Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

 
 
Σοβαρά και υπεύθυνα και χωρίς ίχνος λαϊκισμού τοποθετούμαστε σχετικά με το θέμα της αύξησης των τελών , τονίζοντας ευθύς εξ αρχής την αντίθεσή μας , διότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, αυτή την στιγμή, το δημοτικό συμβούλιο να επιβάλει αύξηση στα δημοτικά τέλη.
 
Θα προσπαθήσουμε τεκμηριωμένα να αποδείξουμε γιατί, αφού τονίσουμε ότι πιστεύουμε πως πρέπει να τηρηθεί με αυστηρότητα η θεμελιώδης αρχή της ανταποδοτικότητας. Εξάλλου, εμείς είμαστε αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια από το το 2003 μέχρι την περασμένη χρονιά 2014 ,καταφέραμε από το 170% έλλειμμα που παραλάβαμε, με τεράστια προσπάθεια και με χρηστή και υπεύθυνη διαχείριση, να παραδώσουμε ισοσκελισμένα έσοδα – έξοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, γεγονός που το παρουσίασε αναλυτικά και ο ίδιος ο Δήμαρχος, κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, φτάσαμε στο 2015 που σχεδόν τα έσοδα και τα έξοδα ήταν ισοσκελισμένα και τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το 2016, από την οικονομική υπηρεσία (εκτίμηση που δεν αμφισβητούμε) παρουσιάζουν έλλειμμα της τάξης των 155.000 ευρώ δηλαδή ένα έλλειμμα 5.88%.
 
Κατά τον δήμαρχο, που εισηγήθηκε το θέμα, υπήρχαν δύο δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσουμε ή να αυξήσουμε τα έσοδα ή να μειώσουμε τα έξοδα. Έτσι, με περισσή προχειρότητα, με προετοιμασία στο πόδι και με πρόσχημα την αύξηση του ΦΠΑ, πρότεινε «ελαφρά τη καρδία», αυξήσεις από 3,1 έως 60% ακολουθώντας την πάγια τακτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, την εύκολη λύση της αύξησης της φορολόγησης των πολιτών , πρόταση η οποία είναι εύκολη γι΄ αυτούς που δεν ψάχνουν, δεν προβληματίζονται και ακολουθούν την εύκολη οδό, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι μονόδρομος.
 
Για εμάς η πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα αυτή την χρονική στιγμή που οι συμπολίτες μας, όπως και οι πολίτες όλης της χώρας βιώνουν ένα δυσμενές κλίμα φοροκαταιγίδας και φοροεπιδρομής . Κατά την γνώμη μας θα έπρεπε αμέσως μετά την ορθή εκτίμηση και εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με στόχο να βρεθούν τρόποι περιορισμού των δαπανών και των εξόδων. Εάν το έκαναν, θα διαπίστωναν ότι υπήρχαν λύσεις που θα μπορούσαν με άνεση να καλύψουν το έλλειμμα. Και αυτές είναι οι παρακάτω :
  1. Συγκρότηση επιτροπής καταμέτρησης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, όπως είχε γίνει στο παρελθόν και όπως επιβάλλεται να γίνεται διαρκώς και για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης (δεν είναι σωστό οι νομοταγείς πολίτες να πληρώνουν και οι ασυνεπής να είναι στο απυρόβλητο. 
  2. Να ενταθεί η προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων από τον άμεσο και δραστικό περιορισμό των ελαστικών δαπανών, των ανταποδοτικών υπηρεσιών φωτισμού – καθαριότητας (π.χ. ολονύκτιος φωτισμός γηπέδων, συντόμευση διαδρομών απορριμματοφόρων, αποκομιδή κλαδιών).
  3. Να εντατικοποιηθεί η έρευνα για την βεβαίωση των ανείσπρακτων οφειλών που επιστρέφει η ΔΕΗ.
  4. Να εντατικοποιηθεί ο τομέας της ανακύκλωσης, ώστε να επιτευχθεί η αύξηση των εσόδων.
  5. Το σπουδαιότερο απ΄όλα που ανατρέπει στην κυριολεξία το έλλειμμα και το μετατρέπει σε πλεόνασμα , είναι τα έσοδα του Δήμου που προέρχονται από την ετήσια προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο και που ανέρχεται στο ποσό των 200.000 ευρώ, και έχει ως αντικείμενο την αποκομιδή των απορριμμάτων , τον ευπρεπισμό και την καθαριότητα των λιμενικών ζωνών καθώς και τον ηλεκτροφωτισμό τους, χρηματικό ποσό το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί στη στήλη των εσόδων ενώ έχει συμπεριληφθεί στην στήλη των εξόδων το ποσό που απαιτείται για καύσιμα, εργατικά, φθορές των μηχανημάτων.
Όπως όλοι διαπιστώσαμε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του δεν μπόρεσαν να δώσουν απαντήσεις σε σοβαρά και καίρια ερωτήματα της αντιπολίτευσης, η απάντηση των οποίων θα ανέτρεπε όλο το σκεπτικό του Δημάρχου και της πλειοψηφίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αδιάψευστη επιβεβαίωση της ελλιπούς προετοιμασίας, της αστήρικτης τεκμηρίωσης , της επικίνδυνης προχειρότητας που διακατέχει τον Δήμαρχο και την σημερινή δημοτική πλειοψηφία.
 
Εμείς, για μια ακόμη φορά τους καλούμε, να αποκτήσουν επαφή με την πραγματικότητα , να αντιληφθούν το μέγεθος των ευθυνών τους και να καταβάλουν την προσπάθεια που επιβάλουν οι περιστάσεις, έτσι ώστε, αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουν οι συμπολίτες μας και με το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ως δημοτικό συμβούλιο, να μπορέσουμε να το ελαφρύνουμε. Ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο στο σύνολό του, ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι δίπλα στον πολίτη αρωγός , αλληλέγγυος, βοηθός και συμπαραστάτης για να ξεπεράσουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα τις δυσκολίες του σήμερα και να ανοίξουμε μια χαραμάδα ελπίδας για το αύριο.
 
 
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
"ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ