Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.

«ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος…»


  • ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΕ Η 1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΥΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ιδιαίτερα θετικός για τον κλάδο της αρτοποιίας σε τοπικό επίπεδο είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο απολογισμός του 1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου, που ήταν φέτος αφιερωμένο στον «Άρτο της Πάρου τον επιούσιο» και πραγματοποιήθηκε στην Παροικιά, από την Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013.

Χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες της Πάρου, γεύτηκαν τα παραδοσιακά ψωμιά και τις τοπικές αρτολιχουδιές και συμμετείχαν στις πλούσιες εκδηλώσεις που έκλεισαν το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους με τη μεγάλη συναυλία του δημοφιλούς (Παριανού) τραγουδοποιού Παντελή Θαλασσινού και της Νανάς Μπινοπούλου.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ κατά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και το διάλογο που αναπτύχθηκε στα πάνελ συζήτησης που είχαν στηθεί δόθηκε η ευκαιρία να κατατεθούν σημαντικές προτάσεις που αφορούν την παραδοσιακή παριανή κουζίνα, το ψωμί και τα τοπικά αρτοποιήματα. Μεταξύ άλλων:

*H δημοσιογράφος συγγραφέας και γευσιγνώστρια Νίκη Μηταρέα και η συγγραφέας Αργυρώ Μπαρμπαρήγου πρότειναν τη δημιουργία Λέσχης Παριανής Γαστρονομίας από τις γυναίκες του νησιού και την έκδοση σχετικού βιβλίου που να την καταγράφει, ενώ η διατροφολόγος Νικολίνα Κάπαρη ανέλυσε τη διατροφική αξία του άρτου και παρουσίασε την ταυτότητα των παριανών αρτοποιημάτων και η ερευνήτρια Ελένη Τριπολιτσιώτου παρουσίασε την εργασία του Γιάννη Βασιλειόπουλου με θέμα τον «Κύκλο του Σταριού».

*Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και ο εκπαιδευτικός Χρήστος Γεωργούσης μίλησαν για την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για να ενεργοποιηθούν οι νέοι μέσα από την παράδοση προκειμένου να συμμετέχουν στην τοπική ανάπτυξη, ενώ ο δημοφιλής ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου στο διάλογό του με τα μικρά παιδιά, διάβασε ιστορίες για το ψωμί και άκουσε τις απόψεις τους για τη διατροφή.

*Ο συγγραφέας Γιώργος Πίττας αναφέρθηκε στην κοινωνική οικονομία και την ανάγκη για την δημιουργία πρωτότυπων συνεταιρισμών, ενώ ο συγγραφέας εκπαιδευτικός Νίκος Μαρινάκης πρότεινε τη δημιουργία Πάρκου τεχνολογίας στο νησί με επίκεντρο τους ανεμόμυλους της Πάρου.


Το τετραήμερο Φεστιβάλ διοργάνωσαν ο Δήμος της Πάρου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και τους αρτοποιούς του νησιού υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιχειρώντας να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, την τέχνη και τον κόπο του νησιώτη παραγωγού και να καταθέσουν μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο γκρίζο τοπίο της κρίσης.

Στους αρτοποιούς του νησιού δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν ευρέως γνωστά, τοπικά προϊόντα τους όπως το εξαιρετικό Παριανό Πολύσπορο (με λινάρι και ηλιόσπορο), το ζυμωτό ψωμί στα ξύλα που παρασκευάζεται (χωρίς μαγιά) με προζύμι και γλυκάνισο, το αμυγδαλωτό ψωμί Πάρου που παρασκευάζεται με παραδοσιακή -από γενιά σε γενιά- συνταγή και τα τοπικά παραδοσιακά αρτοσκευάσματα (παξιμάδι γλυκάνισου, οι παξιμαδοκουλούρες, τα κρίθινα παξιμάδια, διάφορα είδη τσουρεκιών, κριτσίνι ολικής αλέσεως κλπ).


Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρτοποιών) Μιχάλη Μούσιο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών οι οποίοι βρέθηκαν στην Πάρο και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας με τους αρτοποιούς των νήσων του Νοτίου Αιγαίου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παροικιά την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα που αφορούν την πορεία του κλάδου της αρτοποιίας στην Ελλάδα και κατατέθηκαν προτάσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας σχετικά με την κατοχύρωση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων αρτοποιίας, ώστε να μπορούν να έχουν εξαγώγιμη προοπτική.
Επίσης συζητήθηκε η προοπτική ευρύτερης επικοινωνίας και συντονισμού των αρτοποιών του νησιού προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι δυνατότητες παραγωγής και προώθησης των τοπικών αρτοποιητικών προϊόντων σε σημεία πώλησης στην επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό.

Την ικανοποίηση της για την επιτυχημένη πορεία των εκδηλώσεων εξέφρασε με δηλώσεις της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Άννα Κάγκανη- Κορτιάνου δίνοντας το στίγμα για μία ανάλογη συνέχεια. Επίσης τόνισε ότι δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και του όγκου των εκδηλώσεων ο προϋπολογισμός -σε σύγκριση με άλλα παρόμοια φεστιβάλ- κινήθηκε κατά γενική ομολογία σε πολύ αυστηρό και περιορισμένο πλαίσιο και ότι προκειμένου να ανακάμψει η τουριστική κίνηση στο νησί επιβάλλεται όλοι οι Παριανοί να στηρίζουν ανάλογες προσπάθειες.

Επιπλέον πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια γιατί πιστέψαμε ότι μπορούμε να δώσουμε μια ευεργετική προοπτική στη ντόπια παραγωγή και να αναδείξουμε το μεράκι των επαγγελματιών μας. Η συμμετοχή, ο ενθουσιασμός και η ανταπόκριση των συμπολιτών, αλλά και των επισκεπτών μας, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Ευχαριστώ όλους τους χορηγούς μας για την ευγενική προσφορά τους, τον Δήμο της Πάρου, τους εργαζόμενους της ΚΔΕΠΑΠ και την εταιρία Gruppofl που επιμελήθηκαν τη διοργάνωση και θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι με μεγαλύτερη εμπειρία, θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά τον επόμενο χρόνο καθιερώνοντας το Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου ως ένα θεσμό που θα δώσει ταυτότητα στα εξαιρετικά αγαθά του νησιού μας».


Αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής στους αρτοποιούς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις (Γιώργο Χανιώτη από τον Παραδοσιακό Φούρνο Αγκαιριάς, Χρήστο Ζουμή (αρτοποιία, ζαχαροπλαστική), Στέλιο Αλιπράντη (φούρνος, ζαχαροπλαστεία, catering), Νίκο Ζούμη («Ξυλόφουρνος», παραδοσιακή αρτοποιία-ζαχαροπλαστική, Υστέρνι), Γιώργο Παντελαίο (φούρνος «ο Στρατής», Λεύκες) δόθηκαν από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Άννα Κάγκανη- Κορτιάνου. Επίσης θα βραβευτούν τα σχολεία που συμμετείχαν με έργα των μαθητών τους.