαµε κάνει, να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των δικηγόρων που ασχολήθηκαν µε την υπόθεση εκείνη την εποχή, σήµερα θα υπήρχαν ελάχιστοι Παριανοί που θα αισθάνονταν δικαιωµένοι αν µας είχαν δει, για την αγορά του υγειονοµικού αεροσκάφους, να καθόµαστε στο εδώλιο του κατηγορουµένου. Και για να καταλάβετε τη βαρύτητα αυτών που σας προανέφερα, αρκεί να σας επισηµάνω ότι ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα ήταν αρκετό να καταστρέψει την επαγγελµατική καριέρα µελών του Βελέντζειου ή και στην δική µου περίπτωση να είχε καταστήσει αδύνατη τη συµµετοχή µου στη δηµόσια ζωή της χώρας. Άρα είµαι συνηθισµένος µε την κριτική.
Το µόνο που -σας εξοµολογούµαι- αναρωτιέµαι για όσους µου ασκούν κριτική, είναι αν καµιά φορά υποβάλλουν στον εαυτό τους το, κατά τη γνώµη µου, βασανιστικό ερώτηµα «τι έχουν κάνει αυτοί, τι έχουν προσφέρει αυτοί στην Πάρο»;
- Υπάρχουν παρόλα αυτά Παριανοί που θα επηρεαστούν από τη γνώµη σας;
∆εν επιθυµώ να υπάρξει έστω και ένας Παριανός, έστω και µια Παριανή που δεν θα αποφασίσει µε αποκλειστικό γνώµονα τη συνείδησή του. ∆εν επιχειρώ, δεν επιδιώκω να διαµορφώσω τη γνώµη κανενός. Άλλωστε είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι φίλοι µου βρίσκονται σε όλους τους συνδυασµούς και κανείς από αυτούς δεν µπορεί να ισχυριστεί είτε ότι του τηλεφώνησα, είτε ότι του µίλησα για ν' αλλάξω την απόφασή του.
Όµως και από κανένα και από καµία δεν πρόκειται να ζητήσω την άδεια για να διατυπώσω τις απόψεις µου για την Πάρο, για το νησί µου, όποτε εγώ κρίνω απαραίτητο. Η Πάρος είναι το σπίτι µου, η Πάρος είναι το µέλλον µου. Η σχέση µου µε την µεγάλη πλειοψηφία των Παριανών είναι σχέση αδιαµεσολάβητη, σχέση αγάπης, σχέση ζωής.
- Φορείς, κάτοικοι, συµπολίτευση και αντιπολίτευση στο ∆ήµο, στοχεύουν στην υλοποίηση µικρών και µεγάλων έργων όπως: Αεροδρόµιο, Νοσοκοµείο, Πολιτιστικό Κέντρο Παροικιάς, ∆εύτερο Γυµνάσιο Παροικίας, αξιοποίηση του Αγροκηπίου κ.λπ. Κατά πόσο είναι εφικτό, να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα µέσα σε συνθήκες µνηµονίου;
Όπως ξέρετε το Μνηµόνιο υπάρχει λόγω του µηχανισµού στήριξης που µε τη σειρά του υπάρχει µαζί µε τα 110 δις. Ευρώ, χάρη στα οποία η Ελλάδα σώθηκε τελευταία στιγµή από τη χρεοκοπία. 110 δις. ευρώ χάρη στα οποία εξακολουθεί και λειτουργεί το ελληνικό κράτος και υπό αυτή την έννοια µπορούµε να συζητούµε θετικά για όλα τα έργα ανάπτυξης της Πάρου που προαναφέρατε. Aς τα πάρουµε, όµως, ένα ένα µε τη σειρά.
1. Νέο Αεροδρόµιο
Πλέον η κατασκευή του νέου αεροδροµίου είναι από τις µεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τοµέα κατασκευής νέων αεροδροµίων. Το 2011, σύµφωνα µε τις συσκέψεις που έχουµε κάνει µε τους αρµόδιους Υπουργούς θα γίνει πολύ µεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι απαιτούµενες αδειοδοτήσεις και η ολοκλήρωση των µελετών του έργου και έτσι να προχωρήσει αµέσως µετά η πολυπόθητη δηµοπράτησή του, ώστε ν' αποκτήσει η Πάρος ένα σύγχρονο και ασφαλές Αεροδρόµιο.
2. Νοσοκοµείο
Το νοσοκοµείο, όπως εξήγησα στην ίδια σύσκεψη, δίνουµε µάχη προκείµενου να κατασκευαστεί το συντοµότερο δυνατό. Θα ήταν µεγάλο λάθος (που τελευταία στιγµή το προλάβαµε), η απένταξη του έργου από τον εθνικό προϋπολογισµό και η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Εάν δεν είχαµε προλάβει το λάθος αυτό, η Πάρος θα είχε χάσει 9 εκατοµµύρια ευρώ, τα οποία θα είχαν επιβαρύνει το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου µε αντίστοιχο κονδύλι, αφαιρώντας τη δυνατότητα στο νησί µας να χρηµατοδοτήσει άλλα έργα από το περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ.
Στόχος είναι να µην ακυρωθεί ο διαγωνισµός που είχε ξεκινήσει πέρυσι και γι’ αυτό δίνεται µάχη στις Βρυξέλλες, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να µην ακυρώσει τον διαγωνισµό αυτό. Αν δεν καταφέρουµε να κερδίσουµε τη µάχη αυτή, η εξέλιξη του έργου δυστυχώς δεν θα είναι το ίδιο ταχεία.
Βέβαια, µε την ευκαιρία οφείλω να επισηµάνω ότι πρέπει ν' αποφεύγονται ενέργειες που αντί να ωφελούν ζηµιώνουν. Ειλικρινά δεν είναι δυνατόν εκτός από το να σπρώχνουµε ένα ολόκληρο κράτος να κάνει γρήγορα, να τρέχουµε από πίσω και να διορθώνουµε λάθη, που είναι ικανά να κοστίσουν ακόµη και τη µαταίωση των έργων.
3. Εγνατία
∆εν θα µπορούσε να υπάρξει άλλη καλύτερη και πιο επαρκής απόδειξη για το πόσο πολύ νοιάζονται για τα νησιά ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση από την έναρξη της 3ης φάσης των έργων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.
Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, εξετάζεται η υιοθέτηση και πραγµατοποίηση των έργων για τα δίκτυα αποχέτευσης και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυµάτων στην Αγκαιριά και στα νότια παράλια της Πάρου καθώς και το πολιτιστικό κέντρο Πάρου.
Τα έργα για την επέκταση του 2ου ∆ηµοτικού Σχολείου Παροικιάς, το 2ο Γυµνάσιο Παροικιάς, και τα έργα βελτίωσης του καταφυγίου της Νάουσας, επειδή δυστυχώς δεν υπάρχουν µελέτες, το πρώτο πράγµα που θα κάνει η Εγνατία είναι να εκπονήσει τις µελέτες των έργων αυτών και να αποκτήσει το σύνολο των αδειών που απαιτούνται για την πραγµατοποίησή τους στη συνέχεια.
4. Σχέδιο πόλης Παροικιάς
Έχω δεχτεί ένα αίτηµα από αρκετούς κατοίκους της Παροικιάς και έχει προγραµµατιστεί να γίνει µια υπηρεσιακή σύσκεψη για να δούµε πώς αυτό το σύνθετο θέµα θα µπορούσε να διευθετηθεί. Αυτή η σύσκεψη θα πραγµατοποιηθεί γύρω στις 20 Νοεµβρίου, µε το αρµόδιο υπουργείο.
Τέλος, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι µετά από επιστολή που έλαβα από το Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο και µετά από συνάντηση µε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυµο, αποφασίσαµε από κοινού µε την Εκκλησία της Ελλάδας να προχωρήσουµε στο πλαίσιο του προγράµµατος έργων – ΕΛΛΑ∆Α που περιλαµβάνεται στον Καλλικράτη και να ενισχύσουµε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας µέσα από τη συνεργασία των Μητροπόλεων µε τους ∆ήµους. Τελικό αποτέλεσµα αυτής της κοινής δράσης θα είναι η ενίσχυση της λειτουργίας δοµών, όπως για παράδειγµα το Γηροκοµείο Πάρου.
- Έχει τα προσόντα να χειριστεί έναν Καλλικρατικό ∆ήµο ο Συνδυασµός υπό τον Χρήστο Βλαχογιάννη, ο οποίος έχει εµπλουτιστεί µε τον επικεφαλής και στελέχη της µειοψηφίας;
Εγώ είµαι ο πρώτος που χαίροµαι στην µικρή τοπική κοινωνία του νησιού να ξεπερνιούνται αντιθέσεις που κάποια δεδοµένη χρονική στιγµή δικαιολογηµένα ή αδικαιολόγητα δηµιουργήθηκαν.
Σας αποκαλύπτω µάλιστα µε την ευκαιρία ότι προφανώς για λόγους σεβασµού στην ιδιότητά µου ως προκατόχου του, ο Χρήστος Βλαχογιάννης είχε φροντίσει να µε καταστήσει κοινωνό της διαφαινόµενης τότε εξέλιξης ζητώντας και τη γνώµη µου για αυτήν. Από την πρώτη κιόλας στιγµή είχα τοποθετηθεί απολύτως θετικά για µια τέτοια εξέλιξη και τον ενθάρρυνα να προχωρήσει χωρίς κανέναν δισταγµό. Είναι απόδειξη πολιτικής ωριµότητας, είναι απόδειξη πραγµατικής έγνοιας για το νησί µας η υπέρβαση αντιθέσεων και διαχωριστικών γραµµών. Άλλωστε σας θυµίζω ότι εγώ ήµουν ο εµπνευστής του συνθήµατος «τα κόµµατα στην υπηρεσία της Πάρου και όχι η Πάρος στην υπηρεσία των κοµµάτων».
- Επί των ηµερών σας η Πάρος άλλαξε πρόσωπο, έγιναν πάρα πολλά και µπήκε σε αναπτυξιακή τροχιά. Έγινε σηµείο αναφοράς αυτοδιοικητικού έργου από πολλούς εκπροσώπους της Τ. Α. Ο Χρήστος Βλαχογιάννης που σας διαδέχτηκε κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι ανέκοψε αυτή την πορεία. Κατηγορείται ότι υπάρχει στασιµότητα και ότι το έργο του είναι µηδενικό. Πως θα χαρακτηρίζατε εσείς τα 3µιση χρόνια της δηµαρχίας του;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουµε κάτι. Ο Χρήστος Βλαχογιάννης είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, είναι προσωπικός µου φίλος και χωρίς αµφιβολία τα 20 και πλέον χρόνια της δηµόσιας παρουσίας του στο νησί χαρακτηρίζονται από αναµφισβήτητο ήθος, εντιµότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια. Να είστε όµως βέβαιος ότι αν δεν ήµουν πεπεισµένος ότι ο Χρήστος είναι κατάλληλος, όχι απλώς για να είναι ∆ήµαρχος Πάρου, αλλά για να είναι ένας πολύ καλός ∆ήµαρχος Πάρου, δεν θα αναλάµβανα την ευθύνη να τον στηρίξω. Θα ήµουν ο πρώτος που θα τον είχα συµβουλεύσει και θα του είχα προτείνει την αξιοποίηση του µέσα από κάποιον άλλο ρόλο. Πολλοί επιχειρούν να συγκρίνουν τον Χρήστο µε ∆ηµάρχους πριν από αυτόν. Τον Χρήστο πρέπει να τον συγκρίνεις µε τις εναλλακτικές λύσεις που έχεις σήµερα. Ο Χρήστος συγκρινόµενος µε το σήµερα είναι κατά τη γνώµη µου µε διαφορά η πιο ενδεδειγµένη λύση για τη θέση του ∆ηµάρχου Πάρου και ένας από τους καλύτερους ∆ηµάρχους των Κυκλάδων.
Όπως γνωρίζετε είµαι σε θέση να ξέρω µε λεπτοµέρειες την κατάσταση όλων των ∆ήµων της χώρας. Εποµένως είµαι σε θέση να πιστοποιήσω ότι ο ∆ήµος της Πάρου παρέµεινε τα 3,5 χρόνια της δηµαρχίας Βλαχογιάννη ένας από τους καλύτερους ∆ήµους της χώρας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που διαφωνώ µε όλους αυτούς που προσπαθούν µήνες τώρα να αλλοιώσουν την πραγµατικότητα όσον αφορά στον ∆ήµο Πάρου.
- Ιδιαίτερα ανταγωνιστικά διεκδικεί το ∆ήµο Πάρου η Έπαρχος Γρηγορία Πρωτολάτη. Η έως τώρα πορεία της στη Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση δείχνει ότι µπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο µέλλον για την Πάρο;
Η Γρηγορία αποφάσισε να τερµατίσει µια οκταετή πορεία ως επιτυχηµένη εκπρόσωπος της Πάρου στο δεύτερο βαθµό αυτοδιοίκησης. Αν µε είχε ρωτήσει θα της έλεγα ότι ειδικά τώρα που συντελείται αυτή η κοσµογονική αλλαγή και ενίσχυση µε πολύ σηµαντικές αρµοδιότητες του δεύτερου βαθµού αυτοδιοίκησης µε την καθιέρωση της εκλεγµένης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Πάρος είχε ανάγκη την παρουσία της στο αιρετό Περιφερειακό Συµβούλιο. Τώρα, έτσι όπως ήρθαν τα πράγµατα, µια 8ετής επένδυση της Πάρου στο δεύτερο βαθµό αυτοδιοίκησης, που ήταν η Γρηγορία, χάθηκε. Βεβαίως καθένας και καθεµιά είναι ελεύθεροι ν' αποφασίσουν και να πάρουν όποια πρωτοβουλία πιστεύουν ότι είναι σωστή. Τελικός κριτής για όλους, οι πολίτες της Πάρου.
- ∆υναµικά µπήκαν στον προεκλογικό αγώνα, η Λαϊκή Συσπείρωση µε τον Κώστα Ροκονίδα και η Κίνηση Ενεργών Πολιτών µε τον Μανώλη Γλέζο. Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουν σε δηµοτικές εκλογές στην Πάρο δύο συνδυασµοί από τον αριστερό χώρο και όλα δείχνουν ότι θα εκπροσωπούνται στο νέο ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Πως κρίνεται την κάθοδο, αλλά και σε περίπτωση εκλογής τους, τη συµµετοχή τους στο νέο ∆.Σ.;
Μόνο θετικό θεωρώ ότι είναι το γεγονός ότι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών της Πάρου συνδυασµοί που έχουν τη δική τους διαφορετική άποψη για το νησί ή για την αυτοδιοίκηση. Γνωρίζω αρκετά από τα µέλη αυτών των συνδυασµών και είµαι βέβαιος ότι εάν οι πολίτες της Πάρου αποφασίσουν την εκλογή ορισµένων στο δηµοτικό συµβούλιο, αυτοί θα µπορέσουν πράγµατι να προσφέρουν µε τις απόψεις τους και την εµπειρία τους στην όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του ∆ήµου Πάρου. Όπως θεωρώ ότι θα ήταν ακόµη καλύτερα να είχε κατέλθει σε αυτές τις εκλογές και συνδυασµός υπό τον Η. Κουντροµιχάλη, ο οποίος εκτός από πετυχηµένος λιµενάρχης θα µπορούσε αναµφισβήτητα να βοηθήσει και αυτός στον ∆ήµο.
- Με το υγειονοµικό αεροσκάφος τι γίνεται; Ποια είναι η αλήθεια;
Είναι παραπειστική και ανακριβής η προσέγγιση που λέει ότι το πρόβληµα του αεροσκάφους ήταν και είναι είτε οικονοµικό είτε επιχειρησιακό. Ποτέ τα εµπόδια δεν ήταν οικονοµικά ούτε λειτουργικά. Είναι αµέτρητα τα µικρά και µεγάλα αεροσκάφη που κάθε δευτερόλεπτο προσγειώνονται και απογειώνονται σε όλο τον κόσµο. Οι δε οικονοµικές δυνατότητες του ∆ήµου Πάρου, του Βελέντζειου Ιδρύµατος και των Παριανών είναι υπερπολλαπλάσιες των ελαχιστότατων οικονοµικών απαιτήσεων για τη λειτουργία του υγειονοµικού αεροσκάφους.
Επίσης, για πρώτη φορά επισηµαίνω ότι δεν ήταν πρωτίστως οικονοµικοί οι λόγοι για τους οποίους ζήτησα την εθελοντική οικονοµική συµµετοχή των Παριανών όταν είχε φτάσει η ώρα για την απόκτησή του. Ήταν σαφέστατο ότι δεν θα µπορούσε να εξασφαλισθεί η παρατεταµένη λειτουργία του αεροσκάφους από τις δυο συναυλίες του Γ. Πάριου που αν θυµάµαι καλά, απέφεραν 60.000 € ούτε από τις υπόλοιπες ιδιωτικές χορηγίες, η σηµαντικότερη από αυτές του κ. Κωτσάκη που έδωσε 180.000 ευρω.€. Αυτό που επιδιωκόταν ήταν κάτι πολύ σηµαντικότερο, κάτι πολύ πιο ουσιαστικό και βαθύ. Αυτό που επιδιώχθηκε ήταν να γίνει το αεροπλάνο το πιο ευγενές το πιο σπουδαίο, το πιο πολύτιµο εργαλείο, η πιο πολύτιµη κατάκτηση για το νησί. Ένα µέσο που θα απογειώνει τον εθελοντισµό και τη διάθεση για κοινωνική προσφορά των Παριανών. Ακόµη, όταν σε µια πτήση για Πάρο ζήτησα από τον ∆. Αβραµόπουλο - τότε Υπουργό Υγείας -κι εγώ τότε ως Γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ- να µην ακούει όσους λίγους και ακραίους του έλεγαν να αδιαφορήσει για το αεροπλάνο, αλλά του ζήτησα να στηρίξει τη λειτουργία του υγειονοµικού αεροσκάφους, πήρα αυτή την πρωτοβουλία, όχι γιατί έλειπαν 150.000 € για τη λειτουργία του αεροσκάφους. Αλλά γιατί έτσι αυτή η τεράστια προσπάθεια θα κατακτούσε µια ακόµη αναγνώριση, που όµως αυτή τη φορά θα προέρχονταν από τον κορυφαίο στη χώρα µας αρµόδιο για θέµατα Υγείας θεσµό, που είναι το Υπουργείο Υγείας. Αυτό ήταν που στην πραγµατικότητα επιτεύχθηκε τότε. Τα ίδια βεβαίως ισχύουν και για τη σπουδαία εθελοντική προσφορά τόσων µηχανικών και τεχνικών που συνέδραµαν την επιχειρησιακή ετοιµότητα του αεροσκάφους, υπό την ευθύνη του κ. Ε. Ακάλεστου.
Κύριε Ραγκούση, το πρόβληµα του υγειονοµικού αεροσκάφους ήταν από την αρχή πρόβληµα έλλειψης στην Ελλάδα θεσµικών προβλέψεων για µια τέτοια τόσο πρωτοποριακή υπηρεσία παρεχόµενη από ∆ήµο. Εξαιτίας της έλλειψης αυτών των θεσµικών και νοµικών προβλέψεων, ήταν θέµα χρόνου να φτάσει η στιγµή που θα ετίθετο ζήτηµα για τη δυνατότητα του ∆ήµου να χρηµατοδοτεί τη λειτουργία του υγειονοµικού αεροσκάφους. Και είναι απολύτως σωστό, ο Βλαχογιάννης έχει δίκιο, ότι αν δεν αναλάµβανε το ελληνικό Κοινοβούλιο την πρωτοβουλία να νοµοθετήσει την δυνατότητα των νησιωτικών δήµων να εκτελούν αεροκοµιδές, και να συνάπτουν προγραµµατικές συµβάσεις µε κληροδοτήµατα (όπως είναι το Βελέντζειο), τότε πράγµατι δυστυχώς το υγειονοµικό αεροσκάφος θα καθηλωνόταν για πάντα στο έδαφος.
Εποµένως, µετά την υπερψήφιση του Καλλικράτη από τον Ιούνιο του 2010, µε τον οποίο δώσαµε την αρµοδιότητα πραγµατοποίησης αεροκοµιδών σε όλους τους νησιωτικούς ∆ήµους της χώρας, έπρεπε το υγειονοµικό αεροσκάφος της Πάρου να είναι σε πλήρη λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση τονίζω ότι το υγειονοµικό αεροσκάφος είναι για να απογειώνει την ενότητα των πολιτών και όχι τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις. Το υγειονοµικό αεροσκάφος είναι για να εκτελεί αεροκοµιδές και όχι προεκλογικές αποστολές αρνητικού περιεχοµένου. Και αν προεκλογικά και το 2002 και το 2006 τέθηκε στη συζήτηση το υγειονοµικό αεροσκάφος, αυτό έγινε θετικά είτε µε την γνωστοποίηση της ιδέας το 2002 είτε µε την απόκτηση του το 2006. Έτσι λοιπόν η συζήτηση και το 2002 και το 2006, ήταν µια συζήτηση που κάναµε υπέρ των Παριανών και όχι εναντίον των πολιτικών µας αντιπάλων.
- Είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται, ότι ο κ. Ακάλεστος έχει κουραστεί και έχει αποφασίσει για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους να σταµατήσει την ενασχόλησή του µε το υγειονοµικό αεροσκάφος;
Τι να σας πω, δεν γνωρίζω.
- Πώς αισθάνεστε για όλους αυτούς που είτε προσπάθησαν να εµποδίσουν την απόκτηση του υγειονοµικού αεροσκάφους είτε τώρα όπως κάποιοι ισχυρίζονται ότι το κρατούν επίτηδες καθηλωµένο.
Όλοι αυτοί οφείλουν να ζητήσουν συγγνώµη… αλλά από τους πολίτες της Πάρου.
- Ποιος είναι ο επόµενος στόχος σας σχετικά µε το υγειονοµικό αεροσκάφος;
Τώρα που µετά τον Καλλικράτη πετύχαµε την πλήρη διευθέτηση όλων των ζητηµάτων που ήταν ανοιχτά γύρω από τη λειτουργία του αεροσκάφους και µετά τα όσα απαράδεκτα ηθικά και πολιτικά συνέβησαν τους τελευταίους µήνες και κρατούν το αεροσκάφος καθηλωµένο, σας ανακοινώνω την απόφασή µου να τερµατίσω κάθε περαιτέρω προσωπική ανάµειξη στο σκέλος της λειτουργίας του. Το µόνο που κρατώ για τον εαυτό µου είναι να φέρω σε πέρας και τον υπέρτατο στόχο που δεν είναι άλλος από την ένταξη του υγειονοµικού αεροσκάφους της Πάρου και της Σαντορίνης στο εθνικό σύστηµα αεροκοµιδών, είτε αυτές πραγµατοποιούνται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας είτε και µε την ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας.
- Εκτιµάτε ότι θα πετύχει το πείραµα της µικρής Αντιπάρου ν’ αποτελέσει µόνη της Καλλικράτειο ∆ήµο;
Συνειδητά επιλέξαµε να πορευθούµε µε τα δύο εναλλακτικά µοντέλα αυτά τα 3,5 χρόνια έως την πραγµατοποίηση των επόµενων δηµοτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν σύµφωνα µε τον Καλλικράτη µαζί µε τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2014. Το ένα µοντέλο είναι το µοντέλο της Αντιπάρου και άλλων αντίστοιχων µε αυτήν νησιωτικών ∆ήµων και το άλλο είναι το πιλοτικό µοντέλο της σύνδεσης των µικρών νησιών της Νάξου µε τον νέο ενιαίο Καλλικράτειο ∆ήµο Νάξου.
Στο τέλος της πορείας αυτής θα είµαστε σε θέση να βγάλουµε τα οριστικά συµπεράσµατα. Να δούµε αν τα πράγµατα πήγαν καλύτερα για τα µικρά νησιά της Νάξου ή για την Αντίπαρο και τότε θα αποφασίσουµε τα περαιτέρω.
- Για τις Περιφερειακές εκλογές που ξεφεύγουν λίγο από τα τοπικά δεδοµένα πολύς λόγος γίνεται ότι θα ψηφιστούν οι συνδυασµοί της αντιµνηµονιακής πλευράς. Ποια είναι η γνώµη σας γενικότερα γι’ αυτή την εκτίµηση;
Πιστεύουµε ότι η ελληνική κοινωνία στηρίζει την ιστορική προσπάθεια διάσωσης και αναµόρφωσης της χώρας. Στις 7 Νοεµβρίου η µεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα ψηφίσει µε σύνεση, ψυχραιµία και απόλυτη υπευθυνότητα θέτοντας το συµφέρον της χώρας πάνω από οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Γιατί η µεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν θα δώσει το δικαίωµα στον Αρχηγό της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Σαµαρά, να αµφισβητήσει τη νοµιµοποίηση της κυβέρνησης, που αγωνίζεται µαζί µε τον ελληνικό λαό να κρατήσει όρθια την Ελλάδα και να την αναµορφώσει. Η µεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει συνειδητοποιήσει πως όπως «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», έτσι και η διάσωση και αναµόρφωσή της ανήκει στην ευθύνη όλων των Ελλήνων.
Πάντως σε αυτό το σηµείο οφείλω να αξιολογήσω ως πολύ αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ανακήρυξε υποψήφιο περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ένα στέλεχος το οποίο πριν από λίγες ηµέρες καταδικάστηκε σε 10 µήνες φυλακή για παράβαση καθήκοντος. Νοµίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό θέµα το οποίο βαραίνει πολύ αρνητικά για το κόµµα της αξιωµατική αντιπολίτευσης και για όσους πλαισιώνουν το συγκεκριµένο ψηφοδέλτιο που από όσο ειδικά στην Πάρο γνωρίζω, όσοι το πλαισιώνουν εµφανίζονταν άτεγκτοι σε θέµατα ηθικής τάξης. Και προσέξτε, εδώ δεν µιλούµε για άσκηση δίωξης. Εδώ µιλούµε για καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου. Θα ήµουν ο πρώτος που θα ευχόµουνα στο εφετείο, όταν η υπόθεση εκδικαστεί, να υπάρξει αθωωτική απόφαση, αλλά δεν θα έπρεπε ο συγκεκριµένος υποψήφιος µέχρι τότε να παραµείνει εκτός για λόγους ηθική και πολιτικής τάξης; Σας θυµίζω ότι ενώ στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν αµφισβητεί την εντιµότητα του ∆. Μπάιλα, µόνον εξαιτίας δίωξης, που άλλο άσκηση δίωξης άλλο καταδίκη, το ΠΑΣΟΚ και ο ∆. Μπάιλας προτίµησαν να µην συµµετέχει σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα µέχρι, όπως πιστεύω, να τελειώσει αυτή µικρή περιπέτεια για αυτόν και απαλλαγεί.