«ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…»
από 3 έως και 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά,
Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους
Εκατοντάδες ξένους τουρίστες και Έλληνες επισκέπτες, μικρούς, μεγάλους και… μεγαλύτερους υποδέχεται καθημερινά το 1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων Πάρου με επίκεντρο φέτος τον «Άρτο της Πάρου τον επιούσιο…» που άνοιξε από χθες Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 τις πύλες του στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους της Παροικιάς και θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013.
Κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων που διοργανώνουν ο Δήμος της Πάρου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και τους αρτοποιούς του νησιού εγκαινιάστηκαν - παρουσία του Δημάρχου Πάρου Χρήστου Βλαχογιάννη και της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Άννας Κάγκανη- Κορτιάνου - οι δύο ανεμόμυλοι που αναπαλαιώθηκαν μετά από προσπάθειες του Δήμου Πάρου στο λόφο της Αγίας Άννας (δημαρχείο) όπου με την αφορμή των εγκαινίων τελέστηκε αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο.
Η χθεσινή ημέρα έκλεισε με τη μουσική συναυλία του συγκροτήματος De la Paro που με τις μαγικές του νότες από λαούτο, βιολί και τουμπάκι τσαμπούνα σε ένα ιδιαίτερο πάντρεμα με τις γαστρονομικές μυρωδιές από τα ξεφουρνισμένα ψωμιά και αρτοποιήματα, ξεσήκωσαν τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της πλατείας που χόρεψαν στους παραδοσιακούς κυκλαδίτικους ρυθμούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων Πέμπτης
Στα εργαστήρια ζυμαριού όλο το πρωί τα παιδιά έπαιξαν «έπλασαν και διασκέδασαν» με την εποπτεία και την καθοδήγηση της Γκαμπριέλα Πανιόρα η οποία τους βοήθησε να φτιάξουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες, χειροποίητους ανεμόμυλος
Στο στρογγυλό τραπέζι που στήθηκε στην πλατεία, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους και να ενημερωθούν από την διατροφολόγο Νικολίνα Κάπαρη για την θρεπτική αξία του άρτου.
Την ίδια ώρα οι μικροί επισκέπτες της πλατείας θα μπορούν να «πλάσουν και να διασκεδάσουν» στα εργαστήρια Ζυμαριού όπου η Ηρώ Βαβανού θα τους βοηθήσει να κάνουν τις δικές τους δημιουργίες, να ζωγραφίσουν και να παίξουν με το ζυμάρι και την αλευρόσκονη.
Επίσης στο κεντρικό stand της πλατείας στις 19.00 με θέμα «ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…» ο διατροφολόγος Στέφανος Ντούσης θα παρουσιάσει την ταυτότητα των παριανών αρτοποιημάτων και τη θρεπτική αξία του ψωμιού. Επιπλέον σε ειδικό stand με θέμα “Made in Paros…” παρουσιάζεται έκθεση όλων των τοπικών προϊόντων του νησιού (κρασί, λάδι, κάπαρη κλπ), ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εκτίθενται οι ιστορίες/εκθέσεις μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ψωμί.
Μια ξεχωριστή λογοτεχνική νότα θα προσφέρει στο κοινό ο Χρήστος Γεωργούσης ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα «Άρτος και Ποίηση», ενώ στις 19.30 το Στρογγυλό Τραπέζι στην πλατεία φιλοξενεί τον συγγραφέα Γιώργο Πίττα ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Γαστρονομία και τουρισμός και οι σχέσεις τους με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο».
Θα ακολουθήσει στις 20.00 η μεγάλη παρέλαση παραδοσιακού ψωμιού με πρωταγωνιστές τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού «τα Δελφινάκια» που ως μικροί ένστολοι φρουροί της παράδοσης θα παρουσιάσουν ψωμιά από διάφορες περιοχές της Πάρου.
Στις 20.30 η δημοσιογράφος, συγγραφέας και γευσιγνώστρια Νίκη Μηταρέα σε ένα οδοιπορικό οινογαστροτουρισμού θα παρουσιάσει το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο της Πάρου και θα μιλήσει για την κυκλαδίτικη κουζίνα, ενώ στις 21.00 τα μέλη του ΚΑΠΗ θα φτιάξουν μερμιτζέλι στους χώρους τους στην Παραλία Παροικιάς και θα το μοιράσουν στους επισκέπτες.