Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης Παροικίας Πάρου (ΟΣΑΑ Δήμου Πάρου)

Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου

Με την πρόταση αστικής ανάπλασης για τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου έλξης στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού της Παροικίας του Δήμου Πάρου από την Εκατονταπυλιανή έως το αγροκήπιο, επιχειρείται η συνολική ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου χώρου, η
βελτίωση της χρηστικότητας του χώρου, η βελτίωση της ατμόσφαιράς του χώρου, η αειφορική ανάπτυξη του δομημένου περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης αλλά και των επισκεπτών της, η αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων τμημάτων της ζώνης ανάπλασης και τέλος η διάσωση, η αποκατάσταση και η προβολή της ιδιαίτερης πολιτισμικής, ιστορικής και οικιστικής ταυτότητας της πόλης της Παροικίας. Επιπρόσθετα γίνεται προσπάθεια μέσα από την υλοποίηση της αστικής ανάπλασης να προβληθεί η ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης με βάση την πολιτισμική αναγνώριση και τη διασύνδεση κοινωνίας και πολιτισμού.

Στόχοι του σχεδίου αποτελούν η εξασφάλιση και δημιουργία υψηλής ποιότητας δημοσίων κοινοχρήστων χώρων, η δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας τους και της λειτουργίας της πόλης, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του χώρου, η βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής αγοράς, η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών τους, η προώθηση των νέων τεχνολογιών καθώς και η προώθηση δυναμικών πολιτικών επιμόρφωσης, κατάρτισης και απασχόλησης για παιδιά, η ανάπτυξη τοπικών υποδομών, και τέλος η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Τελικός κοινός στόχος όλων των επί μέρους δράσεων του ΟΣΑΑ είναι η αναβάθμιση του ελεύθερου και του δομημένου χώρου της πόλης και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και τους τουρίστες της πόλης.  

Με την υλοποίηση του ΟΣΣΑ γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα της πόλης όπως: έλλειψη οργανωμένων κοινοχρήστων χώρων πράσινου, αναψυχής και πολιτισμού, διευθέτηση αλληλοσυγκρουόμενων χρήσεων στην παραλιακή οδό, μείωση κυκλοφοριακού φόρτου, αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση δημόσιου χώρου, έλλειψη σήμανσης και πληροφόρησης, αδυναμία πρόσβασης ΑΜΕΑ, έλλειψη υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων στην πόλη, υποβάθμιση της ζωής σε τμήματα της πόλης.  

Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση της πράξης είναι η συνολική λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης, η δημιουργία οργανωμένων χώρων πρασίνου και αναψυχής, η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, η απόδοση περισσότερου χώρου στους πεζούς, η δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων, η αποκατάσταση της αισθητικής της όψης της πόλης, η αποκατάσταση της προσβασιμότητας, η ενεργειακή βελτίωση και η μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Συνολικά δε η βελτίωση ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών. 

Δύο είναι οι μεγαλύτεροι πόλοι επέμβασης στην πόλη από το ΟΣΑΑ: η παραλιακή οδός και το Αγροκήπιο. Δευτερευόντως παρεμβάσεις θα γίνουν στο Αλσύλλιο της Εκατονταπυλιανής και στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου στο κάστρο.


Αστική Ανάπλαση Παροικιάς

Η κατάσταση στη οποία σήμερα βρίσκεται το έργο έχει ως εξής:

  • Παρεμβάσεις στην παραλιακή οδό, στο μέτωπο των κτιρίων της παραλιακής οδού και στις πλατείες της παραλιακής οδού:
Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την αισθητική, λειτουργική και βιοκλιματική ανάπλαση της παραλιακής οδού και για την αποκατάσταση της οπτικής και λειτουργικής ρύπανσης των κοινοχρήστων χώρων της παραλιακής οδού και έχουν ληφθεί οι εγκρίσεις από το Σ.Χ.Ο.Π. Αιγαίου. 

Λόγω της ιδιομορφίας του χώρου απαιτείται η έγκριση των μελέτών από όλες τις αρχαιολογικές υπηρεσίες (ΚΑ ΕΠΚΑ, 2η ΕΒΑ, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων). Οι μελέτες υπεβλήθησαν στις παραπάνω υπηρεσίες το περασμένο καλοκαίρι και τελικά, μετά τη διατύπωση των απόψεων όλων των υπηρεσιών και λόγω της σημαντικότητας του, το θέμα παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την λήψη της οριστικής έγκρισης. Το θέμα εξετάστηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 09-07-2013, όπου υποστηρίχτηκε από τους μελετητές συμβούλους του Δημάρχου Πάρου και εγκρίθηκε. Αναμένεται εντός των προσεχών υπηρεσιών η έκδοση των σχετικών αποφάσεων του ΚΑΣ. 

Ταυτόχρονα εκπονείται από ειδικούς μελετητές, μελέτη απορροής των όμβριων υδάτων  της παραλιακής οδού. 

Μετά την έγκριση του ΚΑΣ, οι μελετητές σε συνεργασία μες την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου συντάσσουν Προϋπολογισμούς και Τεύχη Δημοπράτησης των έργων, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης απορροής των όμβριων και μαζί με την απόφασης του ΚΑΣ, οι φάκελοι των μελετών να υποβληθούν στην διαχειριστική αρχή για την τελική έγκριση της δημοπράτησης των έργων.


  • Παρεμβάσεις στον υπαίθριο χώρο του Αγροκηπίου:
Έχουν ολοκληρωθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες για τη δημιουργία οργανωμένου χώρου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού στο Αγροκήπιο (υπαίθριος χώρος) και έχει ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από το ΣΧΟΠ Αιγαίου. 

Αναμένεται η ολοκλήρωση της φυτοτεχνικής μελέτης ώστε αμέσως μετά να συνταχθεί ο συνολικός Προϋπολογισμός και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου και όλα μαζί να υποβληθούν στην διαχειριστική αρχή για την τελική έγκριση της δημοπράτησης του έργου.

  • Παρεμβάσεις στα κτίρια του Αγροκηπίου:
Έχουν ολοκληρωθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες για τη επισκευή – συντήρηση και εκσυγχρονισμό των κτιρίων του Αγροκηπίου, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτά η σχολή μουσικής, τα εικαστικά εργαστήρια και αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Έχει ήδη ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και ετοιμάζεται ο φάκελος για την έκδοση της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας. 

Μετά την ολοκλήρωση των στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών, θα συνταχθούν ο Προϋπολογισμός και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου και όλα μαζί θα υποβληθούν στην διαχειριστική αρχή για την τελική έγκριση της δημοπράτησης του έργου.

  • Παρεμβάσεις στο Αλσύλλιο της Εκατονταπυλιανής:
Έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, αναμένεται η έγκρισή της από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε αμέσως μετά να συνταχθεί ο συνολικός Προϋπολογισμός και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου και όλα μαζί να υποβληθούν στην διαχειριστική αρχή για την τελική έγκριση της δημοπράτησης του έργου.


  • Παρεμβάσεις στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου:
Εκπονείται μελέτη φωτισμού ανάδειξης του χώρου, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα αποσταλεί για έγκριση στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε αμέσως μετά να συνταχθεί ο συνολικός Προϋπολογισμός και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου και όλα μαζί να υποβληθούν στην διαχειριστική αρχή για την τελική έγκριση της δημοπράτησης του έργου.


  • Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του ΚΑΠΗ:
Έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, ο Προϋπολογισμός και τα Τεύχη Δημοπράτησης. Αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε αμέσως μετά, όλα μαζί, να υποβληθούν στην διαχειριστική αρχή για την τελική έγκριση της δημοπράτησης του έργου.


  • Προμήθειες ηλεκτρονικών συστημάτων που περιλαμβάνονται στο ΟΣΑΑ 
Το ΟΣΑΑ Δήμου περιλαμβάνει και την προμήθεια και εγκατάσταση διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων όπως:

  1. Σύστημα δημοτικών ενοικιαζομένων ποδηλάτων
  2. Πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης
  3. Επέκταση του Wi Fi του Δήμου Πάρου
  4. Σύστημα LFD οθονών πληροφόρησης
  5. Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης 
  6. Τηλεματικό σύστημα πληροφόρησης αστικής συγκοινωνίας
Για όλα τα παραπάνω έχουν συνταχθεί οι τεχνικές προδιαγραφές και αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών και η έγκρισή τους ώστε να δημοπρατηθούν. 


Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Με το συγκεκριμένο έργο, η Παροικιά αποκτάει ένα σημαντικότατο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης) και έναν ασυγκράτητο υπερτοπικό πόλο έλξης.


ΥΓ (για τους ψεύτες):
Όλοι όσοι μικρόψυχα κατηγόρησαν το έργο, προπαγανδιστικά ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά για να υλοποιηθεί και ψευδώς έλεγαν ότι το έργο θα απενταχθεί, ΔΙΑΣΥΡΟΝΤΑΙ...

Γιατί η ώρα της κρίσης για το αν μπορεί να γίνει ένα έργο, άμεσα ή όχι, συνήθως έρχεται. Και τότε καταδεικνύεται ο ψεύτης!!

Αν μάλιστα ο ψεύτης είναι "επαγγελματίας" στα κατασκευασμένα ψέμματα και τη διαστρέβλωση της αλήθειας, τότε όχι μόνο εκτίθεται αλλά κυρίως ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ!

Η παράταξή μας, 
"Ενιαία Κίνηση Πολιτών Ενότητα για το Μέλλον", 
 συνεχίζει να μιλάει μόνο με ΠΡΑΞΕΙΣ και ΕΡΓΑ !!